Живко Стефанов
Снимка: Живко Стефанов създателя на иновативните екологични печки

Замърсеният въздух е основен проблем на цялата Планета. Всички вредни емисии, въглеродни частици и химикали, които се намират във въздуха са плод на необмислената човешка дейност. От нея не страдат само хората, тя засяга цялата планета, с всички представители на флората и фауната.

В света на напредналите технологии ежедневно се създават иновации, които да подобрят живота ни. Днес се налага да се създават и такива, които да предпазят здравето ни и да защитят околната среда.

Двама български компютърни специалисти създават печки, чиято иновативна идея спомага за намаляване сериозно на вредните емисии спрямо използваните обикновени печки и камини на дърва. Оказва се, че отоплението посредством печката, изобретена от двамата хисарчани, е по-евтино и в пъти по-екологично. От комина на иновативната печка излиза 99% водна пара и въглероден двуокис и под 1% димни частици, които дори не се виждат.

Горивната камера на екологичните печки се зарежда вертикално, работи с дърва и екобрикети. Пламъкът гори в основата, дървата пропадат надолу и подхранват огънят. В нея изгарят 90% от всечки емисии и вредни газове. Използват се минимум два пъти по-малко дърва, могат да се използват и дърва от отпадната промишленост, които са в пъти по-евтини.

Ракетната печка изглежда като решение на един от най-наболялите проблеми в съвремения ни свят. За да се приведат обаче в масово производство са необходими средства за изграждането на цех.

„Подкрепата ще дойде по-скоро от бизнеса или от европейски институции, за момента правихме опит да се свържем с държавата но…”- споделя Живко Стефанов пред репортер на предаването „Събуди се”.

Междувременно той е готов обучи и хората как сами да си направят такива печки, без да търси печалба.

„Технологията е отворена, човекът, който я е измислил, я е дал на света. Нашата идея е да покажем на другите производители, че това е успешно и да стимулираме всички да минат на такива печки. В момента в България се продават всяка година по 20 хиляди неефективни печки. Нелепо е да използваме смарт телефони, а да се топлим на печки с 20% ефективност”, смята Живко Стефанов.

Бившите IT специалисти правят ракетните печки в гаража си. Износът им е достигнал до 16 държави. Много от тях, както и България, са вече осъдени заради мръсния въздух.

Проблемът е решим, което е надежда за природата, нашето здраве и това на децата ни. Екипа на Plovdiv Town се свърза с Живко Стефанов и съвсем скоро ще ви представим интервю със него, за да ни разкаже повече за иновативните еко печки.

 

Източник:  Chujdozemec.com

 

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.