„Отсреща“ е едно от най-любопитните и интересни пространства в Пловдив. Казвам пространства, защото то не е само кафене, не е просто co-working офис, не е единствено локация за социални събития. То е съвкупност от трите, или, пък, трите са част от него. Кафене и място за работа през деня, събитийно пространство вечер. Каква хубава комбинация! Комбинация, в която всеки може да открие своите предпочитания или да се запознае с неочакван приятел.

„Отсреща“ се появява на бял свят преди точно три години като семейно начинание. Дело на Антон Вълков, сестра му Ана и съпруга ѝ Христо Петров, който се занимава с дизайн и фотография и измисля интериора на заведението. Всичко почва когато Антон се завръща в Пловдив, след десет годишно отсъствие. Изгубил старите си контакти, позабравил се с приятелите, той осъзнава, че на града му липсва място, където хората да се срещат, независимо дали се познават предварително или не. Просто да се запознаят, да обменят интересни идеи и тези запознанства да се превърнат в нещо повече – дружба, кариерни отношения, защо не и любов. Случвало се е, сигурно ще се случва и за в бъдеще.

Отсреща

Отсреща

Та, след като Антон се прибира у дома, решава да осъществи една от дългогодишните си мечти – да има собствено кафене. Без никакъв опит тримата ентусиасти запретват ръкави и отварят „Отсреща“. В последствие Ана и Христо се отдръпват, защото им се ражда дете и имат нужда от повече време за семейството си.

Първото събитие, което организират е още преди официалното откриване и представлява семинар за малки предприемачи по програма на Фондация „Пловдив 2019“. Там се запознават с Венера Смиленова, която по-късно води приятелката си и колега от ателие за илюстрации и дизайн „Историйки“ – Запрянка Василева. Именно Зи, както я наричат, се превръща в първият служител на заведението, а после управител и съсобственик. Венера се присъединява последна към екипа, но също става съсобственик. Така колективът пак остава под символичното число 3.

Отсреща

Отсреща

„Пловдив е град, чийто граждани имат много тесен кръг от контакти. Искахме да създадем място за срещи за хора с общи интереси, които да обменят идеи, да ги реализират. И това се случва. Виждаме как клиентите се включват в разговорите на съседа, откриват, че мислят по еднакъв начин, кореспондират“, уточнява Антон, който първоначално е смятал, че посещаемостта няма да е чак толкова голяма.

Ясно се вижда, че се е залъгвал, защото през последните три години в „Отсреща“ се прави минимум по едно събитие на седмица, а понякога и по четири-пет. Такива са изложби, work-shop-и, работилници, лекции за предприемачи, фото сбирки на фото клуб „Фото свят“, срещи за успели жени „Тя в Пловдив“, екологични дебати, туристически презентации, танцови вечери, прожекции на филми, засягащи определени социални теми или каузи, книжни сбирки, вечери за настолни игри, партита и много други.

Отсреща

Отсреща

Една от най-образователните инициативи е проект „Математически чудовища“, който представлява серия от изложби на Христо Петров на математически теми, съчетани с изкуство. Проектът отново е подкрепен от „Пловдив 2019“ и освен в заведението се излага в Математическата гимназия, за да приобщи учениците към забавните извънкласни мероприятия.

Като цяло, всеки, който има идея и се нуждае от пространство за осъществяването ѝ, може да се обърне към собствениците. Те подкрепят добрите каузи, стараят се да помагат на хората и едва ли ще ви откажат подкрепа, ако се борите за нещо, което си заслужава или за нещо интересно и разтоварващо. А гостоприемното отношение е само допълнителен плюс.

Отсреща

Отсреща

„Аз съм най-нова в екипа, но се чувствам много добре. За мен това бизнес начинание бе едно напълно ново предизвикателство. Имахме трудни моменти, най-вероятно ще имаме и още, но тримата се нагодихме толкова сполучливо, че всичко си заслужава. Атмосферата в кафенето е много хубава. И между нас самите, и между клиентите“, обяснява Венера.

И е вярно, че дълго време тримата са работили седем дена в седмицата, по приблизително 12 часа. Не е лесно да поддържаш и ръководиш заведение, особено ако то е със социална насоченост. Изисква се търпение, находчивост, креативност, ясна концепция и финанси. И разбира се, задружен колектив.

„За мен „Отсреща“ не е просто служебно задължение, а дом. Тук работим, тук си пием кафето, тук се срещаме с приятели, много от посетителите ни се превърнаха в приятели. Прекарваме по-голямата част от деня си тук и истината е, че всичките усилия си заслужават“, споделя Запрянка, която заедно с Венера също е правила изложби в пространството.

Отсреща

Отсреща

От гледна точка на менюто, то набляга на здравословния начин на хранене. Почти не присъстват газирани напитки, лимонадата е домашна, а сладкишите са или с био съставки, или от естествени продукти. Интересен елемент е, че на бара винаги стои кана с вода, от която всеки може да си налива колкото и когато пожелае.

В съботната вечер „Отсреща“ ще отпразнува третия си рожден ден с парти с изненади, награди и нещо сладичко. Във фейсбук страницата им, пък, всеки може да сподели своята интересна история или случка, свързана с кафенето. За бъдещите години Антон, Зи и Вени мечтаят още повече хора да реализират идеите и потенциала си при тях, а те все така ще ги посрещат с усмивка и добро настроение.

Маршрут

Отправен адрес: Използване на текущото местоположение

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.