Чудният свят на пловдивските фотографи: Част 2

Ще ви представим десет пловдивски фотографи, които се открояват със собствен стил и нюх към изкуството

0
1068
Photo

Фотография се нарича процесът на създаване на изображения на реални обекти с помощта на светлината върху фоточувствителни материали (филм) или електронно. За целта се използват фотоапарати. Фотографията е едновременно теория, техника и метод за съхраняването на видими образи и клон от графичните изкуства, използващ тези техники като средство. Продуктът на фотографията се нарича фотографска снимка или просто снимка.

Това определение ще намерите в интернет, ако решите да потърсите значението на фотографията. Но истината е, че тя е нещо много повече от сухата, пък била и тя професионална, терминология. Фотографията е най-вече чувство. Индивидуално възприемане на заобикалящия свят. Всеки фотограф усеща по различен начин хабитата си, а всяка негова лента носи личния отпечатък на създателя си.

Фотографията не се учи, не и реално. Изисква се нюх и характерен поглед. С една снимка фотографът представя обекта, но представя и собствената си самоличност. Нужно е много време, търпение, понякога дебнене с часове, за да получиш мечтания кадър.

Ние осъзнаваме магията и сложността на това изкуство, затова искаме да ви представим още десет пловдивски фотографи, които са ни направили впечатление с работата си и вярваме, че заслужават да им се обърне внимание. Някои от тях са професионалисти, други са любители, но всички ги обединява едно – техният обектив е техният сензор, много често по-откровен от каквото и да е останало.

Димитра Лефтерова

Фотографията за мен е любов. На днешно време първо те питат с какво снимаш или как снимаш, но по мое мнение не е важно с какво и как снимате, защото това което виждате, онзи миг, който може да запечатате завинаги в един кадър, го виждате само вие и никой не може да ви го отнеме. 

Dimitra LefterovaСнимка на Виктория Панайотова като част от личен фотографски проект

Dimitra LefterovaПламен Панчев

Фотографията за мен е невероятен тип изкуство. Развива сетивата на човек и особено много усещането за виждане на светлина. Чрез нея човек може да запечата уникален момент във времето, който дори никога да не може да се повтори и възпроизведе.

Plamen PanchevСнимка от личната фотосесия на модела Ребека Зурлети

Plamen PanchevКристина Ликова

Фотографията за мен е начин да изразя себе си и да творя

Снимка на пловдивската поетеса Светлина Трифонова с цветните прахчета от индийския фестивал Холи 

Kristina LikovaВелислав Балдев

Фотографията за мен е изразно средство

Velislav BaldevСнимка автопортрет по улиците на мъглив Пловдив

Velislav Baldev

Павлина Георгиева

Фотографията за мен е начин да изразя себе си и да правя това, което обичам

Pavlina GeorgievaСнимка портрет на Гергана Георгиева

Pavlina Georgieva

Милан Христев

Фотографията за мен е магията на живота – да откриваш скритото във всичко около теб. Да си “играеш” непрекъснато с фините настройки на възприятията си, да използваш креативното в себе си. Продуктът на този акт е една с нищо несравнима емоция, едно божествено докосване до бездната на същността, съпроводено с неизразимия трепет на синхронност и различност между мен, като зрител и автора, като творец. Но от там започват да струят онези важни частици истински живот.

Milan HristevСнимка на Вратите към Рая, Баптистерията в Сан Джовинито, Флоренция

Milan Hristev

Иво Чолаков

Фотографията за мен е изкуство, с което се уча да виждам и предавам света такъв, какъвто бих искал да бъде

Ivo Cholakov

Снимка на Регионален етнографски музей Пловдив през зимния сезон

Etnografski-muzei

Мариана Камбурова

Фотографията за мен запазва времето и трансформацията, поради което тя не е само техника, изкуство или изображение, но може да бъде въображение, мечта или идея, лична история, спомен или документ

Mariana Kamburova

Снимка от личната изложба “Време и трансформация на едно училище в с. Хвойна”

hvoina

Ивайло Ковачев

Фотографията за мен започна главно с портрети и улични пейзажи, но от около година снимам фото и видео и с дрон. Той определено предлага нови гледни точки, но за мен винаги е било важно да уловя момента, без значение дали с дрон, фотоапарат или дори с мобилен телефон

Ivaylo Kova4evСнимка на залез над София – 180 градусова вертикална панорама с дрон

Ivaylo Kova4evИван Мандевски

Фотографията ми позволява да побера в един кадър света около мен и света в мен

Ivan MandevskiСнимка от сватбена фотосесия от изминалия сезон

Ivan Mandevski

Маршрут

Отправен адрес: Използване на текущото местоположение

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Предишна статияХристо Ботев описан в слова
Следваща статияМъжко хоро в ледената Тунджа (Видео)
Plovdiv Town излиза на бял свят на 1-ви септември 2017 г. с ясна представа и визионерска концепция. Сайтът съчетава в себе си няколко мисии – да бъде коректна медия, извеждаща на преден план добрите лични примери на всеки отделен индивид; да използва и уважава свободата на словото с цел промяна, без да я превръща в свободия; да вдъхновява с градските и личните истории на творци, бизнесмени, лидери, общественици и граждани на Пловдив, България и Света. И не на последно място – да се бори за каузи, засягащи нашето бъдеще, нашето развитие; да подава ръка на нуждаещите се и да покаже, че силата на писалката е много по-могъща от други инструменти.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.