България се вдигна на протест както на улиците, така и в социалната мрежа срещу недопустимите думи на Вицепремиера Валери Симеонов, относно изискванията на майките на деца с увреждания за промяна на закона за хора с увреждания. Припомняме, че г-н Вицепремиерът се изказа повече от неподходящо след заседанието на Националният съвет за тристранно сътрудничество на 16-ти октомври. Изказване, което най-вероятно е смятал за правдиво от своята гледна точка, но реално е повече от възмутително като висш представител на Република България или която и да е друга Република. В цивилизованите демокрации подобни изявления се наказват с най-сериозни санкции, като стигат дори до оставка.Валери Симеонов

„Протестът е опит да се угоди на една група кресливи жени, които спекулираха с децата си, изкарваха на пек и на дъжд тези уж болни деца без грам майчинско чувство и грижа за тях. Просто ги използваха по най-безсъвестния начин като инструмент за постигане на техните чисто материални цели“.

Това гласят думите на Валери Симеонов, с които предизвика бурни реакции и си спечели куп недоброжелатели. Засегнатите родители вече заявиха, че ще излязат на протест за искане на оставката на Вицепремиера. Протест, който ще започне на 22-ри октомври и ще продължи докато не постигнат целта си. Пловдивчани също се присъединяват към стачката, която ще се проведе в понеделник (22.10.2018) в 18:00 часа пред Община Пловдив.

И тъй като казусът е сложен, а темата деликатна, ние от Plovdiv Town трябва да заявим, че нямаме нищо против личността Валери Симеонов. Не одобряваме, обаче, действията и постъпките на Вицепремиера Валери Симеонов. Независимо кой заема този така важен и отговорен пост, той или тя не могат да си позволят подобно отношение, още повече когато говорим за деца с проблеми. Подобни изказвания оронват престижа не просто на тях като управляващ политик, но и името на държавата и народа. Не само – дава лош пример на бъдещото поколение, което иска да се занимава с политика. Показва му, че в България всичко е позволено на всеки, само не и на този, който е в нужда и си търси правата. Когато един човек има стабилен гръб, то той прави акции и прокарва законопроекти. Когато е от ниската или средната класа, то той е „креслив“ и „безсъвестен“. Тази противопоставеност не говори за демокрация, а за патриархат, но под друга, омекотена и напудрена, за да не дразни погледа, форма.

Освен по градските улици, оставката се появи и като онлайн петиция, в която всеки може да „одобри“ или да „заклейми“ държанието на Симеонов. Българите от Лондон също ще се включат в протеста дистанционно. Във Facebook, пък, го заля вълна от остри и негативни коментари.

„Господин Симеонов, толкова НЕ сте прав, че просто не можете да си представите! Креслив, низък, жалък и безкрайно лошо възпитан сте ВИЕ! ЗАПОМНЕТЕ ГО… ще го чувате до края на жалкия си и безсмислен живот!“

„Валери Симеонов, пред майките на колене!“

„Ако Борисов има поне малко достойнство, трябва да уволни Симеонов. Нито едно правителство на света не е по-важно от достойнството на неговите членове.“

Това са само част от коментарите в страниците на протеста, но далеч не са единствените. В крайна сметка и вие, и ние като личности и като журналисти знаем едно – че всеки трябва да поеме отговорност за действията си, дори да не е подготвен за нея.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.