„Отсреща“ е едно от най-любопитните и интересни пространства в Пловдив. Казвам пространства, защото то не е само кафене, не е просто co-working офис, не е единствено локация за социални събития. То е съвкупност от трите, или, пък, трите са част от него. Кафене и място за работа през деня, събитийно пространство вечер. Каква хубава комбинация! Комбинация, в която всеки може да открие своите предпочитания или да се запознае с неочакван приятел.

„Отсреща“ се появява на бял свят преди точно три години като семейно начинание. Дело на Антон Вълков, сестра му Ана и съпруга ѝ Христо Петров, който се занимава с дизайн и фотография и измисля интериора на заведението. Всичко почва когато Антон се завръща в Пловдив, след десет годишно отсъствие. Изгубил старите си контакти, позабравил се с приятелите, той осъзнава, че на града му липсва място, където хората да се срещат, независимо дали се познават предварително или не. Просто да се запознаят, да обменят интересни идеи и тези запознанства да се превърнат в нещо повече – дружба, кариерни отношения, защо не и любов. Случвало се е, сигурно ще се случва и за в бъдеще.

Отсреща

Отсреща

Та, след като Антон се прибира у дома, решава да осъществи една от дългогодишните си мечти – да има собствено кафене. Без никакъв опит тримата ентусиасти запретват ръкави и отварят „Отсреща“. В последствие Ана и Христо се отдръпват, защото им се ражда дете и имат нужда от повече време за семейството си.

Първото събитие, което организират е още преди официалното откриване и представлява семинар за малки предприемачи по програма на Фондация „Пловдив 2019“. Там се запознават с Венера Смиленова, която по-късно води приятелката си и колега от ателие за илюстрации и дизайн „Историйки“ – Запрянка Василева. Именно Зи, както я наричат, се превръща в първият служител на заведението, а после управител и съсобственик. Венера се присъединява последна към екипа, но също става съсобственик. Така колективът пак остава под символичното число 3.

Отсреща

Отсреща

„Пловдив е град, чийто граждани имат много тесен кръг от контакти. Искахме да създадем място за срещи за хора с общи интереси, които да обменят идеи, да ги реализират. И това се случва. Виждаме как клиентите се включват в разговорите на съседа, откриват, че мислят по еднакъв начин, кореспондират“, уточнява Антон, който първоначално е смятал, че посещаемостта няма да е чак толкова голяма.

Ясно се вижда, че се е залъгвал, защото през последните три години в „Отсреща“ се прави минимум по едно събитие на седмица, а понякога и по четири-пет. Такива са изложби, work-shop-и, работилници, лекции за предприемачи, фото сбирки на фото клуб „Фото свят“, срещи за успели жени „Тя в Пловдив“, екологични дебати, туристически презентации, танцови вечери, прожекции на филми, засягащи определени социални теми или каузи, книжни сбирки, вечери за настолни игри, партита и много други.

Отсреща

Отсреща

Една от най-образователните инициативи е проект „Математически чудовища“, който представлява серия от изложби на Христо Петров на математически теми, съчетани с изкуство. Проектът отново е подкрепен от „Пловдив 2019“ и освен в заведението се излага в Математическата гимназия, за да приобщи учениците към забавните извънкласни мероприятия.

Като цяло, всеки, който има идея и се нуждае от пространство за осъществяването ѝ, може да се обърне към собствениците. Те подкрепят добрите каузи, стараят се да помагат на хората и едва ли ще ви откажат подкрепа, ако се борите за нещо, което си заслужава или за нещо интересно и разтоварващо. А гостоприемното отношение е само допълнителен плюс.

Отсреща

Отсреща

„Аз съм най-нова в екипа, но се чувствам много добре. За мен това бизнес начинание бе едно напълно ново предизвикателство. Имахме трудни моменти, най-вероятно ще имаме и още, но тримата се нагодихме толкова сполучливо, че всичко си заслужава. Атмосферата в кафенето е много хубава. И между нас самите, и между клиентите“, обяснява Венера.

И е вярно, че дълго време тримата са работили седем дена в седмицата, по приблизително 12 часа. Не е лесно да поддържаш и ръководиш заведение, особено ако то е със социална насоченост. Изисква се търпение, находчивост, креативност, ясна концепция и финанси. И разбира се, задружен колектив.

„За мен „Отсреща“ не е просто служебно задължение, а дом. Тук работим, тук си пием кафето, тук се срещаме с приятели, много от посетителите ни се превърнаха в приятели. Прекарваме по-голямата част от деня си тук и истината е, че всичките усилия си заслужават“, споделя Запрянка, която заедно с Венера също е правила изложби в пространството.

Отсреща

Отсреща

От гледна точка на менюто, то набляга на здравословния начин на хранене. Почти не присъстват газирани напитки, лимонадата е домашна, а сладкишите са или с био съставки, или от естествени продукти. Интересен елемент е, че на бара винаги стои кана с вода, от която всеки може да си налива колкото и когато пожелае.

В съботната вечер „Отсреща“ ще отпразнува третия си рожден ден с парти с изненади, награди и нещо сладичко. Във фейсбук страницата им, пък, всеки може да сподели своята интересна история или случка, свързана с кафенето. За бъдещите години Антон, Зи и Вени мечтаят още повече хора да реализират идеите и потенциала си при тях, а те все така ще ги посрещат с усмивка и добро настроение.

  • Отсреща

Маршрут

Отправен адрес: Използване на текущото местоположение

ХАРЕСА ЛИ ВИ СТАТИЯТА?

Хайде на среща в „Отсреща“ – вече 3 години в Пловдив
Оценете статията
Вашето мнение е важно за нас!