Танцово студио Wind space – момичетата, които ще накарат Пловдив да се гордее на фестивала „Децата ни танцуват“

Две от момичетата спечелиха пълна стипендия от Министерството на културата за Югозападния университет със специалност съвременна хореография

0
329
Wind space

Все повече наближава времето, в което танцовият фестивал „Децата ни танцуват“ ще даде възможност на трупи от цяла България да покажат възможностите и уменията си и Пловдив трябва да е горд, че е домакин на международен фестивал от такава величина. Десетки танцови студиа ще са гости на града ни на 8-ми, 9-ти и 10-ти декември, а като официален медиен партньор Plovdiv Town ви представя и танцово студио към СКИС „Немезида“ – организатор на „Децата ни танцуват“ – Wind space.

Wind space е основан през 1986 година. Тренировъчната зала се помещава в Дом на културата „Борис Христов“ и включва осем млади, изключително талантливи момичета. Велина Панова, Анна Атанасова, Христина Вълкова, Ивана Милушева, Теодора Тенева, Дани Йорданова, Ивайла Хаджиева и Джорджия Нянова са в основата на танцовото студио и национален отбор на сдружението с редица изяви както у дома, така и в чужбина. Двете нови попълнения към трупата – Диляна Унгерова и Катрин Кацарска напредват търпеливо, изпълнени с амбицията някой ден да достигнат нивото на колежките си.

Танцово студио Wind space

Групата Wind space тренира в стиловете класически балет, някои се качват и на палци, където изискванията са по-специфични, задължително минават през класически екзерсис, защото класиката е в основата на всички останали стилове. Точно поради тази причина треньорът на трупата Мариана Данева държи момичетата да познават добре методиката ѝ и да са в пълен синхрон. Освен в класиката, момичетата се развиват в областта на характерните танци, или така наречените танци на народите, мюзикъл, модерни танци, контемпорари, шоу денс, фентъзи, хип хоп елементи.

Момичетата са с многогодишен опит в танцовото изкуство, а един от първите членове на трупата е Анна Атанасова, която тренира от 11 години. Всички признават, че за тях залата е като втори дом, в който не само се трудят, но и намират уют, приятелство и споделена обич. Превърнали са се в истински екип, на когото да се осланят, да вярват безрезервно. Екип, който се стреми да направи треньорката си и самите себе си горди. Но гордостта идва с много труд и всеотдайност. Девойките притежават тези важни за всеки артист качества, а някои от тях вече берат плодовете на труда си. Христина Вълкова и Джорджия Нянова съвсем наскоро печелят пълни стипендии от Министерството на културата и са приети в Югозападен университет „Неофит Рилски“ в Благоевград със съвременна хореография. Валина Панова е печелила квоти от световните първенства в Русия, Украйна и Сърбия. Анна Атанасова си е тръгвала с две трети места при солови изпълнения в Белград, първо място в дует, както и с трето място от Dance star.

Танцово студио Wind space

Танцово студио Wind space

Ако има нещо, с което трупата се различава от останалите, то това е, че Мариана Данева напълно се съобразява с възможностите на всяка една от тях. Не си прави експерименти, не поставя хореографии, за които не са подготвени.

„Аз познавам всичките им качества, както и всичките им пропуски. Стремя се познанията им да са напълно професионални и в същото време не включвам елементи в хореографията на общите танци, за които все още им е рано, защото така ще ги обрека на провал.“

Танцово студио Wind space

Това, което танцът носи на момичетата е не само добра физическа подготовка, но и свобода, начин на себеизразяване и разтуха от ежедневието. Танцът е отражение на собствените им характери и като че ли в него могат да покажат скритата част от себе си.

През декември Wind space ще участва за осма поредна година във фестивала „Децата ни танцуват“, където ще се изправят срещу много качествени професионални или аматьорски трупи. За да се подготвят за предизвикателството и да представят Пловдив подобаващо, момичетата тренират почти всеки ден като усъвършенстват движенията и психиката си.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.