Хотел „Молле“ – над сто години по-късно

В хотела е построен първият пловдивски асансьор

0
2338
Хотел Молле

Урбанистичната архитектура на всеки град е една от най-важните структури, които го отличават от останалите населени места, а тази на Пловдив стъпва на върха на йерархията в българската архитектура. Много именити проектанти са строили и творили по територията ни, както от родината, така и от чужбина, главно от австро- унгарската и германската школа. Имена като Йосиф Шнитер, Любомир Шишков, Люсиен Шевалас и други трябва да бъдат помнени, защото именно те са дали днешния облик на града ни, с който толкова се гордеем.

Една от важните сгради на Пловдив е сегашната „Олимп“, в миналото функционирала като хотел „Молле“. Той отваря врати на 1 януари 1912 година. Това, с което хотелът се отличавал от досегашните било, че разполагал с първото самостоятелно парно отопление, първия пловдивски асансьор и първия генератор за електричество. През 1920 година почетен гост на хотела бил самият Иван Вазов, а в същата година дворът на сградата бил преобразен в площад за каране на кънки.

Преди да се превърне в хотел, теренът бил притежаван от съпругите на доктор Гребенаров и търговеца Андон Станев. Първоначално жените искали да изградят на него нещо като търговски център, с много магазини, но италианският проектант, когото наели, Мариано Пернигони, им предложил вместо това да се издигне хотел с 90 стаи. Те се вслушали в думите му и не сбъркали, защото откриването на хотел „Молле“ не само било пищно, но и се радвало на голямо обществено признание. Той бил оборудван с мебели по последен писък на модата, от Виена били доставени орнаментирани чугунени колони, а прилепен до сградата се построил и ресторант.

Малко след откриването, хотелът бил нает от Димитър Молле, който дал и името му. Разцветът на зданието бил факт, а интересът от страна на знаменитостите голям. В него освен Иван Вазов, са отсядали и много министри, гости от града и чужбина, депутати и обществени дейци. Усещало се разделението в социалния статус на гражданите, затова „Молле“ се превърнал в място за отбрания елит.

През 1942 година той става собственост на бащата на Веско Сариев, бащата на Иван Григоров и Пешо Папукчиев. Управител на заведението бил братът на Марко Фридман, участник в атентата през 1923 година. През 1947 година бива взет от „Балкантурист“. Ресторантът се откроявал с първокласна кухня, голяма градина и професионално обслужване.

През социализма хотелът бил прекръстен на „Република“, а през 90-те години на миналия век той губи функциите си и в сградата се наместват офиси и магазини.

Днес нищо не е останало от предишния блясък на сградата, освен фасадата. Първият пловдивски асансьор не работи, но виенските колони все още могат да се различат. Кафенета и магазини са го оградили като бариера, но все още има хора, които помнят историята му и се отнасят с уважение към нея. Вече позната като сградата на „Олимп“, тя все още е една от най-стратегически разположените и действащи постройки в града.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 4.8 / 5. Брой гласове: 6

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.