Юбилейният концерт на Щурците постави начало на Есенния салон на изкуствата

Оригиналните членове на групата се завърнаха на сцената за 50-годишнината от създаването й

0
Юбилейният концерт на Щурците постави начало на Есенния салон на изкуствата 8

50 години Щурците на българска сцена! Това е завидно, достойно за уважение, време. Малко рок групи в България могат да се похвалят със същото. Юбилеят на музикалните легенди се състоя снощи на Античния театър в Пловдив и постави началото на Есенния салон на изкуствата. Той беше открит от новият заместник-кмет по култура и туризъм Александър Държиков, както и от Амелия Гешева, която преди няколко месеца напусна поста си, за да заеме този на заместник-министър на културата.

Но преди да поговорим за концерта, нека си припомним историята на любимите на поколения българи – Щурците!

Групата е създадена в столицата през далечната 1967 година от Кирил Маричков, Петър Цанков, Веселин Кисьов и Петър Гюзелев. Първоначално са нямали име, затова са организирали конкурс в младежко предаване по Първа програма на БНР. Спират се на идеята за Щурците, предложена от майките на членовете. Конкурсът се е състоял, за да се избегнат забраните от тогавашния режим и отказа на Концертна дирекция, заради приликата с „Бийтълс“, които по това време са били заклеймявани като упадъчна музика.

Така или иначе, името се е приело официално и четиримата младежи започват да работят с Георги Минчев. От колаборацията се ражда вечният хит „Бяла тишина“ и първата им награда от фестивала „Златния Орфей“. През 1968 година излиза и дебютната им плоча, а популярността им расте с всеки изминал ден. Апогеят на славата им достига своя връх през 80-те години. В кариерата си музикантите имат над 2600 концерта на пълни зали и 18 издадени албума.

Всички членове, които са минали през състава са Кирил Маричков, Петър Цанков, Петър Гюзелев – Пеци, Веселин Кисьов, Константин Атанасов, Атанас Атанасов, Борислав Панов, Георги Марков, Владимир Тотев и гост изпълнители Иван Лечев и Славчо Николов.

А, да, концерта! Той премина напълно очаквано – перфектно във всяко едно отношение. Колкото и да остаряват, музикантите нямат умора. Всички посетители се надяваха на грандиозно шоу и не бяха подведени. Над два часа артистите представиха най-големите си хитове, както и не толкова популярни на масата песни. Върнаха по-възрастните от публиката в младостта, а на по-младите показаха какво означава качествена, стойностна музика. Такава, каквато не се прави в наши дни, но тя не звучи остаряла и овехтяла. Напротив – тя е класика в жанра и едва ли модерните течения в изкуството ще я засенчат. 50-те години на родна сцена го доказват. Освен гост музикантите Иван Лечев и Славчо Николов, до колегите си застанаха и оригиналните Щурци, които се откроиха с борбен дух и присъствие. През цялото време на мултимедия вървяха кадри от живи изпълнения и сола на Петър Гюзелев – Пеци, един от най-добрите китаристи в страната, който почина през 2013 година.

Концертът беше много искрен, много истински, изпълнен с двойно признание – от бандата към публиката, която е крепяла кариерата им толкова десетилетия, и от публиката към бандата без аналог. На „Клетва“ стотици светлини от телефоните на феновете озариха нощното небе. Хората като че ли се сляха в едно, сплотени от силата на пропагандната за социалистическия строй песен. Това единство разклати чувствителността на мнозина и някак си вдъхна надежда за по-добри дни, където рокът не загива.

ХАРЕСА ЛИ ВИ СТАТИЯТА?

Юбилейният концерт на Щурците постави начало на Есенния салон на изкуствата
Оценете статията
Вашето мнение е важно за нас!