Delegati

Всяка година страната ни избира по двама Младежки делегати на България към ООН, които в срок от 18-месечен мандат са визията на младото поколение пред света. Те изказват мислите, идеите, проблемите, притесненията и желанията на младежта. Борят се за реализацията или отстраняването им, водят разговори с представители на политическия и икономически сектор и създават добри практики. Програмата Младежки делегати към ООН се координира от Дружество за ООН в България – неправителствена организация в обществена полза, в партньорство с Министерство на въшните работи на Република България.

На 20-ти юни се избраха и тазгодишните победители Явор Гочев от София и Дилиян Манолов от Пловдив. Те се конкурираха срещу над 150 младежи, от които до финал стигнаха едва 8. През 14 членна комисия финалистите държаха реч и обясниха за приоритетите си, по които и бяха взети решенията. В състава на комисията бяха представители на генерална дирекция “Глобални въпроси“, Дирекция „ООН и сътрудничество за развитие” и на Дирекция „Права на човека” на Министерството на външните работи, представител на Дипломатическия институт към МВнР, Министерство на образованието и науката и Министерство на младежта и спорта, представители на Дружеството за ООН в България, Националния младежки форум, Асоциацията за подпомагане на академичната общност и на Българската платформа за международно развитие, както и младежки делегати от предходни години.

Ние се свързахме с победителите, за да ни разкажат повече за предстоящите си ангажименти, обвързани с мандата и какво ще направят в полза на българската младеж.

Delegati

-Обяснете по-подробно на аудиторията ни какво точно значи да си Младежки делегат на България към ООН.

Дилиян Манолов: Програмата Младежки делегати към ООН съществува от 12 години. Тя се координира от Дружество за ООН в България и се осъществява с подкрепата на Министерството на външните работи. Наши партньори са и Национален младежки форум, Асоциация за подпомагане на академичната общност и др. Да си младежки делегат на ООН означава да си проводник на нуждите и желанията на младите хора на България пред целия свят – в рамките на Организацията на обединените нации. Ние ще съберем и систематизираме идеи от младите хора в България, които ще представим в Ню Йорк, на редовна сесия на ООН. Така ще представим мнението на българските младежи пред международната общност и добри практики, които могат да се превърнат в устойчиви политики за младежта. Да си младежки делегат е голяма чест, но и много отговорна задача.

-Кои бяха проектите, с които кандидатствахте и заради които ви избраха?

Дилиян Манолов: Моите идеи бяха свързани с подпомагане на младежите. Подпомагане в смисъл на експертна помощ от специалисти в сфери като образование, кариерно развитие или дори реализиране на идея.

Явор Гочев: Приоритетите, с които аз кандидатствах, са свързани с това как може да подобрим образованието и да подготвим младите хора за тяхната професионална реализация и активно включване в гражданското общество, след като те завършват училище или университет.  Говорейки за предприемачеството ние може да им предоставим ценни умения като критично мислене, вземане на решения, лидерство, работа в екип и иновации. Като всички тези умения могат да намерят приложение в много други области от тяхното ежедневие и живот.

-В следващите 18 месеца ви чака много работа. Вие ще сте гласът на българската младеж пред света. Кои ще са темите и проблемите, върху които ще наблегнете по време на мандата си?

Дилиян Манолов: В следващите 18 месеца действително ще трябва да работим изключително много и на високо ниво. Засега сме набелязали общи теми около образование, младежка заетост и младежко включване, но ни предстои и да консултираме млади хора за техните приоритети, които да поставим на преден план.

Явор Гочев: През следващите няколко седмици предстои да преминем въвеждащо обучение заедно с Дилиян и да синхронизираме областите и приоритетите, над които ще работим по време на нашия мандат. Това, което е изключително полезно е, че и двамата имаме сходни интереси, свързани с образованието и реализацията на младите хора. Имаме и различни знания и ще можем да се допълваме и да черпим опит един от друг.

-До колко е важна връзката между Обединените нации, според вас, и какви са промените, които могат да се постигнат чрез подобна делегация?

Дилиян Манолов: ООН е организацията, създадена, за да не се върне човечеството към състоянието на световна война. Поради тази причина смятам, че връзката с ООН е изключително важна с миротворческата и демократичната си същност. Чисто исторически, България е изключително добре представена през годините в ООН. Всъщност всички знаят, че България има територия и база на Южния полюс и там сме равнопоставени с великите сили на нашето време. Същото е и с програмата Младежки делегат на ООН. От над 190 държави, само 36 имат младежки делегати. И сред тези държави, България има една от най-старите и ефективни програми „Младежки делегати към ООН“, така че се нареждаме сред „Великите сили“ и се явяваме лидери в младежкото включване и овластяване.

