FRB Радиосигнали открити идващи от далечна галатка

Констатациите на FRB радиосигнали значително разширяват това, което знаем за галактиката, като мистерията все още предстои да бъде разгадана.

0
96
FRB Радиосигнали открити идващи от далечна галатка
Снимка: iflscience

Радиосигнали идващи от далечна галактика са открити от учени!

Бързите радиовълни (FRB) са милисекундни вълни на радиовълни с неизвестен физически произход. Те произлизат далеч от галактика Млечния път, но истинската им причина остава загадка. Досега са открити само няколко дузини FRB, като само един е бил повторен. Сега един канадски екип добавя още 13 FRB към списъка, включително друг повтарящ се.

Както се съобщава в две статии, публикувани в Nature. Радиосигнали от далечна галактика са били открити от съвсем новия радиотелескоп CHIME, канадския експеримент за картографиране на водородната интензивност. Седем от FRB имат невероятно ниски радиочестоти – най-ниските честоти в диапазона на CHIME. Това предполага, че те могат да се простират до още по-ниски честоти. Така че някои модели ще трябва да бъдат преразгледани.

Какъвто и да е източникът на тези радиовълни. Интересно е да се види колко широк диапазон от честоти може да се произвежда. Каза в изявление членът на екипа Арун Найду от университета “Макгил”. да произвеждат нещо под определена честота. “

Повтарящият се взрив се нарича FRB 180814 и се смята, че е наполовина. По-близо до нас от предишното повтарящо се, FRB 121102. Смята се, че последният произхожда от джуджева галактика на разстояние 3 милиарда светлинни години. Вероятно в резултат на неутрон звезда, движеща се през изключително мощно магнитно поле.

Досега имаше само един известен повтарящ се ФРБ. Знаейки, че има и друг, предполага, че може да има повече там. Добави членът на екипа на CHIME Ингрид Стрейпс. Астрофизик от Университета на Британска Колумбия. космически пъзели – откъде са и какво ги причинява.

Екипът също наблюдава много разпръсквания в радиосигналите от по-голямата част от новите FRB. Което предполага, че средата, от която те произлизат, оставя ясен белег върху тях.

Това може да означава в някакъв вид гъста буца като остатък от свръхнова. Обясни членът на екипа Чери Нг, астроном от Университета в Торонто. Или близо до централната черна дупка в галактиката. Но трябва да е на някакво специално място, за да ни даде всичко, което виждаме.

Констатациите значително разширяват това, което знаем за FRB. Мистерията все още предстои да бъде разгадана. Но все повече се приближаваме към откриването на процесите. Които управляват тези невероятни космически събития.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.