Фондация Албедо организира благотворителна изложба за деца с аутизъм

В нея ще може да видите 40 авторски фотографии на любител фотограф и психолог в центъра Жанета Тодорова. Те ще се продават на символична цена, а събраните средства ще отидат в помощ на дете със затруднено финансово състояние

0
111

В Пловдив съществува един единствен общински център, в който се предлага безплатна помощ само на деца от аутистичния спектър. Капацитетът на центъра се равнява на бройката 25. Уви, той се оказва крайно недостатъчен, а и безплатните процедури са само за пловдивчани, затова съществуват и други, частни центрове като Център за рехабилитация и социална интеграция Албедо, който има капацитет да помогне на 15 деца с аутизъм, няколко от които пътуват от други градове. Фондация Албедо е неправителствена организация в обществена полза, в която работят всеотдайни психолози, предоставящи терапевтични услуги на деца от аутистичния спектър, както и подкрепа на техните семейства. Провеждат се семинари за родителите, цели се достигане на по-голяма информация до обществото с цел личностно развитие на децата в него, както и бъдещата им реализация.

На 15-ти септември фондацията организира благотворителна фотоизложба, която ще се състои в сградата на центъра, на ул. „Д-р Рашко Петров“ 3, ет. 4 и ще се проведе от 17:00 до 21:00 часа с вход свободен. В нея ще може да видите 40 авторски фотографии на любител фотографа и психолог в центъра Жанета Тодорова. Те ще се продават на символична цена, а събраните средства ще отидат в помощ на дете със затруднено финансово състояние, което не може да си позволи терапия. Освен самата изложба, посетителите ще могат да разгледат и другата част от ЦРСИ Албедо и да видят как протича една сесия в реална среда.

Идеята за изложбата идва на Ния Лютакова – психолог, която от колежка се е превърнала и в любител на творчеството на Жанета Тодорова.

Albedo

„Снимам от 16-годишна и в тази изложба събрах 40 от любимите си снимки, но съм абсолютен любител и всъщност идеята беше на Ния, която харесва моите фотографии. Предложи ми да обединим моята страст с общата ни страст и да ги превърнем в една благородна кауза, която ще помогне на някое от децата.“, споделя Жани.

Фотографиите са главно пейзажи, отговарящи на тематиката за умиращото лято и меланхоличното настъпване на есента, последвано от страшната зима.

„По принцип есента е свързана с меланхолията, с равносметката, с промяната. Настъпващата зима е нещо ново за нас. Нещо, което предстои, има шанс да се превърне в чисто и красиво, но също така и в люто.“, допълва тя.

Това е първото подобно събитие, което Фондация Албедо организира и макар Жанета да не е професионален фотограф, тя, както и екипът ѝ, вярват, че дори малкото изкуство може да направи чудеса, стига да стигне до онези, към които е насочено – човешките сърца.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.