Имало някога един млад музикант, който имал мечта да се превърне в най-успешния рок изпълнител, живял някога. Той решил, че не трябва само да мечтае, но и да се потруди за мечтата си, затова създал група, като много други млади музиканти преди него и като много следващи. Групата се казвала The Scam и излязла на бял свят през 1995 година. Малко след това променя името си на Godsmack, вдъхновено от едноименната песен на Alice in Chains. Първите ѝ участия, както на всеки новосформирали се групи, са в локалния си регион – щата Масачузетс. Само две години по-късно, бандата записва и първото си EP едва за три дни и студийна цена от 2600 долара.

Дебютният им албум излиза през 1998 година, а през 1999-та става златен, с продадени три милиона копия. Повечето нови банди могат само да бленуват за такъв бърз успех, но младият музикант с голямата мечта и неговите колеги, с не по-малки мечти, са имали късмета, таланта, а може би и визията и маркетинговия усет, за да се издигнат толкова високо за толкова бързо време. Предстои и първо турне в Европа, заедно с гигантите Black Sabbath.

Следва втори албум, който печели Грами за „най-добър рок инструментал“ за песента “Vampires. През следващите години групата вади сингъл след сингъл, хит след хит, удрящи чартовете в небесата. Парчетата им са включени в сайундтраци към филми, стават любими на слушателите и печелят хиляди, милиони фенове.

През 2003 година албумът “Faceless” дебютира под номер едно в Billboard 200 и продава над 269 000 копия, а след това и над един милион само в САЩ. Ако номер едно в класацията е изненада, още по-голяма е изненадата на дебютирането на акустичният им албум “The other side” под номер пет, която е най-високата позиция в чарта за акустичен албум откакто съществува. Това само затвърждава успеха на групата и лоялността на последователите им. Godsmack е една от рок групите, които не странят от стила си, поддържат идеите си и не губят фенове, за разлика от много други. Дори индивидуалните им проекти печелят симпатии, а самостоятелният албум на фронтмена “Avalon” стана любим на хора из целия свят.

Освен добри текстописци, членовете на групата са и уникални инструменталисти. Не веднъж сме виждали техни батъли с барабани, китари, а подборът, който правят за гост изпълнители също е достоен за уважение. С тях са пеели само истински професионалисти.

Българската публика се докосна до Godsmack за първи път през 2015 година, а едва след няколко месеца пак ще имаме шанса да се насладим на тяхната музика, част от новия им албум и вечните им хитове, които определено се нареждат като еталон за качествен хард рок. А младият музикант с голямата мечта… той ще ни покаже нагледно какво е да я осъществиш. Вече възрастен, с много опит зад гърба си, много преминати емоции, радости и трудности. Стабилен и сигурен във възможностите си, но все така амбициран и гледащ към открития хоризонт на музикалното изкуство. Младият Съли Ърна, който се превърна в един от най-успешните рок изпълнители, живели някога…

PlovdivTown е официален медиен партньор на концерта на Godsmack в София на 27 ноември

 

ХАРЕСА ЛИ ВИ СТАТИЯТА?

Godsmack – история, успех и rock ‘n’ roll
4.8 от общо 4 глас(а)
Вашето мнение е важно за нас!