chelik

Детството е онази част от живота, която приключва най-бързо и незабелязано. Времето, в което живеем най-истински и пълноценно!

Сред любимите ми неща от детството, за които се сещам с носталгия и умиление, са игрите. Онези безгрижни моменти, в които часовник не ти е необходим, защото не бързаш за никъде. Ти си там, където искаш и трябва да бъдеш- навън под „зоркия поглед” на слънчевите лъчи, с най-готините, а понякога и досадни същества на планетата- твоите приятели.

И в това безгрижно и безвремево пространство, в което аутфита ми представляваше странна комбинация от мръсни гуменки, стар анцуг и достатъчно свободна тениска, играехме игри. Не говоря за такива на Playstation, в които ти е необходима най-новата и свръх модерна конзола, а за такива като „Кралю Порталю”, „Капитане, капитане, какво е морето”, „Пържолки”, „Лимки”, скачане на въже и много други, в които ти е необходимо само въображение и малък брой от онези същите любими и досадни същества.

Тази сряда едно изключително събитие гостува за първи път в Пловдив. Нарича се „Челик фестивал” и главната му задача е да припомни тези малко позабравени съкровища – игрите. А те ще ни върнат в най-вълнуващото място за срещи- детството.

chelik

За тези от вас, които не знаят какво е челик, ще се превърнем в тълковен речник на детските игри. Челик се играе като в земята се изкопава малка продълговата дупка с дължина 10-15 сантиметра и ширина 2-3 сантиметра. Освен това имате нужда от една по-дълга пръчка (около метър) и една по-къса (10-20 сантиметра). По-късата пръчка се нарича „челик”. Той се бие на разстояние 20-30 метра за това е препоръчително играта да се практикува на по-голяма поляна. Броят на играчите варира от 2 до 8. Играчът, който ще удря челика го поставя перпердикулярно върху дупката, подпъхва предния край на тояжката под него, подхвърля го нагоре и докато той е още във въздуха, го удря. Ако останалите пазачи не успеят да го докоснат със своите сопи, играта печели участникът, който го е ударил. Той прави бройки като подхвърля челика, докато го изпусне. Всяка дванадесета бройка прави една „баба”. Този, който направи най-много “баби” се счита за най-добрият играч. Ако не може да удари челика до три пъти, играчът става пазач и на негово място идва някой от пазачите.

chelik

Първото издание на Челик фестивал се провежда на 10-11 юни 2017 година. То постига целта си и се превръща в празник на игрите, в който наравно с децата участват и техните родители. Фестивалът е по идея и проект на Яна Борисова, дългогодишен журналист и радиоводещ в БНР-Варна, която в момента е собственик на PR агенция „CreaktivePR. Тя и екипът ѝ всяка година организират по едно събитие, част от социалната корпоративна отговорност на ателието. За 2017-та година това е Челик фестивал на игрите. Организаторите са поканени да участват в хепанинга на Фондация „Искам бебе” през късната пролет на 2018-та. Заради широкия интерес към събитието и игрите организаторите създават сайта „Cheliksopa.com”, в който можете да откриете основните правила на игрите, провеждани по време на фестивала.

chelik

Фестивалът гостува на града ни по покана на Фондация „Пловдив 2019” като част от празниците, отбелязващи четири години от избирането на Пловдив за Европейска столица на културата.

„Челик фестивал на игрите е една моя мечта, защото аз съм майка на вече тринадесет годишна дъщеря. Като човек, чието работно време е извън часовете от осем до пет, дъщеря ми беше недоволна, че споделям все по-малко време с нея. Развихме проекта с едно ясно послание „ Не забравяй да играеш”. Това послание е директно свързано с играта, но ние искахме да излезнем от буквалния му смисъл. За нас „Не забравяй да играеш” означава не забравяй да мечтаеш, не забравяй приятелите си, не забравяй да споделяш най-ценното си време с децата си. Като послание ние постигнахме неговото значение, защото на фестивала дойдоха много родители, които не просто оставиха децата си, а играха заедно с тях. Имаше дори комични ситуации, в които бащи вземаха обръчи за въртене и играеха с тях. Благодаря на Фондация „Пловдив 2019” за поканата да станем част от вашия празник. Мотото „Заедно” е много важно за нас, защото това е и нашата цел – да бъдем заедно.”- споделя Яна Борисова.

chelik

Челик фестивал на игрите ще се проведе на 5-ти септември, сряда, от 10 часа в парк „Дондукова градина”. Ще познаете мястото и организторите по цветните тениски, балони и знамена. Ще ги разпознаете още по позитивното настроение, топлите усмивки и желанието за игри, изписано на лицата им. Станете част от този свеж, забавен и игрив празник.

снимки: Официална фейсбук страница на Челик фестивал на игрите

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.