Хакнаха сайта на кмета на Пловдив – Здравко Димитров

0
1053
Хакнаха сайта на кмета на Пловдив - Здравко Димитров
Снимка: Google

Хакнаха личния уебсайт на Здравко Димитров, като същият беше свален от интернет пространството. Опитвайки той да бъде отворен излиза тъжна зелена жаба. Най-вероятно посегателството е извършено от специалисти, защото сайтът е качен на платформата Cloudflare.

За момента няма официална информация от Община Пловдив за случилото се. Също никой от действащите групи интернет активисти не е поел отговорност. В повечето случаи, подобен тип атаки се правят с цел политическо изявление от страна на атакуващите. В други случаи, атакуващите искат откуп, за да възстановят съдържанието на уебсайта.

Както хакнаха сайта на НАП, какво пречи да хакнат сайта на Здравко Димитров, коментират специалисти. Според същите не е DDoS атака, защото при такъв тип сайта нямаше да може да се отваря. Възможно е да променен източника, от който се зарежда сайта или е изтрит сайта. До колкото сме запознати, вероятно сайта https://zdravko-dimitrov.eu/ е базиран на платформата WordPress.

Специалисти в защита на уебсайтове споделят, че е възможно злонамереното действие да е извършено чрез остаряла версия на приложение към сайта. Точно поради тази причини се заплаща ежемесечна такса за поддръжка на сайтове, за да може да се предотврати подобни действия. Но това е една от възможностите на база, които може да са хакнали сайта на Здравко Димитров.

Тъжната жаба на картинката се казва Feels Bad Man / Sad Frog и е базирана на Pepe the Frog. За първи меме жабата се появява през 2005 г., а Sad Frog през 2009 г. Любопитен факт, е че изображения на Pepe the Frog са използвани през протестите 2019 – 2020 г. в Хонгконг, като символ на съпротивата.

Хакнаха сайта на кмета на Пловдив - Здравко Димитров
Снимка: zdravko-dimitrov.eu

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 1 / 5. Брой гласове: 1

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.