eTwinning общуването в училищната общност на Европа

0
157
eTwinning общуването в училищната общност на Европа
Снимка: Калинка Русалова

eTwinning или модерния начин за общуване в училищната общност на Европа.

По случай празника на Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост ние решихме да разкажем за нещо различно и модерно. Също решихме да не е от наше име, а от името на Калинка Русалова, която ние уважаваме и обичаме.

Публикуваме интервюто с нея, в което тя от нейно име ще Ви разкаже повече за инициативите, които и дават кураж да мисли, че образованието има бъдеще.

Аз съм Калинка Русалова – ст. учител ЦОУД /НЕ от ОУ “В. Левски” Пловдив. За мен беше чест и удоволствие да участвам в това уникално събитие.

Колеги от цяла България споделяха добри педагогически практики. Чух много добри идеи, повече от които смятам да предложа на моите ученици. Това, което представих, беше работата ни с eTwinning проектите.

Аз съм сравнително млад итуинър и има още на какво да се уча, но с удоволствие споделих опита си до момента. В часовете по Занимания по интереси успешно интегрирам eTwinning проектите.

Миналата година приключихме с десет, а тази със седем eTwinning проекта, в които заедно с учениците от Втори Б клас сме единствени представители от България. И тази Коледа се включихме в Christmas Card Exchange.

В него работихме в партньорство с още 86 участника от  Великобритания, Гърция, Италия, Германия, Португалия, Турция, Норвегия, Испания, Франция, Хърватска, Полша, Румъния, Албания, Литва, Малта, Словакия, Сърбия.

В грандиозният проект всички участници представиха училището си, страната и говорихме за Коледа. Видяхме как изглеждат класните стаи на ученици от различни държави. Научихме как празнуват другите и как се поздравяват на своя език за Коледа.

Чухме „We Wish You a Merry Christmas“ като поздрав от учениците от Полша и Франция. Изпратихме коледни картички на някои партньори и получихме уникални честитки за Коледа. 

С огромен интерес се включихме и в проекта „The legend from my country“. Докоснахме се до историята на другите народи. Запознахме 17-партньора в проекта от Румъния, Полша, Турция, Гърция и Италия с най- старата българска азбука – глаголицата.

Научихме много за историята и символите на останалите страни. Наша мисия като учители и родители е да възпитаваме децата си в родолюбие и гордост с българската история. Вярвам, че така ще отгледаме достойни хора, милеещи за България. 

В проекта „Eat well, live better“ говорихме за здравословното хранене. Учениците в чужбина, също както нашите правят хранителни пирамиди, стараят се да се хранят здравословно и споделяха любимите си храни и рецепти.

В проекта си партнирахме с 50 училища от Турция, Албания, Румъния, Словакия, Сърбия, Кипър, Италия, Литва, Гърция, Полша, Грузия, Армения, Македония, Испания, Португалия и Украйна. Отново заедно с учениците ми сме единствени представители от България.

eTwinning общуването в училищната общност на Европа
Снимка: Калинка Русалова

Проектът е отличен с Национален знак за качество. За този проект съм наградена със Сертификат  за постигнати творчески и професионални резултати в дейност eTwinning. Моите ученици също получиха индивидуални отличия за участие в проекта.

Имах ограничено време и не успях да разкажа за “Songs for Easter”. Говорихме за Великден – споделяхме великденски песни, рисунки, поздрави за големия празник. Родителите на нашите ученици също взеха участие.

Тук е момента да благодаря на майката на Иван Милчев, която ни изненада с кошничка от пъстри великденски /хартиени/ яйца. Всяко дете си избираше яйце, отваряше го като книжка и ни прочиташе интересна информация за празника.

Разбрахме как се отбелязва този ден в различните държави. Безспорен фаворит се оказа Полша с “Мокрия Велекден”, в който в
сички излизат на площада и се полизат с вода.

eTwinning общуването в училищната общност на Европа
Снимка: Калинка Русалова

Исках да спомена няколко думи и за останалите проекти, но времето ни притискаше. Радвам се, че имаше толкова учители, които споделиха своите успешни педагогически практики. 

Цялата тази дейност отнема доста време – да се споделят идеи, снимки, клипове, коментираме с партньорите различни стъпки по проекта, не на последно място – си благодарим и поздравяваме за добре свършената работа.

Усилията си струват, когато виждаш израстването на децата – стремят се да покажат най- доброто от себе си. Родителите също ни подкрепят. Тук е момента да им благодаря за финансирането на всички поздравителни картички до далечните ни партньори.

Срещаме разбиране и от директора на ОУ “В. Левски” г-жа Г. Витева. Тя насърчи идеята за работа с eTwinning и така през април проведох обучение на новопостъпилите колеги. Искренно се надявам, че с общите ни усилия скоро ще станем и eTwinning училище – титла, с която малко училища могат да се похвалят.

Щастлива и удоволетворена съм от това събитие. Всички тези срещи с прекрасни хора ми дават кураж да мисля, че образованието има бъдеще. До като има такива учители, има и надежда.


Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.