Тази година няма да има „Нощ на музеите и галериите“

Причината е недостатъчното време за организация и напрежението, което се появи след личностната свада между учредителя на фондация „Отворени изкуства“ Веселина Сариева и кмета Иван Тотев

0
Plovdiv

Нулева година обявиха от организацията „Отворени изкуства“ за прословутото културно издание „Нощ на музеите и галериите“ или през последната година преименувано „НОЩ/Пловдив“. А причината за това радикално, но може би логично решение, е свадата между Веселина Сариева и кмета на града Иван Тотев, която започна заради ремонта на ул. „Отец Паисий“. Тя се разрасна до там, че фондацията се отказа от общинското финансиране за тазгодишното издание, с амбицията да се справят сами. Явно, въпреки всичко, напрежението се е отразило на екипа и този септември пловдивските улици ще пустеят. За сметка на това от „Отворени изкуства“ обещават да се завърнат през 2019-та, когато ще сме Европейска столица на културата.

Ето и официалното им изявление за стеклите се обстоятелства:

“През февруари 2018 година фондация „Отворени Изкуства”, като организатор на НОЩ/Пловдив, беше изправена пред изпитание, което беше истинско предизвикателство за нашия екип в момент на активна подготовка на събитието за настоящата година. Взехме решение, което да съхрани характера на събитието и да продължим напред с организацията му.

В реакция на това получихме истинска подкрепа от широката общественост, медии, участници в събитието, представители на артистичната сцена, фенове на събитието от Пловдив, страната, чужбина, от нашите спонсори и партньорски организации, на които благодарим.

За наше съжаление предизвикателствата не спираха и подготовката на тазгодишната НОЩ/Пловдив беше нарушена отново през март 2018 година с нова вълна от провокации. Те вече поставиха по-сериозния въпрос за бъдещето на НОЩ/Пловдив и нейната организация като цяло.

В реакция на това Отдел „Култура и Туризъм” на Община Пловдив и ОФ „Пловдив 2019”, които също бяха индиректно замесени в казуса, изпратиха към фондация „Отворени Изкуства” становища в края на март, в които колегиално се поощрява и насърчава работата на фондацията и нейния проект НОЩ/Пловдив.

От днешна перспектива фондация „Отворени Изкуства”, като базов организатор на събитието, заради създалите се ситуации изгуби два много важни месеца от организацията на НОЩ/Пловдив и вече е навлязла в активна организационна фаза на нови и други свои ключови проекти.

Във връзка с това забавяне и създалия се климат около подготовката на тазгодишната НОЩ/Пловдив, фондация „Отворени Изкуства” обявява нулева година за събитието през 2018 година. Надяваме се на спокойна работа и възможност нашият екип да насочи усилията си в подготовката на НОЩ/Пловдив през важната за страната ни 2019 година, когато Пловдив е Европейска Столица на Културата. Предвидените дати за НОЩ/Пловдив 2019 са 13,14,15 септември.”

Миналата година екипът на PlovdivTown беше разочарован от иновативните опити на фондацията за нов вид улично изкуство и не одобри проектите в по-голямата им част. Въпреки това, им пожелаваме успех и спорна работа, лишена от напрежение и ще ги очакваме през 2019-та по-отрезвени от всякога.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.