Stanislav Bagalev

Станислав Багалев е познат на пловдивската общественост, и не само, като един от най-добрите преподаватели в България по китайски бойни изкуства. Изградената от него школа е официален представител на Европейската ВингТчун организация (ЕВТО) за България.

ВингТчун е китайско бойно изкуство с 350 годишна история и традиция, чиято практика се основава на три основни философии – Даоизъм, Будизъм и Конфуцианство. Тези философии оформят не само техническата част на бойното изкуство, а се отнасят и до отношението към ученето, живота и всичко, което ни заобикаля.

Ако някога сте присъствали на негов урок, тренировка или представяне, то със сигурност сте си тръгнали с усещането, че сте получили безценен подарък. Тренировките му пренасят присъстващите в един друг свят, в една атмосфера на физически, психически и емоционален баланс, присъщ на монасите от Шаолин.

Дали ще попаднете на урок по Тай Чи или на урок по ВингТчун, ще бъдете запленени от харизмата и спокойствието, които той предава. Именно благодарение на тази харизма и несломим борбен дух той е от хората, които успяват във всяко едно начинание. Сякаш му е писано да бъде победител, което не е случайно, имайки се предвид , че по китайската зодиакална система е знак плъх- първият сред знаците.

Kitaj

Станислав Петров Багалев е роден е през 1972 година в София, в семейството на художника  Петър Багалев. От малък се занимава с художествено изкуство, фотография и различни видове спорт. Тренирал е футбол, баскетбол, волейбол, бойни изкуства.

В годините преди 89-та е било изключително трудно  да се обучава и тренира в бойните изкуства, тъй като те са забранени от управляващата тогава партия. През 1982 започва тайно да тренира при Красимир Димитров – Китаеца, който в онези трудни години е бил един от най-добрите учители по бойни изкуства в България.

„Бях много впечатлен от Брус Лий! Когато гледах филмите му, те бяха още на видеокасети. Тогава си казах: „Край!”. Това искам да го мога, искам да го правя, това е моето нещо! Така че Брус Лий ме инспирира да търся, да гледам и да открия тази страст. Моят учител също беше достатъчно добър да задържи вниманието ми и ми показа, че мога да се занимавам професионално.“

Така се заражда любовта му към бойните изкуства, китайската култура и философия. Любов, която се превръща в неделима част от живота му и оформя изцяло неговото бъдеще.

Завършва училище през  1989 година. Кандидатства в различни университети, сред които и Художествената академия със специалност графика, но не е приет. През  1991-ва кандидатства в ПУ „Паисий Хилендарски”, където е приет в четири специалности, от които той избира Българска Филология. В същата година се открива специалност Китайски бойни изкуства към свободния факултет на университета и той е поканен за лектор. Така 19-годишният Станислав изпада в изключителната ситуация да е едновременно студент и преподавател.

Като лектор на пловдивския университет Багалев е натоварен със задачата да посрещне представителите на ЕВТО при посещението им в България през 1996 година. Причина за визитата е новооткритата специалност, която се оказва уникална за Европа. Сред пристигналите в България представители е и шефът на организацията грандмайстор Керншпрехт. Багалев и професор Маргаритов(ръководител на катедра „ Теория и методика на физическото възпитание и спорт” в ПУ „ Паисий Хилендарски” ) са поканени да посетят организацията в Германия през май същата година.

По време на едномесечното им посещение, те изграждат официалните връзки с организацията, които продължават и до днес. Благодарение на тези връзки в България се провеждат ежегодно семинари на които присъстват учители от цял свят, а всеки един български  ученик може свободно да посещава международните семинари, организирани от ЕВТО. Школата на Багалев издава първата българска книга за ВингТчун , както и първото учебно DVD по материята в България.

EWTO

Още преди 1996-та година Багалев е активен състезател по  китайски бойни спортове. Пет пъти е печелил републикански първенства по Тай Чи, вътрешни и външни стилове. От тази година е основател на спортен клуб „Ушу Пловдив”. Отборът стана част от републиканското по ушу в Русе, където смазват конкуренцията. Децата от пловдивският клуб заемат от  1-во до 8-мо място в различни категории. Иван Динев печели три златни медала по ВингТчун, а самият Станислав Багалев печели златен медал в оспорваната категория по Тай Чи. Състезателите от Пловдивският клуб ще се явят и на световното първенство по вътрешни стилове и Тай Чи, което ще се проведе през октомври в Бургас.

Повод за гордост е голям документален филм за Тай-дзи, заснет миналата година в Китай. Филмът разказва за всички стилове Тай Дзи, а в кадрите участват ученици от цял свят и Китай. Сред тях са и Станислав Багалев, Марин Мазнев, Димитър Тончев, Максим Илиев, преподаватели в пловдивската школа. По време на престоя си в провинция Кул Мин взимат участие в откриването на голяма академия по Тай Дзи. Участват в семинар и изпит, в които учениците на Станислав защитават първа  степен, а той трета.

Осъществява пет пътувания до Китай от 2012 до 2017 година,в които посещава Шаолин, Пекин, Тай Юен, Ли Дзиен, Да Ли, Шангри Ла и други. При три от пътуванията посещава великата китайска стена.

Традицията на ВингТчун повелява учението да се предава от учител на ученик. Като достоен пазител на тази традиция Станислав Багалев предава наученото и сега негови ученици са преподаватели и инструктори както в България, така и в цял свят. Сред тях са Констадин Лефтеров, помощник-инструктор във Виена; Еми Шапарова – инструктор в Хайделберг; Герман Атанасов-  ръководител на  ВингТчун организацията в Чикаго; Марин Мазнев, Иван Динев, Максим Илиев и Димитър Тончев – преподаватели в Пловдив.

Напълно в синхрон с традициите на китайската култура, Багалев и ръководената от него организация  се занимават с много обществени и благотворителни инициативи.  Участват в инициативи заедно с Община Пловдив, Национална спортна академия, Институт „ Конфуции” и други.  В  школата периодично се обучават деца от дома за социални грижи „Олга Скобелева”. От тази година българският филиал на ЕВТО е част от европейският проект „Martial Arts as tool towards Inclusion” към европейската програмата Еразъм+. В проектът участват четири страни- България, Турция, Гърция и Белгия. Проектът подготвя учители по физическо възпитание, които работят в отдалечени райони или в училища, в които има деца в неравностойно положение, да преподават бойни изкуства. Целта е чрез бойните изкуства тези деца да бъдат социализирани, независимо от расата, пола или способностите им.

„ Може цял живот да проклинате тъмнината, а можете да запалите малка свещичка”-Конфуций. Станислав Багалев е от хората избрали да палят свещички, които запълват съзнанието и живота ни с повече  светлина, доброта и красота.

 

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 1 / 5. Брой гласове: 1

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.