Ученици и студенти творят по брега на река Марица

В рамките на три последователни дни сформираният творчески екип ще работи по създаването на художествена инсталация, изработена основно от природни материали, която след това ще остане разположена на мястото докато условията на околната среда позволят

0
34

Работилница на открито ще оживи поречието на река Марица през юни като част от програмата на “Пловдив – Европейска столица на културата 2019”. Тревната площ след моста на Панаира е мястото, на което между 21 и 23 юни ще се проведе събитието. В работилницата ще вземат участие студенти от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, както и ученици от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства. Техни ръководители ще са Румен Димитров, Орфей Миндов и Александра Ангелова – от Арт група „Дупини“ (Велико Търново), и пловдивските творци Димитър Къркеланов, Теодора Лазарова, Даниела Русева и Гергана Мантарлиева.

В рамките на три последователни дни, между 9:00 и 16:00 часа, сформираният творчески екип ще работи по създаването на художествена инсталация, изработена основно от природни материали, която след това ще остане разположена на мястото докато условията на околната среда позволят. В работата ще сътрудничат и някои от доброволците на фондация „Пловдив 2019“.

В началото на работилницата, на 21 юни от 15.30 часа, ще се състои открита творческа среща с някои от участниците и с екипа на Младежки дом – Пазарджик, който ръководи проекта. Събитието е част от двугодишен проект, посветен на река Марица, който включва също създаването на ленд арт инсталация и в гр. Пазарджик с участието и на млади местни художници.

Междувременно, паралелно с творческата работа на открито, са събират и обработват истории за реката – т.нар. „Маришки истории“. Събирането им има за цел да представи интересни хора, места и събития в градовете по поречието на река Марица. В следващите етапи на събитията до края на 2018- та и през цялата 2019-та ще се работи с младежки групи и професионални творци от балканските държави, през които преминава река Марица за общо преосмисляне на пространствата и приобщаването им.

Арт група „Дупини“ свързва автори, работещи в различни области на изкуствата, и обединява разнообразни творчески енергии. Групата е в основата на утвърждаването на Международния симпозиум “Изкуство – Природа” Габровци. Арт група „Дупини“ е и организатор на представителни изложби на изявени български и чуждестранни визуални артисти в галерийни, неформални и открити градски пространства във Велико Търново, участва в културни форуми в Пловдив, Русе, Варна и София, стреми се в работата си винаги да отделя специално внимание на децата и да привлича и подкрепя студентите по изкуства.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.