Френски театрален експеримент ни изправя срещу смисъла на живота

Лабораторията е кръстена „Малък театър на края на света… Опус II“, в която единственото действащо лице, освен зрителя, е театрална кукла, а проектът в Баня старинна носи заглавието „Меридианът“

0
214

Театралното „слово“ е многопластово и често не е изградено от съзвучия, думи и изречения. Понякога то е метафорично, физическо, дори безмълвно. И все пак силата му е все така осезаема. В крайна сметка, не е важно колко говориш, а какво казваш. Празните приказки рядко те карат да се замислиш, камо ли да осъзнаеш изначални истини за света, който те заобикаля. Но да останеш сам със себе си, обгърнат от тъмнина, закрилен от собственото си съзнание, в което цари тишината, те провокира да се докоснеш до онези крайни коридори в душата си, в които принципно не смееш да надзърнеш.

Експерименталният театър е вид жанр, който се занимава именно с философията на живота, природата и човешкия индивид и всички онези неповърхностни истини, които ги съпътстват. По света експерименталният театър е добре развит и приеман от всеки по свой собствен начин. В същината си представлява пърформанс, който поставя личността в различни психологически или социални ситуации, като цели да разкрие истинската му същност, истинските му мисли и как би реагирал в дадените обстоятелства.

В България този стил не е толкова познат, но малко по малко започва да навлиза в културния живот, а няма по-добър начин за усъвършенстване от това да почерпим знания от по-опитните. В следващите няколко дена пловдивчани ще могат да опитат от, може би сладкия, а може би горчивия вкус на собствения си характер, чрез лабораторията на френския куклен театър „Театър дьо Ла Масю – Езекиел Гарсия Ромеу“. Лабораторията ще се проведе на 5-ти, 6-ти, 7-ми, 8-ми и 9-ти юни в Баня Старинна, или позната още като Чифте баня, от 12:00, 13:30, 19:00 и 20:30 часа. Точно там, в тази неописуемо въздействаща, сама по себе си, сграда „зрителят“ ще навлезе в коридорите, а накрая ще открие една малка черна кутия. Кутия, която ще му разкрие не само материалната Вселената, а и Вселената на емоциите му. И ако човек е щастливец, ако събере смелост да се впусне в тази загадка, тази тайна, наречена живот, може да открие отговорите, които винаги са го преследвали. И със сигурност те ще бъдат различни от тези на предходния и на следващия участник.

Лабораторията е кръстена „Малък театър на края на света… Опус II“, в която единственото действащо лице, освен зрителя, е театрална кукла, а проектът в Баня Старинна носи заглавието „Меридианът“. От 10-ти до 20-ти октомври ще се проведе още един експериментален проект от същите творци, но ще се помещава в „СКЛАД“ в Тютюневия град под наименованието „Скриптографът“.

И двата спектакъла са с вход свободен за посетители, но е необходима предварителна регистрация на телефон 0877 51 44 00. Наведнъж могат да влезнат по 12 човека, като всеки ще гледа по 5 минути.

Спектакълът е част от официалната програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Маршрут

Отправен адрес: Използване на текущото местоположение

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.