Кой наложи цензура на 3 пловдивски медии?

0
59595
Кой наложи цензура и статиите на 3 пловдивски медии?
Снимка: marica.bg

Сигнал изпратен до РДНСК Пловдив, от адвокат Атанас Костов, беше отразен от медии, но час по-късно по темата беше наложена пълна цензура.

На 17.01.22 г., адвокат Атанас Костов, публикува в личния си профил, че по негов сигнал от Министерството на регионалното развитие и благоустройството са разпоредили проверка за презастрояването на кв. „Колодрума“ в Пловдив. РДНСК-Пловдив ще търси обяснения от три търговски дружества, как са получили нищожни, според него, разрешителни за строеж на етажност над 8 етажа в зелена зона за отдих и спорт. Те нямат нужните отстояния, незаконно са разрушили общинска инфраструктура и по темата е била сезирана прокуратурата.

Лошо е за бетонените „фараони“, когато институциите започнат да работят, казва той в завършък.

Постът набира интерес в социалните мрежи и три от пловдивските медии го отразява. Това са Plovdiv24, MediaCafe и вестник “Марица” – Пловдив. Две от медиите публикуват цитат от поста на адвокат Костов, а вестник “Марица” – Пловдив излиза със собствено разследване по темата. Малко по-късно статии са изтрити и от трите медии, като налагат безпрецедентна цензура, без обяснение. Остават само публикациите им социалните мрежи, под които продължава и до днес, да има гневни коментари срещу трите дружества и цензурата на медиите.

Цензура по пловдивски

„Медия Кафе“ ООД е собственост на Васил Киризиев и Константин Ганев, като и двамата са управители на медията. Фирмата е регистрирана в гр. Пловдив на адрес бул. „Христо Ботев“ 49 –  „КЕПИТЪЛ СИТИ ЦЕНТЪР“. В описанието на сайта, можем да прочетем, че те представят себе си, като независим медиен портал. Свалянето на публикацията от техния сайт, обаче ни показва, че явно има някаква зависимост и при тях. Кой ли се е обадил, за да им наложат цензура по толкова обществено значима тема и тяхна кауза, като презастрояването на Пловдив?

„Медия Груп 24“ ЕООД, е собственост на „МГ 24 Холд“ АД. Дружеството се представлява от борда на директорите, Кирил Налджиев и Веселин Живков, които са и бившите собственици на медията. Въпреки, че дружеството е регистрирано на ул. “Тодор Влайков“ 16, ет. 1, медията се намира луксозна сграда в центъра на Пловдив, до стълбите на „Каменица“. Можем само да гадаем, защо подобна цензура би била наложена. Голяма вероятност има, статията да е нарушила комфорта на някой от техните рекламодатели или политическата конюнктура в Пловдив.

„Издателска къща Марица“ ЕООД е дружеството, което стопанисват вестник “Марица” – Пловдив. Управител на медията е Янко Янев, а фирмата е регистрирана на бул. „Христо Ботев“ 27А., зад „Алеята на любовта“.

Дружество. „Издателска къща Марица“ ЕООД е собственост на „ПРЕСГРУПА УТРО“ ЕООД, която също притежава още „Хасковска Марица“ ЕООД, „Струма“ ЕООД и „Стандарт Нюз“ АД. Самата „ПРЕСГРУПА УТРО“ ЕООД, обаче е собственост на австрийската компания „БГ Приватинвест ГмбХ”. Корпорацията е също собственик и на 53% от дяловете на „БГ Принтмедия“ ООД,  която е едноличен собственик на най-голямата издателска група, в която влиза и „24 часа“.

Представете си, каква власт е необходима, за да се наложи цензура с премахването на съдържание от медийна група, зад която седят най-големите печати издания в България.

Какво пишеше в статията на вестник „Марица“ – Пловдив?

Статията, над която беше наложена цензура, е на Даниела Арнаудова. Тя е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски“ и от 2002 г. работи, като репортер – редактор  във вестник „Марица“ – Пловдив. Нейният профил е свързан с приложението „Имоти – строителство и архитектура“ и е дългогодишен експерт по темата.

На 17.01.22 г., в 15:48 ч., тя публикува материал в онлайн изданието на вестника със заглавие РДНСК подхвана кулите от бетон на Колодрума. В подзаглавие е дописано, че МРРБ разпорежда проверка на търговските дружества, които строят в зоната и ровят под лупа ПУП-ове и разрешителни. От статията разбираме, че става на въпрос за бетоновия мастодонт наречен „Гербер“ 3, който се строи на ъгъла на бул. „Източен“ и ул. „Менделев“.

Журналистката взима мнението на адвокат Атанас Костов по темата. В публикацията, той споделя, че е проучвал подробно ОУП на Пловдив и в него кв. „Колодрума“ се води зелена площ за отдих и спорт. Строителство се допуска единствено в североизточната част на имота, само че при условие, че застрояването е 8 –етажно. Според него, към момента строежът на „Гербер“ 3 надхвърля над 20 етажа и затова той очаква разследване, как тези дружества са се сдобили с подобни строителни разрешителни. Оказва се също, че лицето издало документите вече не сред живите.

Разследването на Даниела Арнаудова, ни отвежда до комплекс „Колодрума“, който през годините е преминал през доста перипетии. Първоначално строителството му е било свързано с фирми близки до колоездачно дружество „Цар Симеон“. Идеята била със спечелените пари от продажба на апартаменти, да се финансира изграждането на зала „Колодрума“. Но в последствие всички знам, колко общински и държавни средства бяха дадени, а „обезщетението“ си е остава в полза на частниците.

Кой строи и кой налага цензура?

Според информация във свалената статия, инвеститор на „Гербер“3 е Георги Чалъмов. Преди много години, конкретния имот е бил даден и на друга фирма, която е била на Ветко Арабаджиев. Тя е получила теренът, като е поела ангажимент да спонсорира женския баскетболен отбор на „Академик“. След проблемите с властта, фамилията е продала имота, пише Даниела Аранудова.

Обследвайки трите медии, които свалиха статии си, можем да заключим, че лицето, което е въздействало за налагането на цензура притежава пост, титла и голям финансов ресурс. Със сигурност, той е свързан с управляващите в Пловдив, защото е необходим политически чадър, за да се постигне подобна цензура. Методът на действие подсказва, че лицето е в добри отношения с големите на деня в Пловдив и с един телефон разговор, всичко се решава, както последните 12 години на управление в държавата.

От друга страна, интересът може да е взаимен. Покрай строителството на зала „Колодрум“, доста общински и държавни средства бяха „усвоени“. Обръщане на вниманието в сделките с имоти, разрешителни, спортни дружества и община или областна, би предизвикало дискомфорт на текущата властта в Пловдив. Дали някой ще си направи труда, да вдигне мърлявия юрган на корпоративните интереси или истината за мафията ще остане затрупана под цензура.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 4.4 / 5. Брой гласове: 148

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.