Малката уличка с аромат на домашни фунийки и масло

0
4559
Малката уличка с аромат на домашни фунийки и масло
Снимка: Kostadin Loparski Photography

Малък град е Пловдив,спрямо големия свят. Малък град в една малка, скътана страна, сякаш криеща се от околните. Дребна, но пълна с чудеса, очарования, понякога несполуки, но винаги кипра. С цвят на шевица, с характер на нестинарство. Но освен традиционен, градът е и космополитен. Въпреки размера си копнее да избие на повърхността, да се кипри и пред останалите, да намигне кокетно на другите държави и да викне: „Хей, вижте ме! Аз съм прекрасен“.

И е прекрасен! Толкова прекрасен, че чак опиянява. Нека го изучим заедно. Ако тръгнем да се разхождаме в прохладната сутрин, ще срещнем толкова разнообразни лица, толкова разнообразни места, всяко носещо своя почерк. Докато вървим по калдъръма, на места вече премахнат, ще преминем през стари сгради, разказващи истории от миналото. През реката, която носи мислите ни извън границите на България и ги влива в Бяло море. През тепетата – едни от малкото на Земята, разположени в сърцето на населено място. През показатели за всички епохи, всички народи, живеели в полите на града. Минаваме и през малката уличка „Найден Геров“, ухаеща на френско масло. Разположена в центъра на Пловдив, заобиколена от „Цар-Симеоновата“ градина от дясно и Радиото и телевизията от ляво. Къса отсечка, на която се помещава едно малко, кулинарно съкровище – Savini Gelato.

Малката уличка с аромат на домашни фунийки и масло
Снимка: Kostadin Loparski Photography

То не е само работилница за занаятчийски сладолед, но и работилница на здравето. Преминавайки през витрината, обонянието ни нежно е атакувано от аромат на плодове, натурален шоколад и ядки. И няма как да не се поспреш, поне за миг. Няма как да не се изкушиш да нахлуеш в това царство на сладкото и да опиташ най-вкусния сладолед в града. Да се потопиш в новата история на създаването му, която ще остави своята постоянна следа в кулинарното бъдеще на Пловдив.

Малката уличка с аромат на домашни фунийки и масло
Снимка: Kostadin Loparski Photography

Там освен здравословния сладолед с био фермерско мляко, гостоприемство и свежестта на сезонните плодове, може да откриете уникалните ръчно изпечени, на място, фунийки с масло. Джелатерията на Савина е една от малкото в цял свят, която пече собствени фунийки всеки ден. Те се приготвят от твърда сицилианска пшеница, френско масло, био яйца и кафява захар. Пекат се на професионална френска машина със специално чугунено покритие, което придава специфичен вкус, хрупкавост и аромат. Толкова апетитни, че могат да се хрускат дори без сладолед. А, ако говорим за съчетания, фунийките се комбинират страхотно с вкусовете Френски млечен шоколад, Шамфъстък, Лавандула или Смокиня.

Малката уличка с аромат на домашни фунийки и масло
Снимка: Kostadin Loparski Photography

Джелатерията на Савина е и единствената в България, която предлага фунийки без глутен, направени от оризово брашно, такива с активен въглен и веган от твърда пшеница със зехтин. Те пристигат директно в Пловдив от най-старата чалдария в Италия. Така вкусното се слива с полезното, за да е подходящо за всички възрасти, предпочитания и здравословни проблеми. 

След всичко изброено е невъзможно да не прекарате време пред малката работилница на Савина Николова. Невъзможно е и да не размените няколко сладки приказки с позитивните млади хора зад витрината за сладолед и да не зарадвате сетивата си или тези на любимите Ви. А когато продължите по пътя си, устремени към ново приключение, спомените ще ви връщат към тази малка уличка, схлупена между градската градина и тепето, ухаеща на френско печено масло. Ще си спомняте и ще се усмихвате, до следващата Ви среща. 

Savini Gelato Пловдив
ул. Найден Геров 17 (срещу Радио и телевизия)

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.