10 ноември- Желание за промяна или режисиран спектакъл

10 ноември се възприема като начало на прехода на България към демокрация и пазарна икономика, въпреки че еднопартийната система на БКП е премахната едва на следващата година, а първите реални икономически реформи са предприети 15 месеца след пленума

0

10 ноември е преломен момент в българската история. Край на комунистическия режим…Край на дитатурата на пролетариата… 29 години по- късно дата е по-забравена, събитията се представят като субективни, а за много от нас, децата на прехода, те остават неясни и неразбираеми. Не, защото няма информация, а защото тълкуването ѝ е многостранно. Защото голяма част от събитията, случили се тогава, са дело на задкулисни игри и договореностти.

За началото на края на комунистическия режим се смята 9-ти ноември- денят, в който пада Берлинската стена, разделяща Германската демократична република и Западен Берлин. Това събитие предизвиква други, които се нареждат лавинообразно и водят до краха на една епоха и може би, единствения политически режим, който обхваща толкова много държави и народи едновременно.

Всички последвали събития, както в България, така и в други страни от съветския блок, изглеждат като желание за промяна, отхвърляне на диктатурата и политическия натиск. Като основна причина за нарастналото недоволство, от комунистическата партия и управлението на Тодор Живков, се смята възродителният процес. Възродителният процес е опит на БКП да наложи насилствена асимилация на мюсюлманското население. Освен подмяната на имената на българските мюсюлмани, за катализатор на недоволството сред българското население се смята и икономическото състояние на страната.

10 ноември се възприема като начало на прехода на България към демокрация и пазарна икономика, въпреки че еднопартийната система на БКП е премахната едва на следващата година, а първите реални икономически реформи са предприети 15 месеца след пленума

Наистина ли свалянето на Тодор Живков е предизвикано от негодуванието на народа или в следствие на добре обмислен преврат? На тези въпроси би трябвало да отговорят политолозите, социолозите и историците, но както Уинстън Чърчил споделя: „Историята се пише от победителите”. Аз бих допълнила, че историята се пише от властимащите.

Без значние дали става въпрос за Античност, Средновековие, Османско робство, Възраждане, Освобождение или Новото време, с всяка изминала година историята се променя, добавят се нови факти  и се откриват дълго пазени тайни доказателства. Историята по принцип не е точна наука, но и субективното ѝ възприемане, води до неясноти и неразбиране. Истината винаги е някъде там!

Събитията преди, по време и след 10 ноември винаги са предизвиквали редица въпроси. Ако и у вас е така, нека заедно потърсим истината във филма на Пламен Петков и Красимир Михайлов „Подмяната 10-ти”. Това е един от най-пълните български документални филми, представящ събитията около 10-ти ноември. В него има неизлъчвани досега кадри и мнения на хора, играли важна роля в самите събития.

ХАРЕСА ЛИ ВИ СТАТИЯТА?

10 ноември- Желание за промяна или режисиран спектакъл
5 от общо 1 глас(а)
Вашето мнение е важно за нас!