Троян, едно от най-българските кътчета, днес навършва 150 години откакто е официално признат за град. Той е сборище на българщина. Горд представител на историческите ни ценности като архитектура, традиции, народопсихология. Откроява се със собствен почерк, близостта до планината и приветливи хора.

Троян е разположен в Ловешка област и е втори по големина на населението. Ако пътуваш натам няма как да не го разпознаеш, веднъж щом зърнеш моста над река Бели Осъм. Макар че се намира едва на 120 км северно от Пловдив, ще ви отнеме няколко часа, докато стигнете до него заради планинските пътища, по които трябва да минете. Но чакането си заслужава. Само на 22 км от него е Троянският проход, а археологическите разкопки сочат, че в промеждутъка между ХІ – Х в. пр.н.е. на мястото на града е съществувало тракийско селище. Но не от траките Троян е получил името си, а от едновремешния римски път Виа Траяна. Други забележителности са природните резервати Козя стена, Стенето, Северен Джендем. Те са част от Национален парк „Централен Балкан“, известен със своята уникална растителност и животински свят. Само в Северен Джандем може да открием около 30 водопада и скали с трудна проходимост. Беклемето също е желана местност за посещение, изградена специално по план през 1962 година. Ако посещавате местността ви съветвам да се отбиете и до Априлци, където може да отдъхнете сред зелените гори на Балкана.

Всъщност, историята сочи, че територията е била населена още през палеолита. Точно тогава се е оформило тракийското селище, от което са останали достатъчно доказателства като накити, оръжия и посуди от бита.

Римското влияние се е откроявало в близост до село Лимец чрез крепостта Состра, която почва да се строи през далечната 147 г. по нареждане на император Антонин Пий. В непосредствена близост до крепостта минавал римският път от Данубиос към Филипополис. Пътят изиграва важна роля в свръзката между Северна и Южна България. През 249 година крепостта и селището към нея биват опустошени от готите. Пет години по-късно на мястото е пратена Втора кохорта, която започва повторно изграждане на крепостта. Отнема им 30 години, много труд и търпение, за да се издигне известната и до сега Източна стена, дълга 10 метра. Уви, през 378 година готите отново разрушават Состра, а в края на V в. хуните поставят окончателен край на съществуването ѝ.

Реално Троян възниква през XV в. като крайпътно селище в началото на Троянския проход. Селището се появява на бял свят по време на Османското владичество в България, а първите му жители са заселници от Чипровско, Берковица, Дунавската хълмиста равнина, Охрид и Разлог. Занаятите си, в частност грънчарството, троянци развиват чак в края на XIX век. Разрастването на селището е било повече от трудно, защото по време на османската власт, жителите са гонени и избивани твърде често. И тъй като е представлявало селищна община, е разполагало само с кметство и полицейски участък от чаушин и няколко заптиета. Началото на промяната идва с основаването на Революционния комитет от Апостола на свободата Васил Левски през 1871 година. Шест години по-късно Троян бива опожарен от турската войска, но тя отстъпва и повече не се връща.

След Освобождението районът почва да еволюира и да наваксва пропуснатото. Интересен факт е, че през 1911 година Троян става третият град в България след София и Пловдив, който поддържа електричество. Богат е на паметници, църкви и културно-исторически музеи. Най-известният е Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства, в който може да се видят керамика, дърворезба, иконопис, художествено металообработване, народно облекло и тъкани. Природонаучният музей в с. Черни Осъм също е уникален за България. В него са експонирани 700 представители на флората и фауната на Централна Стара планина. Там се намира и Посетителският център на Национален парк „Централен Балкан“.

Един от най-забавните празници на града е Празникът на сливовата ракия и сливата. Той се чества в края на месец септември с дегустации и конкурс за най-хубава ракия. Ако ви допада, пък, планинския туризъм районът е богат и на подобни преживявания. По територията му има множество пещери. Ориентирането е един от най-успешните спортове, а през 2015-та Ловешка област е обявена за Световна зона на планинската вода.

Ако това не е достатъчна притегателна сила и причини да го посетите, то има още много, но ще трябва да ги откриете сами, за да може приключението да е пълно. А ние желаем на Троян и жителите му честит празник и нека все така пазят българското.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.