Учебен център Едикта

0
244

Срещам се с две усмихнати дами, с които пием кафе и си говорим за езиково обучение. Те са управителите на Учебен център ЕДИКТА в гр. Пловдив, който днес празнува своя втори рожден ден! Говорят оживено, допълват се, знаят какво искат,както и че могат да го постигнат, не се задоволяват с малки и незначителни дейности – това са впечатленията ми от Милена и Нина. А дали това е поредният езиков център, или се отличава – преценете сами!

КОЙ СТОИ ЗАД ЕДИКТА?

Ние сме Милена и Нина, имаме докторски степени по езикознание и с  ентусиазъм, любов и отдаденост преподаваме немски и френски. Сработихме се перфектно, защото и двете сме еднакво организирани, подредени, с високи изисквания към себе си и работата. Оперативките ни минават на бързи обороти, а свършената работа – в кратки срокове, които винаги спазваме!

КАК СЕ РОДИ ЕДИКТА?

Замисълът за Едикта отлежаваше близо две години, в които споделяхме впечатленията си от работата на другите езикови центрове в Пловдив и коментирахме „Защо това не се направи така? Защо не се въведе друго? Защо не тръгват обявените курсове? Защо е тъмно и студено в стаите?, Защо работят по тези стари учебници?“ и т.н. По онова време си пишехме дисертациите и работехме като хонорувани преподаватели в ПУ „Паисий Хилендарски“. Докторските ни степени и преподаването в университета ни дават по-широк поглед върху езиковото обучение, който редовият колега в средното училище почти е загубил от рутинната учебна, но и административна работа. За наше щастие ние не сме част от рамката на средното образование, което, оказва се, е и наш плюс в работата ни с ученици! (споглеждат се доволно). Университетът е предпочитаното ни място за кафе и раздумка с колеги, но и виждахме как дори и да иска, мотивираният преподавател трудно може да разчупи установената рамка на преподаване и учене. А ние в рамка не можем да работим, защото приемаме работата си като творчество! Виждахме как днешните студенти търсят цветното, интеракцията, а голяма част от преподавателите не искат да променят остарелия си начин на преподаване. Отблизо наблюдавахме огромното разминаване между очакванията на първокурсниците и реалността в четвърти курс, когато или са се отказали вече, или трудно си взимат държавния изпит по език.Забелязвахме как се рекламира връзката на университета с бизнеса, а реално дисциплините не се променят. И когато моментът назря, се появи и ЕДИКТА.

Започнахме в началото на годината и всичко ни тръгна като по вода! (смеят се)

КАКВО ВИ ОТЛИЧАВА ОТ ОСТАНАЛИТЕ?

Още при създаването си обещахме да бъдем различни и да не повтаряме грешките на колегите, да бъдем конкретни в офертите си. И трябва да започнем с мястото – в идеалния център, в обществена сграда с централно отопление, в достатъчно просторни и светли стаи (пак се смеят и казват „Убедете се сами!”). След мястото най-често срещано е свалянето на цените на курсовете за сметка на броя часове. Това неминуемо води и до влошаване на качеството. При нас обучението не е нито самоцел, нито се продава на килограм. Затова имаме разумна ценова политика, както при груповото, така и при индивидуалното обучение.

Не подценяваме също така какво и на кого преподаваме? Може и да не ни повярвате, но всеки курс и час от едно и също ниво при нас са различни. Дори работата по един и същ учебник е различна. Защо? Защото при нас обучението е съобразено с нуждите на обучавания. Някои от курсистите имат малко предварителни познания по езика и с тях работим по един начин, други тепърва „прохождат“ в езика и с тях се работи по друг начин. Трети идват и казват „Имам 20 дни, какво можем да свършим за това време?“ Ние не се опитваме да ги вкараме в рамките на курса, а правим индивидуална програма за тях.

