993 762 лв. ще струва новият център за подкрепа на лица с увреждания

Чрез изграждането на центъра ще се въведат иновативни социални услуги, ще се осигурят дневни и почасови услуги за лицата с увреждания, като социално и здравно консултиране, информиране, подкрепа и посредничество, включително предоставяне на услуги в домашна среда чрез мобилна работа, заяви Георги Тютюков

0
25
podpisvane

В Министерството на труда и социалната политика заместник-кметът по „Спорт, младежки дейности и социална политика“ Георги Титюков подписа договор по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ за изграждане на Дневен център за подкрепа на лица с увреждания, включително с тежки множествени увреждания. Това стана възможно, след като Община Пловдив спечели проект на стойност 993 762.50 лева, която е 100% безвъзмездна финансова помощ по Процедура BG05M9OP001-2.008 „Подкрепа за лицата с увреждания“.

Това е първият подаден и одобрен проект по процедурата. В Дневния център чрез предвидените социално-здравни услуги ще се предостави подкрепа за минимум 80 лица с увреждания, включително тежки такива и техните семейства.

Чрез изграждането на центъра ще се въведат иновативни социални услуги, ще се осигурят дневни и почасови услуги за лицата с увреждания, като социално и здравно консултиране, информиране, подкрепа и посредничество, включително предоставяне на услуги в домашна среда чрез мобилна работа. Ще се осигури терапевтична и специализирана помощ, рехабилитация, трудо и арттерапия.

Основната му цел е да се осигури въвеждането на комплексна подкрепа за лица с увреждания, включително с тежки такива и техните семейства чрез предоставянето на интегрирани социално-здравни, консултативни и терапевтични услуги, които да доведат до създаване на необходимите условия за подобряване на начина и качеството на живот на лицата от целевите групи.

„Сериозна подкрепа за семействата, полагащи грижи за лицата с увреждания, е възможността за поемане на тяхната грижа чрез краткосрочно настаняване в центъра за срок не по-дълъг от 14 дни. Така техните близки ще могат да разполагат с това време, за да свършат ангажимент, свързан с личния им живот“, поясни заместник-кметът Георги Титюков.

С реализацията на проекта се мотивира и участието на пазара на труда на лицата с увреждания и лица, полагащи грижи за зависими членове на семейството.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.