Otbor na BG

Единадесетото издание на Национална Кулинарна купа на България 2018, организирано с подкрепата на фирма „Бултекс 99“, приключи вчера. На събитието, което се проведе в Международен панаир Пловдив, мериха сили над 130 майстор-готвачи от страната и чужбина.

Vasil Iakimov

В категорията Готвач на годината купата грабна Васил Якимов. Варненецът пребори конкуренцията в тема „Модерна класика – Българска история“ с предястие, базирано на родопския пататник и основно ястие от агнешко месо. Христо Фидов, Георги Раев и Георги Андреев пък спечелиха отборната битка с тема „Иновация – трактовка на популярни френски ястия“. Тристепенното меню даде поле на изява на отборите тази година да покажат умения в приготвяне на супа от трюфели, основно от пъдпъдък, грозде и коняк и десерт лимонов тарт с меренг. Раздадоха се награди и в направленията Пицар на годината, филетиране на риба, категория телешко месо и категория паста.

Стефани Младенова спечели титлата Сладкар на годината. Най-изкусителнатата категория тази година беше с тема „България-Люлка на цивилизацията, Тракийско златно съкровище”. Скулптури – шедьоври от шоколад създадоха участниците в първия кръг на надпреварата. Българската традиция беше основен акцент на втория кръг на сладкото състезание. В него участниците мериха сили в тема Българска роза. Стефани Младенова и опонентите й изработихаха и петифури с основен продукт българско саламурено сирене и декорация Българска шевица.

Stefani Mladenova v deistvie

Кулинарната купа на България се организира от Българската асоциация на професионалните готвачи( БАПГ ) с председател Андрей Стоилов. Участниците от Национална кулинарна купа на България са печелили десетки медали от състезания по цял свят. Националният кулинарен отбор на България има три последователни участия в Олимпийските кулинарни игри в Германия, а Кулинарната купа в Пловдив е мястото на което се откриват новите надежди на националният ни отбор. Сред лицата на БАПГ са някои от най-утвърдените и популярни български шеф-готвачи като Иван Манчев, Андре Токев, Димо Димови и Николай Боруков.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.