Priut

Приключи месечната кампания на Община Пловдив и Общинския приют за безстопанствени кучета. Не случайно краят се проведе днес, на Световния ден за защита на животните. И въпреки, че кампанията приключи, това не означава, че не може да си осиновите кученце по всяко време на годината. Животните са любов, а кучетата още повече. Има причина да са заслужили прозвището „най-добър приятел на човека“. Те са лоялни, а това е най-ценното в приятелството. Те са сърцати, веднъж обикнат ли човек, му остават верни до гроб. А в Общинския приют има още много животинки, които трепетно очакват своя стопанин.

Priut

Priut

Priut
Стените на бебешкото отделение се изрисуват от учениците от Сценични кадри

Основната идея на кампанията е да провокира обич и грижа от страна на младото поколение към животните. Поради тази причина в нея се включиха децата от Народно Читалище „Архангел Андонов 1928 г.“, с. Царимир, ОУ „Граф Николай Игнатиев“, с. Граф Игнатиево, Сдружение „Паралелен свят“,  ученици от ПГО „Ана Май“, Национална гимназия по сценични и екранни изкуства и ОУ „Яне Сандански“. Всички те допринесоха за събитието с изкуството и труда си, играха си с кученцата, донесоха една надежда.

На мероприятието присъстваха и Председателят на Общинския съвет Савина Петкова и заместник-кметът Розалин Петков.

Priut

Priut

Priut
Талисманът на приюта – единственото куче, на което е позволено да се разхожда само

Една от добрите новини е, че приютът вече разполага с три специализирани клетки за кутрета, а вътре е пълна суматоха. Докато по-старите кучета са спокойни, улегнали, то малките са като фурии, не спират на едно място. Енергично махат с опашки и търсят кого да близнат.

„Приютът е пълен на 100% от капацитета си, но за сега бюджетът ни стига напълно, като до края на годината парите ще бъдат усвоени. За тази година той възлиза на 60 000 лв., а от общо 85 броя кучета, до сега са осиновени 78.“, обясни пред журналистите д-р Георги Божев – директорът на Общинския приют.

Priut

Priut

Priut
Осиновеният Мрънчо е доказателство за обичта между човек и улично куче

В приюта все още живеят и питбулите, които бяха иззети от незаконната арена за кучешки боеве в края на 2016 година. Те заемат повече от половината капацитет на сиропиталището, разходите, за които са за сметка на Община Пловдив и възлизат на общо 180 000 лв. или по 6 лв. за куче на ден, съгласно решението на Общински съвет.

„Делото мина на първа инстанция, вече има и произнесена присъда, но все още не са написани мотивите към нея. Очакваме това да се случи скоро, а после и обжалването от страна на подсъдимите, за да видим кога ще се образува дело.“, допълни д-р Божев.

Priut

Priut

Priut
Айра в търсене на своя нов дом

По статистика бройката на бездомните животни остава константна, макар и в последните месеци да се забелязва плавно намаляване. За изминалата 2017-та са преброени над 700 улични кучета, включително маркираните и над 8000 котки на територията на град Пловдив, като всяка година се кастрират около 2000.

Като горд стопанин на улично животно, мога да ви кажа само едно – това, че не е дошло от развъдник или не е породисто, не трябва да ви спира. Ако го обичате, то ще ви отвърне със същото. А когато си избирате животно, не гледайте краската, нито силата. Гледайте очите. По тях ще познаете своя нов другар. Там ще откриете неговото сърце и дали то докосва вашето.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.