„6 май 1974 г. От полунощ „Норддойчер рундфунк“ съобщава: Федералният канцлер Вили Бранд подаде оставка. Неговият личен секретар е уличен в шпионаж в полза на Германската демократична република (ГДР) и Вили Бранд поема отговорността. Малко по-късно той обяснява по телевизията: „Понякога вече не се чувствам достатъчно безпристрастен по отношение на част от политиката – имам предвид нашето отношение към ГДР и Вършавския договор.“ А тъкмо за тази политика – неговата „източна“ политика през 1971 г. Бранд получава Нобелова награда за мир. Чрез нея той се опитва да приеме за даденост разделението на Германия и на Европа и да го направи по-поносимо.

7 юли 1974 г. Германия е световен шампион по футбол. Германия? Само западната част – Германска федерална република. По време на първенството тя губи само един-единствен мач – тъкмо срещу другата германска държава. 1:0 за ГДР. Юрген Шпарвасер – авторът на победния гол, по-късно бяга на Запад. В реалността германското разделение има много лица.

От края на Втората световна война Европа е разделена – на Изток и Запад, на враждуващи военни съюзи и различни икономически зони, на държавни диктатури под властта на една партия и свободни демокрации, които от своя страна допускат диктатури с съюзнически държави като Гърция, Португалия и Испания.

От толкова и Германия е разделена. Първоначално на окупационни зони и административни области на държавите-победителки във Втората световна война, после на ГДР и Федерална република и на :източни територии“, за чието бъдеще от 1969 г. във Федералната република се водят ожесточени битки: социално-либералното правителство на федералния концлагер Вили Бранд прокарва нови пътища във външната политика и политиката по сигурността.

Под натиска на политическите реалности Германската социалдемократическа партия (ГСДП) се е отказала от първоначалната си мечта от началото на 50-те години: бъдещето на Германия да бъде възможно най-независимо от Великите сили. Част от тези реалности е и политическият успех на първия федерален канцлер Конрад Аденауер. Целта му да обвърже Германия тясно със Запада среща широка подкрепа от страна на населението, което гласува за него на изборите.

И в ГДР единството на Германия – разбира се, под знака на държавния социализъм – първоначално е първостепенна политическа цел. Но както Федералната република намира своето място на Запад, така и ГДР се присъединява към източния съюз. „Германия – единно отечество…“ – тези думи от химна на ГДР вече не са актуални. Разделението се задълбочава и химнът вече само се свири, без да се пее… „Социалистическата държава на германската нация“, както е записано в новата конституция на ГДР от 1968 г., в преработената версия от 1974 г. се преформулира в „социалистическа държава на работниците и селяните.“…

Това е част от биографичната книга на Рюдригер фон Фрич „Печат към свободата – бягство от Германия към Германия“, в която той описва младежките си опити да измъкне братовчед си от ГДР и да го вкара в Западна Германия, минавайки през България.

Войните и разделенията винаги носят след себе си белези, които не могат да зараснат колкото и време да минава, а Германия бива разделена повече от 40 години. От 13 август 1961 г. Берлинската стена служи за граница между Източен Берлин и ГДР. Граница, на която мнозина са били арестувани за опит да я преминат, а  други откриват и смъртта си. През времената на Студената война всеки ден по радиото и във вестниците на ГДР и ФРГ се съобщава за арестувани бежанци и съучастници, които нарушават споразумението за транзитно преминаване. Такива са, например, Йозеф Хубер – осъден на осем години затвор за съучастие при бягство. Курт Ешке – седем години и половина затвор за „трафик на хора“. Маргот Найдхард – първата жена, осъдена за съучастие при бягство на осем години затвор. А близо 245 човека загиват на тази символична стена.

Тя бива построена заради конфликти между две от държавите-победителки през Втората световна – САЩ и СССР. Реално, това издигане е нарушение на споразумението между САЩ, СССР, Франция и Великобритания, според което всички те имат равни права относно управлението на Берлин. Но след години на режим, бягства, затвор, двойни паспорти, пансиони и военни служби, най-накрая, на 23 август 1989 г. Унгария отменя ограниченията на границата си с Австрия, което дава шанс на голям брой бежанци от ГДР. През септември, същата година, лидерът ѝ Ерих Хонекер подава оставка. На 9 ноември министър-председателят на Правителството на Източна Германия Гюнтер Шабовски обявява отмяната на ограниченията за излизане от Германската демократична република. Това поставя началото на края. Година по-късно, на 3 октомври, ФРГ и ГДР се обединяват под общото название Федерална република Германия. Обединяването е санирано чрез договора „Две плюс четири“ подписан в Москва и влязъл в сила на 15 март 1991 г.

Вече сме 2018-та. Много вода е изтекла от тогава, но тази сянка на историята все така се рее над германския народ. Това са години, които едва ли някога ще се отмият в спомените му. А и не е нужно, защото историята се случва, за да ни учи. Да ни показва грешките на предците ни, за да не ги повтаряме. И дано съзрем в тях, иначе Студената война ще се повтаря отново и отново, просто под друга форма, с друго име…

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.