Фондация Албедо организира благотворителна изложба за деца с аутизъм

В нея ще може да видите 40 авторски фотографии на любител фотограф и психолог в центъра Жанета Тодорова. Те ще се продават на символична цена, а събраните средства ще отидат в помощ на дете със затруднено финансово състояние

0

В Пловдив съществува един единствен общински център, в който се предлага безплатна помощ само на деца от аутистичния спектър. Капацитетът на центъра се равнява на бройката 25. Уви, той се оказва крайно недостатъчен, а и безплатните процедури са само за пловдивчани, затова съществуват и други, частни центрове като Център за рехабилитация и социална интеграция Албедо, който има капацитет да помогне на 15 деца с аутизъм, няколко от които пътуват от други градове. Фондация Албедо е неправителствена организация в обществена полза, в която работят всеотдайни психолози, предоставящи терапевтични услуги на деца от аутистичния спектър, както и подкрепа на техните семейства. Провеждат се семинари за родителите, цели се достигане на по-голяма информация до обществото с цел личностно развитие на децата в него, както и бъдещата им реализация.

На 15-ти септември фондацията организира благотворителна фотоизложба, която ще се състои в сградата на центъра, на ул. „Д-р Рашко Петров“ 3, ет. 4 и ще се проведе от 17:00 до 21:00 часа с вход свободен. В нея ще може да видите 40 авторски фотографии на любител фотографа и психолог в центъра Жанета Тодорова. Те ще се продават на символична цена, а събраните средства ще отидат в помощ на дете със затруднено финансово състояние, което не може да си позволи терапия. Освен самата изложба, посетителите ще могат да разгледат и другата част от ЦРСИ Албедо и да видят как протича една сесия в реална среда.

Идеята за изложбата идва на Ния Лютакова – психолог, която от колежка се е превърнала и в любител на творчеството на Жанета Тодорова.

Albedo

„Снимам от 16-годишна и в тази изложба събрах 40 от любимите си снимки, но съм абсолютен любител и всъщност идеята беше на Ния, която харесва моите фотографии. Предложи ми да обединим моята страст с общата ни страст и да ги превърнем в една благородна кауза, която ще помогне на някое от децата.“, споделя Жани.

Фотографиите са главно пейзажи, отговарящи на тематиката за умиращото лято и меланхоличното настъпване на есента, последвано от страшната зима.

„По принцип есента е свързана с меланхолията, с равносметката, с промяната. Настъпващата зима е нещо ново за нас. Нещо, което предстои, има шанс да се превърне в чисто и красиво, но също така и в люто.“, допълва тя.

Това е първото подобно събитие, което Фондация Албедо организира и макар Жанета да не е професионален фотограф, тя, както и екипът ѝ, вярват, че дори малкото изкуство може да направи чудеса, стига да стигне до онези, към които е насочено – човешките сърца.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.