Фестивалът „Духовност без граници”- събитие, в което словото и любовта нямат граници

Основната цел на фестивала е разпространението на словото, което създава красота и нови светове за читателите. Друга важна цел е свързването на българските и чуждестранни творци, които не просто обменят идеи, а създават една международна поетична общност

0
177

Международният фестивал на поезията „Духовност без граници” е създаден от Розалия Александрова преди четири години, по случай седемдесетата годишнина на Медицински университет Пловдив, където тя е преподавател по Български език на чужденстранни студенти.

През 2014 година Розалия гостува на Международния фестивал „Славянска брошка” в Лондон, където главният организатор Алекси Врубел ѝ дава предложение да използва опита си и да организира подобен фестивал и в България. Проектът, създаден от нея, е одобрен от ръководството на университета и през 2015-та е първото му издание.

След първото издание тя заедно с проф. Иван Дечев  ясно очертават мащабите и значимостта на събитието, както и каква да бъде неговата основна цел. За тях главното и водещото е разпространението на словото, което създава красота и нови светове за читателите. Друга важна цел е свързването на българските и чуждестранни творци, които не просто обменят идеи, а създават една международна поетична общност.

Всяка година за фестивала се издава специален алманах, който носи различни послания. Алманахът е поетичният продукт на фестивала, материализиращ  духа на събитието. В първото му издание участват 27 поети, броят им всяка година нараства, като тази година те са 86. Първият сборник носи името на фестивала – „Духовност без граници”, последват заглавията: „Ангели събират мед” и „Гласът на вселената”. Четвъртото заглавие „Ако търсиш любов” е вдъхновено от мисли на учителя Петър Дънов. Стиховете, подбрани в този алманах, са израз на безусловната любов, към която всички се стремим.

Освен алманаха, организаторите издават втори поетичен продукт, който от 2017 година подкрепя неиздавани до сега автори. Миналата година своя дебют направи Мария Панчовска (преподавател в Медицински университет), а тази година подкрепа получава изключително талантливата пловдивска поетеса Светлина Трифонова, за която ще ви разкажем повече съвсем скоро.

„Всяка година по време на фестивала се открояват нови поетични дарования, част от нашите студенти се вдъхновяват и пишат страхотни стихотворения. Така успяваме да откриваме нови таланти и да им помагаме в техния път”, заявява Розалия.

Тази година фестивалът „Духовност без граници” се провежда от 31-ви май до 4-ти юни. В него ще участват 86 поети от Полша, Англия, Ирландия, Италия и други. Събитието се провежда с подкрепата на издателство „Fast Print Books”, културен център „Тракарт”, Народната библиотека „Иван Вазов”, галерия Волар, Старинна къща „Възраждане” и „Пълдин Арт Клуб”.

Програмата включва:

31 май. 

От 14:00 до 16:30 часа- Посещение на забележителностите на град Пловдив и негови музеи в Стария град . От 18:00 до 20:00 часа- Официално откриване с изпълнение на българската народна песен „Лале ли си, зюмбюл ли си” в Народна библиотека „Иван Вазов”. Премиера на поетичен алманах под наслов „Ако търсиш любов”, на пианото – Даниела Маринова.

1 юни

От 14:00 до 16:00 часа- Поетичен двубой със светлината с литературно четене на гости от Фестивала с творци от Дружество на писателите – Пловдив  в Народно читалище „Възраждане”.

От 17:30 до 19:00 часа- Вечер на полската поезия и премиера на книгата „Метаморфози” на Луция Дуджинска в Изследователски център „Тракарт”.

2 юни

От 8:00 до 17:00 часа- Посещение на Фестивала на розата в град Казанлък.

От 17:30 до 19:00 часа в Културен център „ ТРАКАРТ” – Връчване на годишната награда за принос към духовността и поезията на Мира Дойчинова – ирини. Премиера на наградена поетична книга “Перо от Древна Тишина” на Светлина Трифонова и изпълнение на сопраното Денислава Станева, на пианото – Ралица Ботева.

3 юни

От 10:30 до 12:00 часа в „Пълдин Арт Клуб” ще се проведе Ритуал за Хляба – месене, печене, наричания според българските традиции, народни песни и стихове от участниците във Фестивала.

От 13:00 до 19:00 часа в Галерия Волар- Белозем ще се проведе поетичен пленер – поезия и музика „Изкуство без граници” – четене на стихове, музика и танци за участниците във Фестивала.

4 юни

Посещение в град София. От 13.00 до 15.00 часа.  Изнесено литературно четене в партньорство със СБП и БКК. Закриване на Фестивала в Български културен център – град София.

Фестивалът „Духовност без граници” е представителен за Пловдив като Европейска столица на културата 2019. За да отбележим значимостта му, зададохме девет въпроса към няколко от авторите, които ще ви представим в специална рубрика.

 

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.