Orfej2018

В най-старият жив град на Европа, Пловдив, ще се състои международен литературен фестивал под името „Орфей“ – Пловдив 2018. Събитието събира поети от САЩ, Франция, Италия, Испания, Турция, Дания, Израел, Украйна, Македония, Румъния, Гърция, Сърбия и България.

Фестивалът ще се проведе в Малката раннохристиянска базилика,от 10 до 14 май 2018 година, където в обединяващата среда на култура, изкуство и литература ще бъдат осъществени две поетически четения, съпътствани от културно-образователен семинар и писателски форум. Съвременните творчески послания ще се срещнат в атмосфера на античност и средновековно културно наследство.

Гостите на фестивала ще посетят знакови места за българската история и духовност като: Бачковския манастир, Тракийската гробница в Старосел и Хисарската крепост, ще се присъединят и към традиционното за Пловдив празнично шествие, на 11 май, в чест на делото на светите братя Кирил и Методий.

„Орфей“ – Пловдив 2018 цели създаването на една дълготрайна и стойностна традиция на творческо общуване. Проектът е приносен за провеждането на Пловдив – Европейска столица на културата 2019, тъй като е конкретно насочен към създаването и разширяването на културна аудитория и литературни контакти, както и към създаването на фестивална платформа за провеждането на литературни събития в рамките на тази знакова за Пловдив и България европейска инициатива.

Фестивалът „Орфей“ – Пловдив 2018-та ще раздаде следните награди: „Лирата на Орфей“ – за стихотворение от поетическите четения; „Орфей“ – за цялостно авторско представяне; „Евридика“ – за любовна лирика, „По следите на Орфей” – за текст от писателския форум на тема „Фигурата на Орфей – между мита и мига”.

Поетическите текстове на участниците в „Орфей“ – Пловдив 2018-та са публикувани в многоезично книжно издание. Материалите от писателския форум ще излязат в книга, на български и на английски език, след приключването на фестивала.

Специални гости на фестивала са министърът на културата на Република България г-н Боил Банов, министърът на културата на Република Македония г-н Роберт Алагьозовски, председателят на парламентарната комисия за култура и медии г-н Вежди Рашидов, посланици и културни аташета на страните, откъдето са поетите. Поканени са още министърът за българското председателство на Съвета на ЕС г-жа Лиляна Павлова, членове на учредителният съвет на фондация „Америка за България”, с чиито средства е осъществен проекта за Малката базилика и други.

Проектът „Международен фестивал на поезията „ОРФЕЙ“ – Пловдив 2018“ е реализиран с финансовата подкрепа на “Културна програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018“ на национален фонд „Култура“.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.