Gravity Co. е една от най-успешните български групи от алтърнатив, електронната сцена. Началото на кариерата си поставят през 2001 година и бързо придобиват популярност, която ги изстрелва на светлинни години над останалите. Причината за това е иновациите, които използват в музиката си като звучене, стил на пеене, дори клипове. Нещо, което България не е виждала до сега. Което е набавяла само от чуждоезичните банди. Членове на групата са Петър Съмналиев, Явор Захариев, Стефан Попов и Ивайло Чалъков, а едни от най-обичаните им песни са “Empty World”, “Mr. No one”, “Away”, “In my mind” и много други. Носители са на куп награди, разбили са бариерите на родния музикален бизнес, но за жалост, в един момент се разделят. До скоро, когато след няколко годишна пауза групата отново се събира и ние сме сигурни, че успехът им не само ще се повтори, но и ще е още по-голям. Тази неделя Gravity Co. ще е в Пловдив, като гост на Капана фест. Тях ще може да откриете в 21:30 на сцената на Ядрото, а ето какво споделиха за медията ни часове преди дългоочакваната им изява.

-Здравейте, момчета. Нека първо направим една препратка към миналото. Припомнете на читателите ни как започна вашата музикална кариера.

Всеки един от нас е свирил в различни проекти. Gravity Co. беше идеята, обединяваща нашите музикални вкусове. Различни сме като хора, но това в повечето случаи е помагало много за работата ни.

-Смело мога да заявя, че вие сте една от най-успешните български групи зад граница. Известно време свирехте в чужбина. Преди години влезнахте в класацията на MTV. Как се стига до световната сцена?

Разбира се, имахме шанс да свирим на едни от най-големите европейски фестивали и за нас това си беше сбъдната мечта. Поканите да свирим на тях дойдоха след като парчето “Wings” влезе в класацията на MTV за източно европейски групи. Беше велико време.

-Освен успешни, вие бяхте и новатори за страната ни. Когато излязохте на бял свят, алтернатив рокът с инди и електро звучене беше нещо иновативно и различно. Как се зароди точно този вкусов стил в творчеството ви?

Винаги сме харесвали електронната музика и по-нестандарното звучене. Работейки заедно, не сме се съобразявали дали това е модерно, или пък насила да сме се опитвали да сме различни. Просто изразявахме себе си по начина, който беше най-добър за нас.

-Въпреки казаното, подобни стилове не бяха иновативни за чужбина. Как се конкурирахте с изпълнители, които са били вече утвърдени в жанра?

Дори не сме се и опитвали.

-Съществува ли подобно нещо като Холивудска мечта и успяхте ли поне малко да се докоснете до нея?

Имали сме своите петнадесет (дори малко повече) минути слава, както и наистина много тежки моменти. Не сме размишлявали какво е Холивудска мечта защото не ни звучи сериозно.

-Какво доведе до събирането ви и то в оригинален състав, след четиригодишна пауза?

Идеята да съберем отново Gravity co. беше на Мартин от Терминал 1. Самите ние се учудихме колко много ни е липсвало да правим  музика заедно.

-Какво е наблюдението ви за родната сцена, след такова дълго отсъствие? Какво се е променило? Доволни ли сте от нея, или разочаровани?

Разбира се, че има интересни имена на българската сцена. Групи като Dead Man’s Hat, Hayes & Y, Les Animaux Sauvages и дори Kinк, който е по-известен извън границите на България, все още дават надежда че тук не е черна дупка.

-Ще бъдат ли Gravity Co отново новатори в българската музика?

Никога не сме се изживявали като новатори на българската сцена. Надяваме се и за в бъдеще да е така.

-Какво подготвяте за феновете си? Нов албум?

Работим върху нов материал, но не знаем дали бихме имали силите и нервите за цял албум. Имаме нужда да свирим в момента заедно и се чувстваме прекрасно.

-Напоследък доста често ви срещаме в Пловдив. Съвсем наскоро имахте сборен концерт в Летния театър. Тази неделя ще забиете и в квартал „Капана“ на есенното издание на Капана фест. Как се чувствате сред тепетата?

Щастливи сме, че ще свирим на едно от най-готините места напоследък, а именно Капана фест. С всяка година става все по-добър и по-добре организиран. Да сме там ще е огромно удоволствие за нас.

-Имате ли си любимо кътче в Пловдив, което задължително посещавате при всяка визита?

Пловдив съществува като град от IV хилядолетие преди Христа, което го прави един от най старите градове в света. Определено не липсват интересни места, което прави избора на „най-любимото“ доста труден.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.