GuitArt Fest – фестивалът, на китарата в Пловдив 2019

0
GuitArt Fest – фестивалът, който издига китарата на пиедестал
Снимка: Facebook

GuitArt Fest – фестивалът, на китарата, заради който за първи път в България пристига геният на седемструнната китара – Яманду Кошта.

Китарата е най-популярният музикален инструмент в света! Тя е най-достъпна, има я в почти всеки дом. Тя е съпътстваща част от всеки оркестър, всяка банда, често си е и самодостатъчна.

Нужни са няколко струни и един глас, за да се сътворят тонални вълшебства. Може да пресъздава всеки един стил, включително този на душата. Около лагерния огън, в концертната зала, в малкия задимен клуб, на слънчевата улица, в градската градинка, в къщата на съседа… чували сме я навсякъде и ще продължим да я слушаме, докато звукът съществува като явление. 

Музикантът Христо Коликов осъзнава силата на този магически инструмент, което го амбицира за поредна година да организира превърналия се в традиционен за Пловдив GuitArt Fest – фестивал, посветен на китарата и най-добрите ѝ изпълнители от близо и далеч. Той се осъществява благодарение на Община Пловдив и влиза в Есенен салон на изкуствата. 

GuitArt Fest – фестивалът, който издига китарата на пиедестал
Снимка: Личен архив

„Идеята е да се направи фестивал, който да разшири кръгозора не само на публиката, но и на музикантите. Да ги запознае с различните ползи и жанрове, в които може да се употребява китарата. Бих желал през годините да представя всички видове китари, защото са толкова разнообразни – португалска, слайд, класическа, електрическа, такава, на която се свири с крака, лютня, бузуки,бас, карибска, хавайска, укулеле и още толкова много. Хората заслужават да чуят тази цветна палитра и да обогатят културния си мироглед.“, обяснява Христо Коликов. 

GuitArt Fest е насочен не само към възрастни, но и към деца и ученици, които искат да свирят, но още не са си изградили ясни насоки. Затова ще се проведе майсторски клас с виртуоза Аниело Дезидерио, който е част от платформата EuroStrings – творческа програма на Европейския съюз, по която пловдивският GuitArt Fest е партньор. В платформата участват общо 17 европейски фестивала, сред които шведски, финландски, английски, френски, италиански, испански, португалски и пр. Платформата подкрепя млади таланти, които са спечелили конкурси в съответните фестивали, а те на свой ред присъстват на поне 8 фестивала от EuroStrings и също водят майсторски класове. Тази година младите артисти ще посетят пловдивска детска градина, за да покажат на най-малките изкуството на инструмента. 

На града ще гостува и швейцарското танго трио „ACordBass”, в което свири един от най-добрите български класически китаристи на всички времена – Георги Василев. 

Гвоздеят на фестивала се нарича Яманду Кошта, с чийто талант ще се запознаем на 27-ми октомври в Дом на културата „Борис Христов“. Бразилецът свири на седем струнна китара, чиято история е много интересна. Произлиза от Русия, но в 20-те години на миналия век се пренася в Бразилия, когато руснаците бягат от комунистическия режим след Октомврийската революция. Там бива модифицирана и приема наименованието „бразилска седемструнна китара“. А Яманду несъмнено е най-добрият седемструнен китарист на планетата.

GuitArt Fest – фестивалът, който издига китарата на пиедестал
Снимка: Личен архив

„Яманду не свири в определен стил. Минал е през класика и стандарти, но е толкова гениален, че не остава в никакви рамки. Притежава съвършена техника, като в същото време умее с лекота да импровизира. Като че ли музиката го държи жив! Извън сцената е скромен, а качи ли се на нея се превръща в друг човек. Виждате как музиката говори чрез него сякаш ѝ служи за проводник.“, споделя Христо.

Всяка вечер след основните събития ще се проведат и клубни концерти в Bee Bop Café, където ще се насладим на австрийско джаз трио и български топ музиканти. Така мероприятието се превръща в международно, като не забравя и родните таланти, които по нищо не отстъпват на чуждестранните си колеги.

В същината си GuitArt Fest е идея, насочена към новото, към образователния модел на музиката, към непознатото. Предоставя възможност на пловдивчани и госта на града да се насладят на ритми, които никога не са чували преди. Затова и Пловдив има нужда от него, защото нека не забравяме, че в човешкия дух е заложено желанието към открития.

ПРОГРАМА:

24 октомври – Рецитал на Аниело Дезидерио 

Място – Първо студио на Радио Пловдив

Час – 19:00 

25 октомври – Концерт след майсторския клас на Аниело Дезидерио с младежите от EuroStrings

Място – Държавен куклен театър Пловдив

Час – 19:00

26 октомври – Концерт на танго трио „ACordBass“

Място – Държавен куклен театър Пловдив

Час – 19:00

27 октомври – Концерт на Яманду Кошта

Място – Дом на културата „Борис Христов“

Час – 19:00

СЪПЪТСТВАЩА ПРОГРАМА:

24 октомври – Концерт на джаз-фънк трио „T.O.L.”

Място – Bee Bop Café 

Час – 21:00 

25 октомври – Концерт на Intelligent music project & Vrabevski super band

Място – Bee Bop Café

Час – 21:00

26 октомври – Концерт на „Tango Cats” 

Място – Bee Bop Café 

Час – 21:00 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.