Черен петък е сравнително ново явление в търговията, което през последните години привлича купища купувачи в търговските обекти и магазини. Етикетите за намаления са залепени на почти всяка витрина или на почти всеки онлайн сайт на бранда, а цифрите варират от 20% до 70%. Следвайки американския модел за масови разпродажби, българските фирми -производители или посредници, също се възползват от тази маркетингова стратегия, която обаче често се оказва твърде надценена. Стига се и до крайности, като измама с цената на дадени продукти, за което предупреждават дори от потребителски организации, а НАП и Комисията за защита на потребителите ще следят изкъсо отделните брандове.

Всеки може да попадне в омагьосания кръг на измамите в пазаруването. Хората лесно се хващат в клопката, заради наивността си. Факт е, че цените са високи и всеки дебне намаления, но лесно можем да се превърнем в Черен Петър, да изтеглим слабата карта и без да се усетим да заплатим много повече, отколкото мислим, че спестяваме.

Обществена тайна е, че много магазини заменят етикетите на стоките си, като слагат надценка, но и процент намаление. Така едно палто от първоначална цена 100 лв., променя сумата си на 120 лв., слага се намаление от 20% и хоп, палтото пак остава скъпо, а заблудените мислят, че са улучили джакпота.

Но какво можем да направим, за да не станем жертва на собственото си желание за спестяване? Снимката по-долу показва точно въпросната схема, в която цените се променят само за ден и заблуждават клиента.

Черен петък

Моите съвети са прости за изпълнение. Не прибързвайте, обмислете бъдещата си покупка внимателно, особено ако тя е обвързана с висока сума.

Първото ми предложение е да не си закупувате намален продукт, чиято цена не може да сравните. В това отношение книжарниците са най-точни, защото там лесно може да разберете фабричната сума на продукта, по която фирмата е задължена да продава. Книгата има зададена от печатниците и издателските къщи фиксирана цена и тя не може да се надвишава. Достатъчно е просто да обърнете книгата, която сте си харесали и да погледнете цифрата на задната корица. Тогава ще сте сигурни, че книжарницата не прилага евтини трикове за печалба.

Ако не можете да сравните фабричната цена на продукта, я проследете предварително. Харесайте си определена марка и модел вещ, от която се нуждаете, и следете спада или увеличението на цената ѝ от поне няколко дена по-рано. Този метод е задължителен за техниката, защото сумите се променят с всеки изминал ден.

Не забравяйте, че по време на масовите разпродажби, законът за рекламация важи с пълна сила. При закупуването на намален продукт, имате право да го върнете в определените срокове, ако той се развали. При онлайн пазаруването срокът е в размер от 14 дни. Пазете квитанциите и касовите бележки, за да имате доказателство за покупката, тъй като много търговци биха се изхитрили и няма да възстановят парите или продукта ви, ако не докажете доказателство за притежание.

Затова четете внимателно етикета на продукта, сравнете цените в различните магазини и обмислете преди да вземете окончателно решение. Не ставайте жертва на собствените си слабости и наивност. Не се превръщайте в „Черен Петър“ и не се подлъгвайте от рекламните материали. Все пак те са измислени с цел и трябва да сте наясно каква е тя, преди да им се доверите.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.