Художествена инициатива съхранява остров Адата

Тази вечер ще се състои поредната среща в Тютюневия град, в пространството на #СКЛАД, който се намира на ул. „Екзарх Йосиф“ 16, ет. 3

0
444

Остров Адата на река Марица е един от най-главните, а и важни елементи от проекта на „Пловдив 2019“. Целта е да бъде не само съхранен, но и урбанизиран за бъдещето както на пловдивските граждани, така и за различни мероприятия от творчески, спортен и туристически план. Това е една амбициозна идея, но тя не е невъзможна, ако зад нея стои екип от професионалисти.

Именно затова от „Пловдив 2019“ организират различни срещи със специалисти в областта както от родната ни страна, така и от чужбина. Тази вечер ще се състои поредната среща в Тютюневия град, в пространството на  #СКЛАД, който се намира на ул. „Екзарх Йосиф“ 16, ет. 3. В срещата ще вземат участие визуалният артист Андреа Калинова, архитектът Мартин Зайчек, а за финал и доброто настроение ще се погрижи DJ ShluchT, който не само ще пуска музика, но също ще води лекция, разделена на три части и прожекция. И тримата са в Пловдив от няколко седмици по покана на ADATA AiR. Програмата започва в 18:00 часа, с вход свободен за всички посетители, но е важно да уточним, че разговорите ще се проведат на английски език.

Повече за гостите:

Андреа Калинова и Мартин Зайчек са от Словения, а от 2011 година си колаборират в развитието на инициативата Abandoned (re)creation. Работата им разглежда темата за изоставената или застрашена архитектура на 20-ти век (по-специално с модернистични обекти за отдих – като спа, хотели, плувни басейни и др. ). Интересува ги възможността за съхранение на тези обекти чрез художествени интервенции и алтернативни форми на протест, като в тази връзка изследват възможността изкуството и художественият активизъм да постигнат някаква промяна в това отношение.

Целта на проекта Abandoned (re)creation (Изоставеното (пре)създаване) е да привлече, съживи и активизира вниманието и интереса на местните жители, както и на посетителите на обекти на “изоставена” архитектура чрез художествени интервенции или проекти, разположени директно в града. Използвайки език на съвременното изкуство, проектът се опитва да отрази тревожното състояние на местните паметници на съвременната архитектура. Освен това се опитва да допринесе за запазването им за следващите поколения, както и да свърже изкуството с активизма.

Колкото до DJ ShluchT – той пристига чак от Берлин и ще донесе със себе си целия си немски опит.

Събитието е реализирано в рамките на програмата за артистични резиденции ADATA AiR – проект на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 / Plovdiv 2019 ECOC https://bit.ly/2JbyESI

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.