Изследователи съобщиха, че са направили ключова стъпка към създаването на молекула, която да съхранява слънчевата енергия. Екипът от Технологическия университет Chalmers в Швеция публикуваха последната си находка в списание Energy and Environmental Science.

Смесица от въглерод, водород и азот, молекулата се трансформира в “богат на енергия изомер”, който е направен от същите атоми, но е свързан по различен начин, когато е засегнат от слънчева светлина. Изомерът може да се съхранява като течност, като енергията се използва на доста по-късен етап.

„Енергията в изомера може да се съхранява до 18 години. Когато дойде момент да се използва, тя ще отдели много по-голяма топлина, отколкото някога сме предполагали.“, обясни Каспър Мот-Пулсън – ръководителят на екипа.

Цялата система се нарича Молекулна слънчева топлинна енергия за съхранение (MOST). Слънчевата светлина се улавя от течността, чрез слънчев термичен колектор на покрива на сграда. Той представлява вдлъбнат рефлектор с тръба в средата, която следи пътя на слънцето като сателитна антена. Колекторът фокусира лъчите на слънцето до точка през тръбата върху течността. След това тя се съхранява при стайна температура, за да се запази енергията, а когато тя е необходима, се използва катализатор за загряване на течността.

В последния си доклад екипът от учени пишат, че са започнали работа по катализатора, който може да контролира освобождаването на енергията. Той създава реакция за затопляне на течността с 63 ° C (113 ° F), като същевременно позволява молекулата да се използва отново. Проучването е стигнало до момент, в който са премахнали използването на опасното, възпламеняващо се химично вещество толуен от течността. Катализаторът не отделя вредни емисии и може да работи целогодишно. Следващата цел на учените е да успеят да увеличат температурата поне до 110 ° C (198 ° F).

„Имаме още много работа“, допълва Мот-Пулсън. „Тепърва накарахме системата да работи. Сега трябва да гарантираме, че всичко е проектирано оптимално.“

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.