GuitArt Fest – фестивалът, на китарата в Пловдив 2019

0
510
GuitArt Fest – фестивалът, който издига китарата на пиедестал
Снимка: Facebook

GuitArt Fest – фестивалът, на китарата, заради който за първи път в България пристига геният на седемструнната китара – Яманду Кошта.

Китарата е най-популярният музикален инструмент в света! Тя е най-достъпна, има я в почти всеки дом. Тя е съпътстваща част от всеки оркестър, всяка банда, често си е и самодостатъчна.

Нужни са няколко струни и един глас, за да се сътворят тонални вълшебства. Може да пресъздава всеки един стил, включително този на душата. Около лагерния огън, в концертната зала, в малкия задимен клуб, на слънчевата улица, в градската градинка, в къщата на съседа… чували сме я навсякъде и ще продължим да я слушаме, докато звукът съществува като явление. 

Музикантът Христо Коликов осъзнава силата на този магически инструмент, което го амбицира за поредна година да организира превърналия се в традиционен за Пловдив GuitArt Fest – фестивал, посветен на китарата и най-добрите ѝ изпълнители от близо и далеч. Той се осъществява благодарение на Община Пловдив и влиза в Есенен салон на изкуствата. 

GuitArt Fest – фестивалът, който издига китарата на пиедестал
Снимка: Личен архив

„Идеята е да се направи фестивал, който да разшири кръгозора не само на публиката, но и на музикантите. Да ги запознае с различните ползи и жанрове, в които може да се употребява китарата. Бих желал през годините да представя всички видове китари, защото са толкова разнообразни – португалска, слайд, класическа, електрическа, такава, на която се свири с крака, лютня, бузуки,бас, карибска, хавайска, укулеле и още толкова много. Хората заслужават да чуят тази цветна палитра и да обогатят културния си мироглед.“, обяснява Христо Коликов. 

GuitArt Fest е насочен не само към възрастни, но и към деца и ученици, които искат да свирят, но още не са си изградили ясни насоки. Затова ще се проведе майсторски клас с виртуоза Аниело Дезидерио, който е част от платформата EuroStrings – творческа програма на Европейския съюз, по която пловдивският GuitArt Fest е партньор. В платформата участват общо 17 европейски фестивала, сред които шведски, финландски, английски, френски, италиански, испански, португалски и пр. Платформата подкрепя млади таланти, които са спечелили конкурси в съответните фестивали, а те на свой ред присъстват на поне 8 фестивала от EuroStrings и също водят майсторски класове. Тази година младите артисти ще посетят пловдивска детска градина, за да покажат на най-малките изкуството на инструмента. 

На града ще гостува и швейцарското танго трио „ACordBass”, в което свири един от най-добрите български класически китаристи на всички времена – Георги Василев. 

Гвоздеят на фестивала се нарича Яманду Кошта, с чийто талант ще се запознаем на 27-ми октомври в Дом на културата „Борис Христов“. Бразилецът свири на седем струнна китара, чиято история е много интересна. Произлиза от Русия, но в 20-те години на миналия век се пренася в Бразилия, когато руснаците бягат от комунистическия режим след Октомврийската революция. Там бива модифицирана и приема наименованието „бразилска седемструнна китара“. А Яманду несъмнено е най-добрият седемструнен китарист на планетата.

GuitArt Fest – фестивалът, който издига китарата на пиедестал
Снимка: Личен архив

„Яманду не свири в определен стил. Минал е през класика и стандарти, но е толкова гениален, че не остава в никакви рамки. Притежава съвършена техника, като в същото време умее с лекота да импровизира. Като че ли музиката го държи жив! Извън сцената е скромен, а качи ли се на нея се превръща в друг човек. Виждате как музиката говори чрез него сякаш ѝ служи за проводник.“, споделя Христо.

Всяка вечер след основните събития ще се проведат и клубни концерти в Bee Bop Café, където ще се насладим на австрийско джаз трио и български топ музиканти. Така мероприятието се превръща в международно, като не забравя и родните таланти, които по нищо не отстъпват на чуждестранните си колеги.

В същината си GuitArt Fest е идея, насочена към новото, към образователния модел на музиката, към непознатото. Предоставя възможност на пловдивчани и госта на града да се насладят на ритми, които никога не са чували преди. Затова и Пловдив има нужда от него, защото нека не забравяме, че в човешкия дух е заложено желанието към открития.

ПРОГРАМА:

24 октомври – Рецитал на Аниело Дезидерио 

Място – Първо студио на Радио Пловдив

Час – 19:00 

25 октомври – Концерт след майсторския клас на Аниело Дезидерио с младежите от EuroStrings

Място – Държавен куклен театър Пловдив

Час – 19:00

26 октомври – Концерт на танго трио „ACordBass“

Място – Държавен куклен театър Пловдив

Час – 19:00

27 октомври – Концерт на Яманду Кошта

Място – Дом на културата „Борис Христов“

Час – 19:00

СЪПЪТСТВАЩА ПРОГРАМА:

24 октомври – Концерт на джаз-фънк трио „T.O.L.”

Място – Bee Bop Café 

Час – 21:00 

25 октомври – Концерт на Intelligent music project & Vrabevski super band

Място – Bee Bop Café

Час – 21:00

26 октомври – Концерт на „Tango Cats” 

Място – Bee Bop Café 

Час – 21:00 

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.