Христо Иванов: През 2019-та няма да имаме централен площад, а грозна кръпка

„Ще се превърнем не в Европейска столица на културата, а в Европейска столица на халтурата“, заключи лидерът на партия „Да, България“

0
165

През 2019-та няма да имаме централен площад, а грозна кръпка. Това заявиха от политическото движение „Да, България“ със седалище Пловдив на днешна пресконференция, на която се обсъдиха страховете на партията за това, че проектът за изграждане на площад „Централен“ няма как да се завърши до ключовата за развитието на града година, в която ще станем Европейска столица на културата.

Лидерът на „Да, България“ Христо Иванов и председателят на пловдивския клон Веселина Александрова съобщиха, че кметът Иван Тотев, е на път да постави Пловдив в унизителна ситуация по време на ЕСК – 2019.

„С огромно забавяне през декември Община Пловдив е обявила обществена поръчка, която предвижда реновирането на Площад „Централен“ да приключи чак в средата на 2020 година. Това означава сърцето на града да бъде разкопано през цялата 2019-та. От документацията на поръчката става ясно също, че Община Пловдив никога не е внасяла за одобрение в Министерство на културата спечелилия проект на португалското архитектурно бюро FORA, което означава, че никога не е имала намерение да изпълни този проект, въпреки че закупува авторските права върху него за 95 000 лв. през лятото на 2015 година.“

Припомняме, че през 2016-та Министерство на културата изпраща становище до Общината във връзка с готвената от нея обществена поръчка, в което се казва, че „Премираният проект (разработката на FORA), не е представян за съгласуване по реда на Закона за културното наследство и е недопустимо да се третира като база за изработване както на заданието, така и на бъдещия проект.“ Така FORA отпада от заданието по обществена поръчка, макар че и до днес се използва за образец или идеен план за бъдещи проекти.

За момента бъдещият ли на площада е неясен. Нито коя изпълнителна фирма ще извърши ремонтите, нито чий проект ще се подбере. Няма прозрачност по решенията на Общината, освен една и тя е цената. Предвижда се новоизграденият площад да струва на данъкоплатците 12,3 млн. лв. с ДДС. Интересно как се е образувала сумата, след като в момента няма действащ проект, по който да се работи.

Проектът на португалската архитектурна фирма FORA спечели конкурса през не толкова далечната 2014 година, когато в него взеха участие 41 държави с общо 125 проекта. Той целеше мащабен подземен музей на античния Филипопол, който в по-голямата си част да е покрит с метална конструкция, облицована с дърво, което представлява съвременния площад, където започва съвременното ниво. На Античния площад беше предвидено да се слиза по специални рампи. Този идеен проект предвижда двата площада да имат отделен живот, което позволява непрекъсната работа по разкопките.

Поради някаква причина, обаче, кметът Иван Тотев се отказа от този проект. Лошото в случая е, че срокът за изпълнение на площада, заложен в публикуваното на 11.12.2017 г. обявление за обществена поръчка с предмет „Облагородяване на територията на Площад „Централен“ – гр. Пловдив“, е 800 дни. Това означава, че той ще е готов чак през 2020-та.

Другият основен проблем е, че обществото остава в неведение за решенията на Общината, които засягат техния град. Затова от „Да, България“ призовават кмета да се организира обществен дебат, за да могат именно гражданите да решат какво да се прави по-нататък. Дали да се върнем към проекта на FORA, да застопорим напълно работа по реконструкцията на парцела, или да се избере нов изпълнител. Във всеки случай трябва да се чуе и тяхното мнение, а Христо Иванов смята, че Общината трябва задължително да се обърне и към градския културен и бизнес елит, за да се дадат най-професионални съвети и примери за подобаващо изпълнение на бъдещия проект.

„В подобни ситуации мнението на културната общност е от изключително значение. Иначе ще се превърнем не в Европейска столица на културата, а в Европейска столица на халтурата“, завърши становището си лидерът на „Да, България“.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.