Явор Гочев: Изключително важен е фактът, че ООН разпознава нуждата и се стреми младите хора да бъдат част от процеса по създаване на политики, свързани със самите тях. Това е най-добрият начин да се покаже на младежите по света, че техният глас може да бъде чут и е от значение. В тази връзка съм изключително горд, че България е една от водещите страни по отношение на включването на младежта в тези процеси.

Delegati

-Делегатите са един вид доброволци, те не получават финансова помощ, нито възнаграждение за работата си. Какво ви мотивира да кандидатствате тогава и как ще съчетавате този ангажимент с останалите в ежедневието ви?

Дилиян Манолов: Факт е, че няма да получаваме възнаграждение за работата си. Ние не сме дипломати, ние не сме служители нито на ООН, нито на Министерство на външните работи. Ние сме мотивирани от опита си, от академичния си път, от уменията си и от идеите си как да подобрим живота на младите. Всеки от нас вече многократно се е сблъсквал с предизвикателствата на даване на приоритет на една дейност пред друга, която изглежда също толкова важна. Да бъдем делегати е огромна чест и отговорност и поради тази причина аз поставям отговорностите си като младежки делегат на ООН над останалите ми ангажименти.

Явор Гочев: Работата на младежките делегати е изключително отговорна и за нас е чест, че ще можем да представим България на такова високо ниво. Моята основна мотивация е да покажем на нашите връстници и на всички млади хора, че те могат да бъдат активни по отношение на всички процеси в заобикалящия ги свят. Голяма част от моето свободно време е посветено на различни доброволчески инициативи и социални каузи, така че това да бъда младежки делегат се вписва изключително добре в дейностите, с които вече се занимавам.

-Сега е моментът да разкажете малко повече за себе си – с какво се занимавате и в какви насоки искате да се развивате.

Дилиян Манолов: Правя Докторантура по “Психология на развитието” в Пловдивски университет. Консултирам клиенти. Основател съм на фондация “Визионер”, която се занимава с обучение и овластяване на млади хора в различни области. Пиша поезия, драматургия, имам опит в работата в медии от предаванията на БНТ1 “Ръкописът”, “Библиотеката” и “Денят започва с култура”. Актьор съм и съм бизнес консултант. Вярвам в хората и ги обичам.

Явор Гочев: Завършил съм Магистратура по “Иновации и предприемачество” в Копенхаген. Много съм радостен, че мога да се развивам професионално в тази сфера в България и да помагам за изграждането на предприемаческата екосистема в страната, прилагайки добри практики, които съм видял по време на следването си в Дания. Виждайки преките ползи от това един млад човек да мисли и да подхожда към различните проблеми и предизвикателства, с които се сблъсква в своето ежедневие, като предприемач ме кара да продължавам да работя с всички сили в тази насока.

-Кое е най-важното качество, което трябва да притежава един делегат, а и не само, за успешно проведени преговори между отделните държави, били те в ООН, НАТО или ЕС – дипломация, отстояване на собствените идеи или нещо друго?

Явор Гочев: Аз не бих казал, че има едно „най-важно“ качество, по-скоро става дума за комбинация от различни качества и умения. Както вие споменахте –  да можеш да водиш преговори успешно, да можеш да намериш допирните точки между интересите на различните заинтересовани страни, но същевременно с това и да отстояваш своята позиция. Мисля, че това беше и основното, което търсеха в нас по време на дългия процес по подбор, през който минахме, а той продължи почти четири месеца.

Delegati

-Как виждате развитието на българските младежи в бъдеще?

Дилиян Манолов: Смятам, че в бъдеще българските младежи ще се чувстват все по-силни в нашето общество. Важно е те да познават своите права и да успяват да се включват ефективно в обществените процеси. Надявам се, че ние ще спомогнем за това с нашата работа и след края на мандата ни, знам, че още млади хора ще се почувстват по-силни и дръзки. Така, както се почувствах силен аз, когато на предпоследния кръг от подбора се срещнах с други 18 човека, за които единствената ми мисъл беше: “Те са толкова добри, че който и да спечели го заслужава!”.

Явор Гочев: Надявам се, че по време на нашия мандат заедно с Дилиян ще допринесем за позитивното развитие на младежта, както в България, така и на международно ниво. Това, което ми се иска е все повече хора на нашата възраст да разберат, че тяхното благополучие и развитие до голяма степен е в техните ръце и зависи от самите тях. Колкото по-активни са младите хора, толкова по-добре ще изглежда както тяхното, така и бъдещето на всички останали хора.

Маршрут

Отправен адрес: Използване на текущото местоположение

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.