eTwinning общуването в училищната общност на Европа

0
eTwinning общуването в училищната общност на Европа
Снимка: Калинка Русалова

eTwinning или модерния начин за общуване в училищната общност на Европа.

По случай празника на Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост ние решихме да разкажем за нещо различно и модерно. Също решихме да не е от наше име, а от името на Калинка Русалова, която ние уважаваме и обичаме.

Публикуваме интервюто с нея, в което тя от нейно име ще Ви разкаже повече за инициативите, които и дават кураж да мисли, че образованието има бъдеще.

Аз съм Калинка Русалова – ст. учител ЦОУД /НЕ от ОУ “В. Левски” Пловдив. За мен беше чест и удоволствие да участвам в това уникално събитие.

Колеги от цяла България споделяха добри педагогически практики. Чух много добри идеи, повече от които смятам да предложа на моите ученици. Това, което представих, беше работата ни с eTwinning проектите.

Аз съм сравнително млад итуинър и има още на какво да се уча, но с удоволствие споделих опита си до момента. В часовете по Занимания по интереси успешно интегрирам eTwinning проектите.

Миналата година приключихме с десет, а тази със седем eTwinning проекта, в които заедно с учениците от Втори Б клас сме единствени представители от България. И тази Коледа се включихме в Christmas Card Exchange.

В него работихме в партньорство с още 86 участника от  Великобритания, Гърция, Италия, Германия, Португалия, Турция, Норвегия, Испания, Франция, Хърватска, Полша, Румъния, Албания, Литва, Малта, Словакия, Сърбия.

В грандиозният проект всички участници представиха училището си, страната и говорихме за Коледа. Видяхме как изглеждат класните стаи на ученици от различни държави. Научихме как празнуват другите и как се поздравяват на своя език за Коледа.

Чухме „We Wish You a Merry Christmas“ като поздрав от учениците от Полша и Франция. Изпратихме коледни картички на някои партньори и получихме уникални честитки за Коледа. 

С огромен интерес се включихме и в проекта „The legend from my country“. Докоснахме се до историята на другите народи. Запознахме 17-партньора в проекта от Румъния, Полша, Турция, Гърция и Италия с най- старата българска азбука – глаголицата.

Научихме много за историята и символите на останалите страни. Наша мисия като учители и родители е да възпитаваме децата си в родолюбие и гордост с българската история. Вярвам, че така ще отгледаме достойни хора, милеещи за България. 

В проекта „Eat well, live better“ говорихме за здравословното хранене. Учениците в чужбина, също както нашите правят хранителни пирамиди, стараят се да се хранят здравословно и споделяха любимите си храни и рецепти.

В проекта си партнирахме с 50 училища от Турция, Албания, Румъния, Словакия, Сърбия, Кипър, Италия, Литва, Гърция, Полша, Грузия, Армения, Македония, Испания, Португалия и Украйна. Отново заедно с учениците ми сме единствени представители от България.

eTwinning общуването в училищната общност на Европа
Снимка: Калинка Русалова

Проектът е отличен с Национален знак за качество. За този проект съм наградена със Сертификат  за постигнати творчески и професионални резултати в дейност eTwinning. Моите ученици също получиха индивидуални отличия за участие в проекта.

Имах ограничено време и не успях да разкажа за “Songs for Easter”. Говорихме за Великден – споделяхме великденски песни, рисунки, поздрави за големия празник. Родителите на нашите ученици също взеха участие.

Тук е момента да благодаря на майката на Иван Милчев, която ни изненада с кошничка от пъстри великденски /хартиени/ яйца. Всяко дете си избираше яйце, отваряше го като книжка и ни прочиташе интересна информация за празника.

Разбрахме как се отбелязва този ден в различните държави. Безспорен фаворит се оказа Полша с “Мокрия Велекден”, в който в
сички излизат на площада и се полизат с вода.

eTwinning общуването в училищната общност на Европа
Снимка: Калинка Русалова

Исках да спомена няколко думи и за останалите проекти, но времето ни притискаше. Радвам се, че имаше толкова учители, които споделиха своите успешни педагогически практики. 

Цялата тази дейност отнема доста време – да се споделят идеи, снимки, клипове, коментираме с партньорите различни стъпки по проекта, не на последно място – си благодарим и поздравяваме за добре свършената работа.

Усилията си струват, когато виждаш израстването на децата – стремят се да покажат най- доброто от себе си. Родителите също ни подкрепят. Тук е момента да им благодаря за финансирането на всички поздравителни картички до далечните ни партньори.

Срещаме разбиране и от директора на ОУ “В. Левски” г-жа Г. Витева. Тя насърчи идеята за работа с eTwinning и така през април проведох обучение на новопостъпилите колеги. Искренно се надявам, че с общите ни усилия скоро ще станем и eTwinning училище – титла, с която малко училища могат да се похвалят.

Щастлива и удоволетворена съм от това събитие. Всички тези срещи с прекрасни хора ми дават кураж да мисля, че образованието има бъдеще. До като има такива учители, има и надежда.


ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.