Хакнаха сайта на кмета на Пловдив – Здравко Димитров

0
Хакнаха сайта на кмета на Пловдив - Здравко Димитров
Снимка: Google

Хакнаха личния уебсайт на Здравко Димитров, като същият беше свален от интернет пространството. Опитвайки той да бъде отворен излиза тъжна зелена жаба. Най-вероятно посегателството е извършено от специалисти, защото сайтът е качен на платформата Cloudflare.

За момента няма официална информация от Община Пловдив за случилото се. Също никой от действащите групи интернет активисти не е поел отговорност. В повечето случаи, подобен тип атаки се правят с цел политическо изявление от страна на атакуващите. В други случаи, атакуващите искат откуп, за да възстановят съдържанието на уебсайта.

Както хакнаха сайта на НАП, какво пречи да хакнат сайта на Здравко Димитров, коментират специалисти. Според същите не е DDoS атака, защото при такъв тип сайта нямаше да може да се отваря. Възможно е да променен източника, от който се зарежда сайта или е изтрит сайта. До колкото сме запознати, вероятно сайта https://zdravko-dimitrov.eu/ е базиран на платформата WordPress.

Специалисти в защита на уебсайтове споделят, че е възможно злонамереното действие да е извършено чрез остаряла версия на приложение към сайта. Точно поради тази причини се заплаща ежемесечна такса за поддръжка на сайтове, за да може да се предотврати подобни действия. Но това е една от възможностите на база, които може да са хакнали сайта на Здравко Димитров.

Тъжната жаба на картинката се казва Feels Bad Man / Sad Frog и е базирана на Pepe the Frog. За първи меме жабата се появява през 2005 г., а Sad Frog през 2009 г. Любопитен факт, е че изображения на Pepe the Frog са използвани през протестите 2019 – 2020 г. в Хонгконг, като символ на съпротивата.

Хакнаха сайта на кмета на Пловдив - Здравко Димитров
Снимка: zdravko-dimitrov.eu

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.