Тръмп предложи на НАСА неограничен бюджет, за хора на Марс

0
51
Доналт Тръмп Марс
Снимка от: Intelligencer

През 2017 г. Пеги Уитсън счупи рекорда за най-много дни прекарани в космоса, от астронавт от НАСА. В деня на записа си тя получи видео обаждане от Белият дом, където Тръмп каза, че иска да сложи астронавт на Марс до края на 2020 г. или до 2024 година.

В нова книга за Белия дом на Тръмп, наречена Екип на Viper, разкрива много повече за тези коментари. Както се съобщава в списание Ню Йорк Intelligencer, който имаше достъп до откъси от книгата.

Доналд Тръмп предложи да предостави на НАСА неограничено финансиране за успешна марсианска мисия до 2020 година.

Симс описва събитието, предхождащо разговора с Уитсън, като се фокусира по-специално върху разговора между Тръмп и Робърт Лайтфут-младши, който по това време беше действащ администратор на НАСА.

Тръмп попита какъв е планът на НАСА за Марс и Лайтфут обясни, че в подписания от Тръмп законопроект има разпоредби за роботизирана мисия през 2020 г. и след това човешка през 2030-те.

Според Симс, Тръмп попитал: “Но има ли някакъв начин да го направим до края на първия си мандат?”

Това доведе до неудобни реплики, според автора на книгата, с Lightfoot, който обяснява колко сложно е да се стигне до друга планета. И това се е случило, когато Тръмп направи предложението си.

“Но какво ще стане, ако ти дам всичките пари, които някога ще ти трябва? “- попита Тръмп.

“Ами ако изпратим бюджета на НАСА под масата, и се фокусираме изцяло върху това, вместо върху каквото и да било друго.” – Лайтфут му каза, че дори и при това условие няма да бъде постижимо.

Средното разстояние между Земята и Марс е 225 милиона километра. Това е над 590 пъти повече от всяко пътуване, на което и да е било човешко същество.

Очаква се пътуването да продължи общо две години, повечето от които ще бъдат похарчени в дълбокия космос, без защита от космически лъчи и най-вероятно няма начин да се помогне на астронавтите, ако нещо се обърка.

В допълнение към тези трудности, САЩ в момента не разполагат с ракети или космически кораби, които могат да доставят хора на ниска земна орбита, да не говорим за Марс. И това важи и за частните компании.

Докато по-голям бюджет за НАСА би бил добре дошъл, той не би им позволил да заобикалят необходимите стъпки, за да стигнат до Червената планета.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.