10 незабравими цитата на Зигмунд Фройд

„Сънищата са царският път в безсъзнанието“

0
3883
Зигмунд Фройд

Зигмунд Фройд е бащата на психоанализата. Роден в еврейско семейство на 6 май 1856 година във Фрайберг, тогавашната Австрийска империя, започва кариерата си като лекар във Виена. Именно познанствата и изследванията му през този период го насочват към преосмисляне на психичните процеси и състояния и най-вече на идеите за несъзнаваното, сънищата и неврозата. В резултат на това той разработва своя терапевтична техника, която става известна като психоанализа.

Въпреки вътрешните разцепления и критиките на някои психиатри, в годините между двете световни войни психоанализата се налага като нова дисциплина на хуманитарните науки. През 1938 година под заплахата на националсоциалистическия режим Фройд напуска Виена и се установява в Лондон, където умира от рак през следващата година, на днешната дата.

В психоанализата си, Фройд набляга на човешките елементи като защитните механизми, нарцисизма, Аза, идеалното Аз, както и метапсихологични идеи, като психосексуалното развитие, едиповия комплекс, кастрационния комплекс.

Интересен факт е, че по-голямата част от пациентите му не успяват да се излекуват. Напротив, състоянието им се влошава, а при някои стига и до летален край. Въпреки това е обявен за революционен гений от виенския елит.

Сексът също е една от основните теми, които Фройд разработва. В нея поставя въпросите за доминацията на мъжете върху жените и фетишизма.

Макар че Зигмунд Фройд е евреин, той е атеист, що се отнася до религиозни виждания. Книгата му „Мойсей и Монотеизма“ се опитва да обясни произхода на юдейската религия, използвайки психоаналитични техники за изчисляване на скрити данни.

И до днес Фройд се използва като еталон за психологията и философията. Законите му са станали нарицателни в областта. Приемани от едни и отричани от други, те остават не само личното му наследство, но и важно наследство в цялата обширна медицинска наука.

По случай 78 години от смъртта му, ви предоставяме десет негови мисли. Мислите на човекът, който е опознал човешката психика. Слага я под един общ знаменател и въпреки това осъзнава нейната специфична индивидуалност.

„Живеем в много странно време и с удивление отбелязваме, че прогресът върви ръка за ръка с варварството.“

„Колкото по-безупречен е човек външно, толкова повече демони има вътре в него.“

„Ние не се избираме случайно един друг. Ние срещаме само тези, които вече съществуват в нашето подсъзнание.“

„Задачата човек да е щастлив не е влизала в плана за сътворението на света.“

„Повечето хора в действителност не искат свобода, защото тя предполага отговорност, а хората се страхуват от нея.“

„Сънищата са царският път в безсъзнанието.“

„Първият човек, който е изругал, вместо да хвърли камък, е бащата на цивилизацията.“

„Нищо в живота не излиза толкова скъпо, както болестта и глупостта.“

„Въпреки моите 30-годишни изследвания на женската душа, не бях способен да отговоря на въпроса, на който никой още не е отговорил: Какво иска една жена?“

„Единственият човек, с когото трябва да се сравнявате – това сте вие в миналото. И единственият, от когото трябва да сте по-добри – това сте вие сега.“

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 3 / 5. Брой гласове: 3

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.