Stanislav Bagalev

Станислав Багалев е познат на пловдивската общественост, и не само, като един от най-добрите преподаватели в България по китайски бойни изкуства. Изградената от него школа е официален представител на Европейската ВингТчун организация (ЕВТО) за България.

ВингТчун е китайско бойно изкуство с 350 годишна история и традиция, чиято практика се основава на три основни философии – Даоизъм, Будизъм и Конфуцианство. Тези философии оформят не само техническата част на бойното изкуство, а се отнасят и до отношението към ученето, живота и всичко, което ни заобикаля.

Ако някога сте присъствали на негов урок, тренировка или представяне, то със сигурност сте си тръгнали с усещането, че сте получили безценен подарък. Тренировките му пренасят присъстващите в един друг свят, в една атмосфера на физически, психически и емоционален баланс, присъщ на монасите от Шаолин.

Дали ще попаднете на урок по Тай Чи или на урок по ВингТчун, ще бъдете запленени от харизмата и спокойствието, които той предава. Именно благодарение на тази харизма и несломим борбен дух той е от хората, които успяват във всяко едно начинание. Сякаш му е писано да бъде победител, което не е случайно, имайки се предвид , че по китайската зодиакална система е знак плъх- първият сред знаците.

Kitaj

Станислав Петров Багалев е роден е през 1972 година в София, в семейството на художника  Петър Багалев. От малък се занимава с художествено изкуство, фотография и различни видове спорт. Тренирал е футбол, баскетбол, волейбол, бойни изкуства.

В годините преди 89-та е било изключително трудно  да се обучава и тренира в бойните изкуства, тъй като те са забранени от управляващата тогава партия. През 1982 започва тайно да тренира при Красимир Димитров – Китаеца, който в онези трудни години е бил един от най-добрите учители по бойни изкуства в България.

„Бях много впечатлен от Брус Лий! Когато гледах филмите му, те бяха още на видеокасети. Тогава си казах: „Край!”. Това искам да го мога, искам да го правя, това е моето нещо! Така че Брус Лий ме инспирира да търся, да гледам и да открия тази страст. Моят учител също беше достатъчно добър да задържи вниманието ми и ми показа, че мога да се занимавам професионално.“

Така се заражда любовта му към бойните изкуства, китайската култура и философия. Любов, която се превръща в неделима част от живота му и оформя изцяло неговото бъдеще.

Завършва училище през  1989 година. Кандидатства в различни университети, сред които и Художествената академия със специалност графика, но не е приет. През  1991-ва кандидатства в ПУ „Паисий Хилендарски”, където е приет в четири специалности, от които той избира Българска Филология. В същата година се открива специалност Китайски бойни изкуства към свободния факултет на университета и той е поканен за лектор. Така 19-годишният Станислав изпада в изключителната ситуация да е едновременно студент и преподавател.

Като лектор на пловдивския университет Багалев е натоварен със задачата да посрещне представителите на ЕВТО при посещението им в България през 1996 година. Причина за визитата е новооткритата специалност, която се оказва уникална за Европа. Сред пристигналите в България представители е и шефът на организацията грандмайстор Керншпрехт. Багалев и професор Маргаритов(ръководител на катедра „ Теория и методика на физическото възпитание и спорт” в ПУ „ Паисий Хилендарски” ) са поканени да посетят организацията в Германия през май същата година.

По време на едномесечното им посещение, те изграждат официалните връзки с организацията, които продължават и до днес. Благодарение на тези връзки в България се провеждат ежегодно семинари на които присъстват учители от цял свят, а всеки един български  ученик може свободно да посещава международните семинари, организирани от ЕВТО. Школата на Багалев издава първата българска книга за ВингТчун , както и първото учебно DVD по материята в България.

EWTO

Още преди 1996-та година Багалев е активен състезател по  китайски бойни спортове. Пет пъти е печелил републикански първенства по Тай Чи, вътрешни и външни стилове. От тази година е основател на спортен клуб „Ушу Пловдив”. Отборът стана част от републиканското по ушу в Русе, където смазват конкуренцията. Децата от пловдивският клуб заемат от  1-во до 8-мо място в различни категории. Иван Динев печели три златни медала по ВингТчун, а самият Станислав Багалев печели златен медал в оспорваната категория по Тай Чи. Състезателите от Пловдивският клуб ще се явят и на световното първенство по вътрешни стилове и Тай Чи, което ще се проведе през октомври в Бургас.

Повод за гордост е голям документален филм за Тай-дзи, заснет миналата година в Китай. Филмът разказва за всички стилове Тай Дзи, а в кадрите участват ученици от цял свят и Китай. Сред тях са и Станислав Багалев, Марин Мазнев, Димитър Тончев, Максим Илиев, преподаватели в пловдивската школа. По време на престоя си в провинция Кул Мин взимат участие в откриването на голяма академия по Тай Дзи. Участват в семинар и изпит, в които учениците на Станислав защитават първа  степен, а той трета.

Осъществява пет пътувания до Китай от 2012 до 2017 година,в които посещава Шаолин, Пекин, Тай Юен, Ли Дзиен, Да Ли, Шангри Ла и други. При три от пътуванията посещава великата китайска стена.

Традицията на ВингТчун повелява учението да се предава от учител на ученик. Като достоен пазител на тази традиция Станислав Багалев предава наученото и сега негови ученици са преподаватели и инструктори както в България, така и в цял свят. Сред тях са Констадин Лефтеров, помощник-инструктор във Виена; Еми Шапарова – инструктор в Хайделберг; Герман Атанасов-  ръководител на  ВингТчун организацията в Чикаго; Марин Мазнев, Иван Динев, Максим Илиев и Димитър Тончев – преподаватели в Пловдив.

Напълно в синхрон с традициите на китайската култура, Багалев и ръководената от него организация  се занимават с много обществени и благотворителни инициативи.  Участват в инициативи заедно с Община Пловдив, Национална спортна академия, Институт „ Конфуции” и други.  В  школата периодично се обучават деца от дома за социални грижи „Олга Скобелева”. От тази година българският филиал на ЕВТО е част от европейският проект „Martial Arts as tool towards Inclusion” към европейската програмата Еразъм+. В проектът участват четири страни- България, Турция, Гърция и Белгия. Проектът подготвя учители по физическо възпитание, които работят в отдалечени райони или в училища, в които има деца в неравностойно положение, да преподават бойни изкуства. Целта е чрез бойните изкуства тези деца да бъдат социализирани, независимо от расата, пола или способностите им.

„ Може цял живот да проклинате тъмнината, а можете да запалите малка свещичка”-Конфуций. Станислав Багалев е от хората избрали да палят свещички, които запълват съзнанието и живота ни с повече  светлина, доброта и красота.

 

ХАРЕСА ЛИ ВИ СТАТИЯТА?

Станислав Багалев-учителят, който показва пътя към сърцето и ума, тялото и енергията
4.1 от общо 14 глас(а)
Вашето мнение е важно за нас!