Много важен е и екипът от преподаватели. Ние имаме постоянен и опитен преподавателски състав, чрез който постигаме сигурност, гъвкавост и проследимост в обучението и който не спира да се развива. Доверието и професионализмът са отличителна черта на Едикта, която се оценява високо от нашите клиенти.

Обратната връзка с родителите на курсистите ни в ученическа възраст също е различна от тази при колегите. Вместо да създаваме същите отношения като в масовото училище и да демотивираме учениците, ние първо се стремим да върнем интереса към езика, а после да говорим откровено – и с родителя, и с ученика. Ако след тези разговори няма промяна в оценките и в поведението, прекратяваме обучението, защото не искаме да взимаме парите на родителите, а детето им пак да има двойки в училище! Случаят е реален! Иначе казано – професионална почтеност.

КАКВО ПРЕДЛАГА ЕДИКТА?

Отговорът на този въпрос се намира на страницата ни във Facebook и на нашия сайт (www.edikta.eu), където всеки може да види предложенията ни по немски и френски. По-скоро искаме да представим различните акценти в обучението!

На първо място, предлагаме пакетни цени за индивидуално обучение. В забързаното ни ежедневие е все по-трудно човек да се ангажира с постоянно присъствие два пъти седмично в продължание на 3-4 месеца. За всички наши клиенти с гъвкав и трудно предвидим график пакетните цени от 20, 30 и 40 учебни часа се оказаха  удобно решение, защото избраните часове се предплащат и могат да се вземат в рамките на 6 месеца.

На второ място, стремим се да предлагаме практически курсове за кандидати, които имат познания по езика. Такива са кратките ни разговорни курсове след начално ниво, както и курсове, насочени към конкретна работеща аудитория, например „Немски за социални асистенти“ или „Бизнес френски“.

На трето място, обръщаме се към студентите, които изучават немски и френски в пловдивските вузове, и предлагаме помощ по езиковите дисциплини с конкретна отстъпка.

На четвърто място, осъществяваме обучение по български за чуждестранни студенти! Можем да се похвалим, че имахме атрактивни обучаеми! Тази работа е много интересна и е голямо предизвикателство за нас, защото предполага високо ниво на владеене не само на немски и френски, но и на български!

КАКВИ СА БЪДЕЩИТЕ ВИ ПРОФЕСИОНАЛНИ ПЛАНОВЕ?

ООО, при нас списъци с планове много! Бъдещите ни проекти са ориентирани към създаване на езикова библиотека, разширяване вида на предлаганите курсове и с помощта на новите технологии, осъществяване на изцяло самостоятелно онлайн обучение.

В ТАЗИ ВРЪЗКА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТВОРЧЕСКИТЕ МЕТОДИ НА УСВОЯВАНЕ НА ЕЗИК, КОИТО ЗАЛАГАТ НА ПОДСЪЗНАНИЕТО?

Въпреки широко рекламираното „лесно научаване” ние не сме привърженици на този подход. Смятаме, че без лични усилия и труд никой нищо не може да „налее” знания насила в главата на другия. При нас тези, които искат да работят и са сериозни, постигат целите си.

ИМАТЕ ЛИ ЗАБАВНИ СЛУЧКИ?

О, да, разбира се! Най-емблематичната е с ученик в 6 клас, който в 7 часа сутринта на съобщение във Facebook ни поиска тест за ниво по английски. Ние питаме „Kое ниво Ви интересува?“, а той отговаря – „6 клас“. Питаме „По кой учебник учите и къде, уроци ли търсите или курс?“, той отговаря – „Не, аз не искам уроци, чао!“

ЗАРАДИ ВСИЧКО ТОВА ДЕВИЗЪТ НА ЕДИКТА Е:

ЗАЩОТО ИМА МНОГО ЕДИ-КОИ СИ,

КОИТО ПРАВЯТ             ЕДИ-КАКВО СИ

                                             ЕДИ-КЪДЕ СИ

А НИЕ ЗНАЕМ И              КАК!

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.