Ross’n’Lorina: В световната музика има голямо разхищение на талант

Музикантът Росен Пенчев вярва, че 2019 година е времето, в което да покажем, че и българите сме част от съвременния свят

0
Ross’n’Lorina

Росен Пенчев и Лорина Камбурова са актьори, които създават дуетът Ross’n’Lorina през 2013 година. В началото пеят кавъри. През 2014-та година записват първите си авторски песни „Tequila Thriller“ и „1st of July“. Първият им видеоклип „Песен за Том Уейтс“ е реализиран от Bushmills City Songs, песента е издадена и на винил. През 2015-та като гост музиканти се включват Добромир Вълков-Додо – барабани и перкусии и Калин Жечев – пиано.

Разговаряме с Росен, който е един от основателите, за съдбата на българската музика и новите хоризонти.

-Как беше създадена групата?

Запознахме се с Лорина на снимките на един сериал. Беше турски фентъзи сериал, който така и не излезе. В караваната имаше китара и между снимките свирехме. Аз се занимавам с музика отдавна, но тя се беше занимавала само с оперно пеене. Постепенно, заедно с моята стара група, Лорина излизаше да пее. След това се занимавахме последователно с кавъри и наша авторска музика. Всъщност официално започнахме декември 2013-та, и тази година отбелязваме 4 години съвместна работа.

-Какъв е начинът на живот на музиканта в съвременния бит на България?

При нас е малко по-различно. Обикновено музикантите, които се занимават само с това, са на участия до късно и спят през деня. Ние през деня сме на дублаж, снимаме или преподаваме, а вечер продължаваме с участия на живо. По-уморително е за нас, но винаги е удоволствие, защото се срещаме със страхотни хора.

Ross’n’Lorina

-Защо оставате да творите музика в България?

Повечето музиканти, които излизат навън, свирят кавъри по кораби, по хотели. Много малко са групите, например Jeremy, които успяват да излязат на чужда сцена успешно. Те в момента правят европейско турне. Но това са единични успехи, каквито са и фестивалните участия. Група като Smallman, които са уникална българска група, имат концерти предимно навън. Нас ни интересува да излизаме навън, но с наша музика. Точно с това се занимаваме – търсим места, където бихме могли следващата година цялата група да отидем на фестивали, балкански или европейски.

-В каква насока, според вас, се развива българската сцена за алтернативна музика?

Сложно е да се каже. Има много групи, които правят нова и интересна музика, но тези групи не достигат до всички. Музикалната индустрия в момента, в световен мащаб е много зле, няма как иначе да го кажа. Тя хем се развива, хем не се развива, защото повечето интересни групи, които знам, са като нас – работят от 9 до 5. Всички се съобразяват с това. Когато успеят и ако са спестили, правят концерти или издават албуми. По света има голямо разхищение на талант. Чувам невероятни неща от български музиканти, но ги знаят много тесен кръг, техни приятели и приятели на приятели.

Ross’n’Lorina

-Какво ще е мястото на музика през Plovdiv 2019?

Музиката е универсален език. Дори да не разбираш езика, на който се пее, ти може да усетиш емоцията. Надявам се тези, от които зависи програмата на Plovdiv 2019, макар че тя сигурно вече е определена, да включат повече музикални събития. По този начин може да покажем, че сме реална част от съвременния свят. Както казах, има музиканти, които създават изключително модерна музика, в най-различни стилове и жанрове. Надявам се да има участие на тези музиканти през Plovdiv 2019.

-Какви нови проекти може да очакваме скоро?

Какво ли не! Имаме натрупани записи, за албум не говорим, защото в България, това е скъп проект, без ясна перспектива. Предстоят още записи, някои на живо, други в студио или акустично. Предстоят много концерти през декември, поради нашата 4-та годишнина. Има нови песни, които ще представим, някои на 25-ти ноември в Пловдив. Предстои ни и проект със Z-rock.

Автор: Блага Запрянова

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.