15 причини да посетиш Троян

0
148
Троян
Снимка:https://visit.troyan.bg/150-prichini

Търсите си причина да посетите Троян? Не, че ви е нужна. Градът има толкова много какво да предложи. Троянският балкан е едно от най-прекрасните кътчета в прекрасната ни родина и е притегателна сила за всеки любител на природата, историята и българските традиции. Археологически разкопки свидетелстват, че районът е бил населен още през палеолита, а през бронзовата епоха по течението на река Азамус се заселват траки. Историята и съдбата на местността не е лека – след множество нашествия, войни, градене, рушене и градене наново, най-после преди 150 години бива официално оформен и признат град Троян като административен и стопански център на едноименната община. Предлага практикуването на планински спорт, развит туризъм, традиционна кулинария и къщи за гости, излезли като от миналото за посетителите си. Беклемето, Априлци, множество пещери и водни обекти са наблизо, така че визитата ви ще е изпълнена с не едно приключение.

И все пак, ако искате нещо по-конкретно, защо да не изброим 15 от общо 150-те причини да посетиш Троян, заложени в туристическия и официален сайт на града Visit Troyan, от който ни подариха едноименната книга, в която могат да се намерят множество любопитни кътчета и дейности в местността.

Да прекараш прохладен ден край водопад Лопушница

Водопад Лопушница, популярен сред местните и като Скокът, се намира на 2 км западно от село Калейца. Водите се стичат от 12-метрова скала, като образуват дълбок, хладен вир в основата на водопада.

Да посетиш единствения по рода си музей на занаятите в България

Материалната и духовна култура на възрожденските майстори се съхранява грижливо в единствения Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства – Троян в България. В отделните зали са изложени експонати и инструменти от най-характерните за Троянския край занаяти – грънчарство, горянство, бъкличарство, бъднарство, дърворезба, ковачество, медникарство, тъкачество, абаджийство, мутафчийство и калпакчийство.

Да участваш в спортен риболов на язовир „Сопот“

Язовир Сопот, разположен в средния дял на Предбалкана, привлича като магнит риболовци от цяла България. Сред уникален пейзаж и чист въздух в млечно сините води на язовира хвърлят въдици множество риболовци. В прохладната зеленината на широколистните гори на Стара планина е обособено място за палаткови лагери и биваци за всички желаещи да съчетаят спортния риболов със заслужена почивка в планината.

Да разбереш защо Троян е столицата на керамиката

Известен като българската столица на керамиката, Троян разбулва магията на това изкуство чрез внушителните керамични изделия – дело на потомствен майстор-грънчар от Троян. Високите близо 1,30 м стомни и бърдуци оживяват на възлови кръстовища в града, за да приветстват всички гости и жители.

Да провериш колко са издръжливи туристическите ти обувки в резерват „Козя стена“

Природният резерват „Козя стена“ е истински ботанически рай, в който виреят над 40 вида редки растения, включени в Червената книга на България. Сред вековни букови и буково-елови гори можеш да се насладиш на самодивско лале, теменуга и старопланински еделвайс. Ако си запален алпинист, изкачи един от най-красивите старопланински върхове – Връх Козя Стена.

Да снимаш еделвайс в естествената му среда

Из живописния резерват Козя стена, в пределите на Национален парк Централен Балкан, можеш да зърнеш едно магично цвете – еделвайс, което расте по стръмнините на връх Козя стена. Превърнало се в символ на свободния дух и величието на природата, благородното бяло цвете живее по най-високите и непристъпни части на планините.

Да пиеш от лечебната минерална вода в с. Шипково

Лековитите минерални води превръщат с. Шипково в известен курорт с над 105-годишна история. На територията на курорта се намира чешмата с четири чучура, създадена преди повече от 20 години. Интересен е фактът, че от всеки чучур тече различна вода с доказани лечебни качества.

Да видиш скривалището на Васил Левски в Троянския манастир

Стаята – скривалище, пазела тайните и копнежите на Апостола, днес може да бъде посетена в западното крило на Троянския манастир. В автентичния си вид е запазен и тайният изход от убежището, през който Левски и монасите са излизали, за да се скрият при нужда в гората.

Да въртиш уруглювицата на празника Сирни Заговезни

Сирни заговезни в троянския регион е зрелищно събитие! Кладат се множество огньове, покрай които се събират и малки, и големи. Не просто да се постоплят в студената зимна вечер, а да изгонят злите сили и бълхите от домовете си, въртейки запалени уруглювици (своеобразни факли от сухи черешови кори). Всички обичаи около празника са много интересни, но в никакъв случай не изпускай Яловата сватба. На нея невеста и жених си сменят ролите, минават през града с каруца и цялата си свита. От всякъде прииждат „гости“ за сватбата и се играят кръшни хора.

Да участваш в празника на билките, планината и туризма

Празник на билките, планината и туризма се провежда ежегодно в последната събота на месец юни. Поляната на „Айдушко сборище“ е сцената, на която се събират планинари, билкари и любители на планинските преходи от всички краища на България, за да се потопят в народното веселие. На този ден се организират конкурси за билки, чайове, венци и други.

Да се изкачиш до „Арка на свободата“

Величественият монумент „Арка на свободата“ е символ на признателност към смелостта и саможертвата на стотиците войни, дали живота си за свободна България. Намира се на връх Горалтепе, а до самия него води асфалтиран път. При ясно време от площадката на паметника се откриват гледки чак до Рила, Пирин и Родопите на юг и до р. Дунав на север.

Да посетиш останките на една от най-старите църкви – раннохристиянска базилика „Св. Георги“

Раннохристиянска базилика „Свети Георги” е разположена между селата Ломец и Дълбок дол в местността Гергьова черква. Разположени върху малко платовидно възвишение, останките от базиликата от ІV – V век пазят историята и енергията на ранното християнство в България. Посети най-старата църква, обявена за паметник на културата с национално значение.

Да покараш ски на Беклемето

Туристически комплекс Беклемето е разположен на 22 км югоизточно от Троян в самото подножие на планинското било. Комплексът предлага чудесни условия за зимен туризъм, частно ски училище, ски лифтове, моторни шейни и много други.

Да дегустираш отлежала троянска сливова ракия

Местните пивовари не случайно се гордеят със своята превъзходна сливова ракия. Подходящият климат и столетията натрупан опит, предаван от поколение на поколение, са създали едно от уникалните културни наследства на Троян. Дегустирай троянската сливова ракия студена или греяна в месеците, в които има буквата Р, като например Февруари.

Да се изкачиш до свещения връх на траките Турлата – над Троян

Връх Турлата се издига на височина от 556 м и от него се открива прекрасна гледка към града и Предбалкана. До върха можеш да стигнеш по стъпаловидни тераси, оформящи древния път към средновековната крепост. На самия връх е имало древнотракийско светилище и крепост, построена в началото на X век, която е била невъзможна за превземане, поради трудния релеф, скалистите склонове и гъстите елхови гори.

Още много причини за разходка и престои в Троян, може да откриете на Посети Троян

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.