Кубера – източният бог, който вдъхновява Деница Илиева да създава пръстени от дърво

От детското хоби до професионалното развитие. Къде свършва наивното експериментиране и започва трудоемката работа с натурални материали

0
372
кубера пръстени
Реклама

Кубера бил хтоничен полу-бог на земните недра и планините. Първоначално закрилник на природата, той придобива голямо богатство и алчната му страна се появява на яве. Отделя се да живее в голям замък, където загърбва духовната си същност и спира да се интересува от съдбата на Природата. Уви, Природата е мъдра, но жестока и като наказание го е покосила със зла болест, която го приковава на легло. В един от пророческите му сънища, му се явява бог Кришна, който го порицава, че е стигнал дъното и трябва да се поправи. Кубера осъзнава, че се е отдал твърде много на богатствата си, затова решава да дари всичко за построяването на храм. Така Кришна опрощава греховете му и го превръща в пълноправен бог не само на земните недра и планини, но и на парите и благосъстоянието.

Легендата за Кубера е мистична, набляга на човешките слабости и подтиква към спасение извън материалните граници. Онова спасение, което е обвързано със силата на заобикалящата ни природа и всички блага, които тя ни предлага. Именно тази притча вдъхновява Деница Илиева, професионална актриса, завършила Актьорско майсторство за драматичен театър в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, да се отдаде на детската си страст – изработването на пръстени от изцяло натурална дървесина. Използва дървесина от бук, тик, кафяв абанос, тъмен и светъл орех, дъб и зебрано.

кубера пръстени

За целта си набавя фурнирана дървесина на лист, която се вари, лепи, шкури, запечатва в епоксидна смола за здравина и всичко това на ръка, без помощта на инструменти. Един пръстен се прави от един до три дни, тъй като отнема време материалите да изсъхнат напълно. Всички модели и размери са по поръчка. Клиентът сам може да избере дървесината, според предпочитанията си за цветова гама, дизайна, както и допълнителните украшения като камъни.

Реклама

„Бижутата от дърво са вечни! Хората трябва да се грижат за тях така, както се грижат за живо дърво. Да не ги мокрят, да ги пазят. Залагам на връзката с Кубера, защото вярвам, че пръстените дават или отнемат положителна или отрицателна енергия от собственика им. Влюбена съм в природата и ресурсите й, заради което изпитвам огромно спокойствие, докато работя с тях.“, споделя талантливият майстор.

кубера пръстени

кубера пръстени

Работата с дърво е трудна, защото се изисква да изравниш пръстена и от двете страни. Орехът и тикът, например, са по-чупливи и трябва да се подходи много деликатно и прецизно по време на обработката им. Освен техническата част, Деница се старае да опознае, до колкото може, всеки клиент, за да вкара елементи от характера му в пръстена и така той да придобие индивидуална и специална за всеки носител стойност. С времето смята да развие възможностите си и да изработва годежни и сватбени пръстени, обици, гривни, бижута, гравирани с български шевици, а защо не да отвори и собствено ателие, изцяло построено от дърво. Но за сега твори у дома, в унисон със собствената си същност и опияняващия аромат на дървесината. В бъдеще ще пусне специализиран сайт, а поръчки приема на facebook страницата на Кубера пръстените, които са подходящи както за дами, така и за представителите на силния пол.

„Бижуто трябва да бъде подбрано много внимателно. Казват, че можеш да познаеш човек по дрехите, но същото важи и за бижутата. А дървото дава един натурален и стилен завършек на визията“.

кубера пръстени

Така Деница Илиева отдава не само ръцете си за изработка на пръстените, но и положителната си енергия към всеки един, защото те са олицетворение на собственика си. А когато нещо се върши с любов, тази любов се запечатва в потока на времето. Може да не е видима, да не е осезаема, но както казахме в началото, Природата е мъдра и тя усеща когато всички сме в общ синхрон.

Линк към страницата във facebook на пръстени Кубера:

https://www.facebook.com/Kuberahandcraftedring/?pnref=story

[wpseo_map id=“3554″ width=“400″ height=“300″ zoom=“-1″ map_style=“roadmap“ scrollable=“1″ draggable=“1″ show_route=“1″ show_state=“1″ show_country=“1″ show_url=“1″ show_email=“1″ show_category_filter=“1″ default_show_infowindow=“1″]

Как ще оцените статията
Реклама

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.