На 24-ти май отбелязваме Деня на българската култура и писменост. Празникът, свързан с делото на Светите братя Кирил и Методий, е повод за национална гордост. Ние като народ, претърпял множество катаклизми, национални катастрофи и около седем века робство, сме запазили своята идентичност и национално самосъзнание, именно благодарение на езика и писмеността си.

24 mai

24 mai

24 mai

Двамата първоучители създават първообраза на днешната азбука – глаголицата в манастира ”Св. Полихрон” в Мала Азия. Те имат най-високото византийско образование и познават добре славянския език, тъй като майка им е със славянски произход.

Когато през 863 г. великоморавският княз Ростислав отправя молба до византийския император да му прати учители, които да проповядват на славянски език, двамата братя Константин Философ и Методий заминават с нова мисия за Великоморавия, където в периода от 863 до 869 година заедно със своите ученици извършват активна просветителска дейност сред дунавските славяни и обучават стотици свещеници и учители.

24 mai

24 mai

24 mai

На църковния диспут във Венеция Константин Философ защитава успешно правото на славяните да имат свой писмен богослужебен език наравно с гръцки и латински. Кирил и Методий са приети тържествено от папа Адриан ІІ в Рим, папата освещава славянските книги и се отслужва литургия на славянски език.

24 mai

24 mai

24 mai

Константин Философ умира през 869 година в Рим, приемайки монашеското име Кирил. Отношенията между Рим и Константинопол се изострят и немското духовенство във Великоморавия предприема жестоки гонения на православните проповедници.

След смъртта на Методий учениците на двамата първоучители са прогонени от Великоморавия и тръгват към България като към своя родина. Княз Борис ги приема радушно, дава им своето покровителство и условия да учат и проповядват на славянски език, чрез което спасява делото на Кирил и Методий. В България те създават две основни книжовни школи – Преславска и Охридска, които стават център на културното развитие на страната ни. Именно в Преславската книжовна школа Климент Охридски създава кирилицата, която и до днес използваме.

24 mai

24 mai

24 mai

Така България става люлка на славянската писменост и на старобългарската книжнина, чрез дейността на учениците Климент и Наум Охридски, епископ Константин Преславски и видни книжовници като Йоан Екзарх, Черноризец Храбър, черноризец Докс, които под ръководството на княз Борис І и на цар Симеон създават Златния век на българската книжнина и култура.

24 mai

24 mai

Днес Пловдив също празнуваше, както всяка година. По традиция, по продължението на Главната улича се образува шествие от ако не всички, то почти всички пловдивски училища, наред с техните учители. Стотици граждани се радваха на тържеството, кои с балони, кои със знамена. Крайна точка се оказа площад „Централен“, на който се организира концерт със специалното участие на малките таланти от музикалната школа ART Voice Center, а поздрав към пловдивчани отправи председателят на Общински съвет Савина Петкова. Разбира се, нямаше как да не изпеем „Върви, народе възродени“, в края на която 1200 балона полетяха в небесата, а с тях и нашата гордост за това, че сме българи. Честит празник!

24 mai24 mai

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.