Театърът показва правилния път за изкуство по време на „Сцена на кръстопът“

Многообразните варианти на любовта са обединяващата линия на 21-ия Международен театрален фестивал

0
297
P1170841

„С началото на 21-то издание настъпи времето на зрялост“ – с тези думи театроведът и драматург Богдана Костуркова започна пресконференцията по повод предстоящия Международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът“, която се състоя днес в кафе Винтидж хаус в Дом на културата „Борис Христов”. В качеството си на селекционер на програмата тя представи най-важните акценти от афиша, в който ще се представят 18 театъра, в спектакли на 23-ма автори от 9 града от 4 държави, с над 200 артисти.

Освен звездни представления на българския театър, своите постижения в изкуството ще представят и трупите на Шекспировия театър от Великобритания, Академичния театър на Львов от Украйна и Държавния театър на Измир от Турция. Специално внимание Богдана Костуркова  отдели и на съпътстващата програма на Фестивала, в която ще се случат три важни неща. Ще бъде представена новата „Енциклопедия на Пловдив“ с автор Божидар Тотев, в която е включена информация за най-ценните неща, събития и хора от Пловдив. Ще бъде прожектиран филм за Юлия Огнянова. Година след като ни напусна, Огнянова е герой във филма “Това име го забравете” на режисьора Боян Папазов и оператора Иван Тонев, който ще бъде показан на 18 септември в Камерната зала на Драматичния театър.

„Сцена на кръстопът“ ще отбележи и юбилея на писателя Константин Илиев. На 16 октомври той празнува 80-годишнината си, затова един от акцентите в програмата на фестивала е спектакълът “Великденско вино”. Пловдивската премиера е на 20 септември в Камерната зала. Представлението донесе номинации за Аскеер за изгряваща звезда на режисьора Весела Василева, на актьора Свежен Младенов за ролята на поп Кръстьо и в разделя за “Най-добро представление”. Актьорската гилдия почете таланта на Константин Илиев, който стана носител на голямата награда за цялостен принос към театралното изкуство и бе отличен с Аскеер.

Тазгодишното 21-о издание “Сцена на кръстопът” ще бъде открито на 10 септември с премиерата „Руски мармалад. PostChekhov” от Людмила Улицкая, по традиция представление на трупата на Драматичен театър-Пловдив. За него разказа Кръстьо Кръстев – директор на Драматичен театър Пловдив и домакин на Фестивала.

„Със сигурност това е най-големия театрален празник в България. За нас той е вече нещо нормално, но не бива да забравяме, че е плод на много труд, любов, усилия. В  него е въплатен голям смисъл за истинските неща в този живот“ допълни директорът на театъра.

Заместник-кметът по култура и туризъм на Община Пловдив инж.Александър Държиков сподели вълнението си, първо като гражданин и любител на театралното изкуство. „Това е най-емблематичния фестивал, който се провежда в Пловдив и интересът към него се повишава непрекъснато. Смятам, че фестивалът не се нуждае от каквато и да е реклама. Над 50 чуждестранни и над 400 български представления са изиграни през тези 20 години на фестивалната сцена“, припомни Държиков. Той изказа специална благодарност към хората, създали и съградили всичко това  –  проф. Стефан Данаилов – основател и арт директор, Димитър  Малашинов –фестивален директор,  Кръстьо Кръстев и на Богдана  Костуркова, селекционер на програмата. „ Община Пловдив е заставала и ще продължи да застава зад Фестивала и занапред“ заяви още заместник-кметът и пожела успех на 21-то издание.

Фестивалният  директор Димитър Малашинов благодари на Министерство на културата, на община Пловдив и на спонсорите Роза Импекс ООД и КЦМ 2000 АД , които неизменно подпомагат реализацията на културното събитие.  Той изрази своето удовлетворение от факта, че пловдивчани отново са на високото си ниво и разказа, че при отварянето на касата и през тази година опашката от желаещи да закупят билети е стигала до бившето кино „Република“, днес Книжарница „Хеликон“.

Мотото на 21-ото издание е “Театъра Пътят”, а подробностите за програмата и за съпътстващите фестивални събития са публикувани в сайта www.scenatepe.com

Билетите за „Сцена на кръстопът“ се продават на касата на театъра, онлайн чрез сайта на Пловдивския театър, както и на касата на Куфарчето в Мол Пловдив.  Домакин на форума е Драматичен театър-Пловдив.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.