Dubioza Kolektiv

Фотографии: Александър Карамфилов

Несъмнено една от любимите групи на балканските народи през последните години е Dubioza Kolektiv, сформирана през 2003-та от две босненски музикални формации. В момента активни членове на бандата са Алмир Хасанбегович, Адис Звекич, Брано Якубович, Ведран Муягич, Армин Бушатлич, Марио Шеварач и Сенад Шута. Главните теми, заложени в творчеството на Dubioza, са за разбирателство, легализиране на марихуаната, упрек срещу управлението на Балканите, призив за толерантност, обединение на съседските държави и подкрепата им. Чрез стиловете ска, рок, реге, дъб и много смях, усмивки и остроумие, музикантите искат да покажат на всички Източноевропейски народи, че можем да бъдем едно цяло, че можем да променим животите си, стига да осъзнаем качествата и силата си.

С Dubioza Kolektiv се срещнахме на фестивала Electric Castle, където изнесоха невероятно забавен, жизнен и ударен концерт. Часове по-рано проведохме среща с тях зад сцената, а ето и какво казаха за медията ни бас китариста Ведран Муягич.

Dubioza Kolektiv

-В голяма част пеете на английски. Въпреки това пишете музика за Балканите и социалните теми, свързани с региона. Мислите ли, че чужденците разбират нашият начин на живот?

Да, ние имаме албуми и на английски, и на хърватски. Когато групата се сформира, започнахме да говорим главно за локални проблеми и ситуации, но колкото повече време минаваше, толкова повече Европа и останалата част от света успяха да се „балканизират“. Всички тези теми, които мислихме, че съществуват само в нашия регион, бавно се разпръснаха и забелязахме, че навсякъде има неща, които наподобяват нашите политически ситуации – и в Германия, и във Великобритания, дори в САЩ. За жалост, все по-малко се налага да обясняваме на останалите за какво пеем, защото хората почнаха да се сблъскват с подобни проблеми в собствените си държави.

-А вие обичате ли Балканите или както се пее в една ваша песен – искате да избягате от тях?

Винаги сме имали смесени чувства по този въпрос. Обичаме дома си и в същото време мразим как някои неща в икономическо и политическо отношение се развиват. Затова много хора бягат. Заминават в Западна Европа, търсят по-добра работа, по-добри възможности. Милиони босненци, хървати, сърби, българи, поляци живеят другаде. Всеки иска да избяга и да намери нещо по-добро. Ние се опитваме да им припомняме, че в крайна сметка трябва да открият удовлетворение най-вече вътре в себе си, независимо къде се намират териториално. Защото ако всички избягаме от родните си страни, кой ще остане? Важно е да се опитаме да променим нещата. Дори и да не успеем, поне нека опитаме.

Dubioza Kolektiv

-Коя е характеристиката на балканските народи, която ни отличава от останалите нации?

Трудно е да обобщиш, а и обобщенията са опасни, защото могат да доведат до грешни заключения, но ако има едно нещо, което е със сигурност общо между Източноевропейското население, то това е, че сме много страстни за всичко – музика, живот, храна, любов, войната помежду ни. Не знам дали тази комбинация е за добро или лошо, но тя ни обединява.

Когато свирим в някоя балканска държава, концертите са много по-лични, много по-физически, емоционални. Хората участват в шоуто на 100 %. Когато свирим в други държави, хората някак си са само зрители, очакващи просто да ги забавляваме. Тук е по-лесно, защото сливаме енергията си с тази на публиката.

-Мислиш ли, че мечтите се сбъдват за артисти от малки държави като нашата?

Мисля, че ако си достатъчно упорит и работиш здраво, ще успееш. Преди 15 години започнахме много трудно. Не можехме да отидем никъде без визи, само в Сърбия и Хърватия. Беше досадно, отнемаше време и енергия. Ако разкажа на младите банди от съвремието какво е било тогава и през какво щеше да се наложи да минат, ако се бяха родили в тези години, сигурно щяха да се откажат от музиката. Но ако успееш да преодолееш тези пречки, то тогава можеш да постигнеш всичко.

Dubioza Kolektiv

-А кое е най-далечното място, до което сте стигали сега?

О, свирили сме къде ли не! Австралия, САЩ, дори в Нова Каледония, както и във всяка страна в Европа. Реално не сме ходили само в Азия и Африка, но определено ни се иска.

-Разкажи ни повече за бъдещите ви музикални планове.

Миналия ноември издадохме последния си албум на босненски и направихме турне. Това лято ще участваме във фестивали и клубни шоута. Зимата ще спрем, за да запишем следващия си албум, който ще излезе през 2019-та. Този път ще е на английски. Ще следват снимачни дни на клипове, промотиране и всичко обвързано с техническото изпълнение на един албум.

Dubioza Kolektiv

-Вие сте свирили в България и преди, но не в Пловдив. Обмисляли ли сте да направите концерт при нас?

Разбира се! За сега сме свирили в София и на Каваци на морето. Минавали сме през Пловдив, но никога не сме спирали и не сме го разглеждали. Но със сигурност звучи добра идея и с удоволствие бихме изнесли концерт там, стига някой да ни покани, защото сами ни е трудно да се поканим.

Маршрут

Отправен адрес: Използване на текущото местоположение

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.