Facebook си остава безплатен, но групите стават платени?
© Chicago Tribune

Изпълнителният директор на Facebook Марк Закърбърг се отказа от предлагането на платена версия на неговата социална мрежа, чийто слоган и до днес е “Безплатно е и винаги ще бъде”.

Но има поне една област, в която компанията желае да експериментира с абонаменти и това да частните Facebook групи, съобщава T+L.

Facebook обяви абонаментите в публикация в блога си, според която администраторите на определени Facebook групи биха могли да започнат да таксуват месечното членство с от $4.99 до $29.99.

Администраторите на групи, които понастоящем са безплатни, няма да бъдат засегнати, въпреки че някои от тях ще имат възможността да създават в бъдеще групи, поддържани от абонаменти.

“Администраторите на групи изграждат сигурни и поддържащи общности, в които хората се връщат на всеки ден”, се казва в публикацията, оповестяваща промяната. “Знаем, че администраторите инвестират своето време и енергия, за да поддържат своите групи, а някои ни споделиха, че биха искали да разполагат с инструменти, които да им помогнат да продължат да инвестират в своята общност и да предлагат повече на членовете си.”

Facebook не допуска реклами в групите и засега компанията няма да намали приходите от абонаменти, които администраторите изберат да въведат.

Продажбите на социалната мрежа зависят почти изцяло от реклами – модел, който въвлече компанията в редица противоречия, като например скандала с Cambridge Analytica, който принуди Конгреса да призове Марк Зъкърбърг през април.

Mark Zuckerberg
Източник: https://www.facebook.com/zuck/posts/10104969495557861

По време на изявлението си пред американските законотворци, изпълнителният директор на Facebook беше попитан дали социалната мрежа ще премине от рекламни приходи към абонаментно базиран модел, на което той отговори:

“Редица хора предполагат, че трябва да предложим версия, в която хората не виждат реклами, ако плащат месечен абонамент, и със сигурност разглеждаме подобни идеи. Мисля, че те са разумни идеи, върху които трябва да помислим. Но като цяло смятам, че опитът с рекламите ще бъде най-добрият. Мисля, че като цяло хората не искат да плащат за услуга”.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.