Живко Стефанов
Снимка: Живко Стефанов създателя на иновативните екологични печки

Замърсеният въздух е основен проблем на цялата Планета. Всички вредни емисии, въглеродни частици и химикали, които се намират във въздуха са плод на необмислената човешка дейност. От нея не страдат само хората, тя засяга цялата планета, с всички представители на флората и фауната.

В света на напредналите технологии ежедневно се създават иновации, които да подобрят живота ни. Днес се налага да се създават и такива, които да предпазят здравето ни и да защитят околната среда.

Двама български компютърни специалисти създават печки, чиято иновативна идея спомага за намаляване сериозно на вредните емисии спрямо използваните обикновени печки и камини на дърва. Оказва се, че отоплението посредством печката, изобретена от двамата хисарчани, е по-евтино и в пъти по-екологично. От комина на иновативната печка излиза 99% водна пара и въглероден двуокис и под 1% димни частици, които дори не се виждат.

Горивната камера на екологичните печки се зарежда вертикално, работи с дърва и екобрикети. Пламъкът гори в основата, дървата пропадат надолу и подхранват огънят. В нея изгарят 90% от всечки емисии и вредни газове. Използват се минимум два пъти по-малко дърва, могат да се използват и дърва от отпадната промишленост, които са в пъти по-евтини.

Ракетната печка изглежда като решение на един от най-наболялите проблеми в съвремения ни свят. За да се приведат обаче в масово производство са необходими средства за изграждането на цех.

„Подкрепата ще дойде по-скоро от бизнеса или от европейски институции, за момента правихме опит да се свържем с държавата но…”- споделя Живко Стефанов пред репортер на предаването „Събуди се”.

Междувременно той е готов обучи и хората как сами да си направят такива печки, без да търси печалба.

„Технологията е отворена, човекът, който я е измислил, я е дал на света. Нашата идея е да покажем на другите производители, че това е успешно и да стимулираме всички да минат на такива печки. В момента в България се продават всяка година по 20 хиляди неефективни печки. Нелепо е да използваме смарт телефони, а да се топлим на печки с 20% ефективност”, смята Живко Стефанов.

Бившите IT специалисти правят ракетните печки в гаража си. Износът им е достигнал до 16 държави. Много от тях, както и България, са вече осъдени заради мръсния въздух.

Проблемът е решим, което е надежда за природата, нашето здраве и това на децата ни. Екипа на Plovdiv Town се свърза с Живко Стефанов и съвсем скоро ще ви представим интервю със него, за да ни разкаже повече за иновативните еко печки.

  • Plovdiv Town- град Пловдив

 

Източник:  Chujdozemec.com

 

ХАРЕСА ЛИ ВИ СТАТИЯТА?

IT специалисти разработиха екологични печки без дим
4 от общо 1 глас(а)
Вашето мнение е важно за нас!