workers

Работодателите в България са изправени пред най-големия недостиг на кадри от 2011 година насам според проучването на ManpowerGroup„Недостиг на таланти 2018“, което включва над 600 компании. Във време, когато има повече работни места от квалифицирани служители, 68% от фирмите изпитват трудности да запълнят свободните си позиции. Добре подготвените работници, инженери и шофьори остават най-трудните за намиране кадри.

Въпреки че нивото на безработицата продължава да е ниско, 38% от работодателите посочват липсата на кандидати като основна причина за недостига на таланти в страната, следвана от липсата на търсени твърди умения(24%) и опит(11%). В допълнение единадесет процента от компаниите не могат да запълнят свободните си позиции заради очакванията на кандидатите за по-високо заплащане от предлаганото и липсата на меки умения като комуникационни, работа в екип и решаване на проблеми(9%).

„Продължаваме да бъдем свидетели на растящото търсене на квалифицирани служители във всички икономически отрасли в България – от транспортния и инженерния до производствения и здравния“, каза Александър Хангимана, управляващ директор на ManpowerGroup Балкани. „Работодателите не могат да намерят хората с точния микс от технически и меки умения и въпросът вече не опира само до откриването на таланти – ние трябва да ги създадем. Организациите трябва да положат много повече усилия, за да обучат и преквалифицират служителите за новия работен свят и да създадат работна сила с умения, от които се нуждаят както компаниите, така и хората, за да са успешни в дългосрочен план.“-Допълни той.

През 2016 година десетте най-трудните за намиране кадри в България са били: Квалифицирани работници, Инженери, Шофьори, Служители за ресторанти/хотели, Здравни специалисти, Мениджъри/директори, Работници, Оператори производство/машини, Счетоводители и финансисти, ИТ специалисти.

През 2018 първите пет места се запазват сред най-трудните за намиране кадри. Те остават: Квалифицирани работници, Инженери, Шофьори, Служители за ресторанти/хотели, Здравни специалисти. Следвани от: ИТ специалисти, Търговски представители, Мениджъри/директори, Офис служители, Счетоводители и финансисти.

ManpowerGroup попита 39,195 работодатели от 43 държави какви трудности изпитват при попълване на свободни позиции, какви умения не могат да намерят и какво правят, за да разрешат проблема с недостига на таланти. В Европа, Близкия Изток и Африка резултатите са следните:

Най-малко трудности да попълнят свободни позиции изпитват: Ирландия (18%), Великобритания (19%) и Нидерландия (24%). Най-засегнатите пазари в Европа са Румъния с 81%, където има увеличение с 9 процентни пункта, и България – с увеличение от  6 процентни пункта в сравнение с 2016 година.

Азиатско-тихоокеански регион е изправен пред най-големия недостиг на таланти с пет от 10-те най-засегнати пазари според проучването – Япония, Тайван, Хонконг, Сингапур и Индия. В Япония броят на работодателите, които изпитват трудности да попълнят свободни позиции, продължава да расте и стига до 89% – най-високият процент, отчетен в цял свят.

Северна и Южна Америка: Аржентина изпитва най-голям недостиг на таланти в региона – 52%. В Бразилия 34% от работодателите отчитат трудности. Мексико е изправен пред най-голямото увеличение в степента на трудност – от 40% през 2016 година до 50%. В сравнение с 2016 година Бразилия, Колумбия и Аржентина показват най-голямо подобрение в борбата с недостига на таланти. Броят на работодателите в САЩ, които също са изправени пред недостиг на таланти, се е увеличил от 32% през 2015 година до 46% през 2018 година– малко над средното равнище в световен мащаб.

Недостигът на таланти по света е стигнал най-високото си ниво през последните 12 години. ManpowerGroup призовава за нови решения на растящия проблем с талантите – създавай, приемай, заемай, свързвай:

Създавай. Инвестирайте в обучения, за да увеличите източниците на таланти и да осигурите нови умения на настоящата и бъдеща работна сила.

Приемай.Предвид че пазарът на труда е ограничен, излезте от своя сектор, за да намерите най-добрите таланти, които не можете да създадете в компанията си за времето, нужно за спешно запълване на свободни позиции.

Заемай. Създайте общности от таланти в и извън организацията си, включително фрийлансъри и служители за почасова заетост и работа по временни проекти, които да допълнят работната ви сила.

Свързвай. Помогнете на хората да се движат напред и нагоре към нови позиции в и извън организацията.

ManpowerGroup® е водеща световнакомпания в областта на решенията за  работната сила, помага на организациите да се преобразяват в един бързо променящ се работен свят,  като намира, оценява, развива и управлява талантите, които им дават възможност да победят. Компанията всяка година разработва новаторски решения захиляди компании и им осигурява таланти с умения, докато намира смислена и дългосрочна работа на милиони хора с широкспектър от качества и в най-различнисектори. През 2018 година, за девета поредна година, фирмата бе отличена като една от най-етичните компании в света, както и една от най-уважаваните фирми в класирането на списание Fortune за шестнадесета поредна година. ManpowerGroupБългария заема една отлидерските позиции на пазара на труда, в областта на временните и постоянни назначения, оценката и подбор на персонал, изнесените услуги в областта на човешките ресурси и индивидуалното кариерно консултиране. С офиси в София, Пловдив, Бургас и Варна. ManpowerGroup България предоставя  на организациите в страната палитра от ефективни решения в сферата  на човешките ресурси, работейки с компании от всички индустриални сектори.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.