“Ако изгубите силата на смеха, вие губите силата на мисълта.”Кларънс Дароу

Стендъп комедията има много силни корени в Европа и САЩ. Всички сме гледали безброй клипчета, в които един човек застава пред публиката и използвайки единствено мисълта и въображението си успява да размее всички в залата. Радост е, че и в България този тип комедия има своето развитие и вече можем да се насладим на шеги, поднесени с много чувство за хумор и стил.

Срещнахме се със съдателя на Stand up comedy club България Иван Кирков. Той ни разказа за силата на смеха и за призванието да разсмиваш другите.

-Разкажете ни как създадохте Stand up comedy club България.

Около десетина години живеех в Австрия, занимавах се с бизнес, а комедията ми беше просто хоби. През 2012-та година нещата около мен се промениха и реших да се отдам на това, което харесвам. Бях посещавал стендъп комедии в Англия и Австрия и силно се впечатлих. Заинтересувах се как се развива стендъп комедията в България и дали би могло да се развие и тук. Постепенно започнах да се отдавам на хобито си. Запознах се и с първите ентусиасти, които практикуваха стендъп комедия в България като Васил Ножаров, с когото работим и до днес. По-късно основах сайта Comedy.bg и превърнах комедията в своя професия.

Stand up comedy

-Как се събра сегашния екип на Stand up comedy България?

Сегашният ни екип се сформира постепенно. През 2014-та организирах първия фестивал на комедията в София. Всеки един от комедиантите ни е тръгнал от т.н. Open mеaning шоу. То представлява шоу, на което се дава шанс да се изявят непрофесионални комедианти. Най-голямата награда е шансът да станеш част от комеди клуба. След това започват участия, получаваш съвети и помощ от останалите комедианти, за да изградиш свой стил и своите шеги. По този път минават всички наши комедианти. В момента имаме 12 професионални и 6-ма полупрофесионални комедианти.

-Подготвяте ли предварително шегите, които разказвате или са плод на импровизация?

Всяко нещо, което разказваме е базирано на някаква житейска история, на неща, които комедианта има в себе си и измисля. От там нататък има доста работа. Да разсмиваш хората не е лесно, а ако трябва да ги разсмиваш на всеки 10-15 минути е още по-трудно. Материала се тества, а шегите се подобряват. Случва се и да импровизират, но определено не можеш да импровизираш половин час. Можеш да добавиш импровизация към стари шеги, да се включи публиката и шегата да се развие, но по-голямата част от работата се извършва извън клуба.

Stand up comedy
Stand up comedy club България

-Случва ли се публиката да не се засмее на шегите ви? Какво е чувството, когато това се случи?

Разбира се, на всеки добър комедиант му се случва. Чувството е толкова ужасно и болезнено, че след това всеки един от нас прави всичко възможно, за да не се повтори. Публиката да не се засмее на шегите ти е най-голямото наказание за един комик, но същевремнно ни помага да вървим нагоре и да се развиваме.

-Свикнали сме да виждаме комедиантите усмихнати и позитивни. Такива ли сте постоянно в живота си?

На всеки човек животът е различен, така е и с комедианта. Ако си с приятели, ще се забавляваш, но ако си с хора, които не харесваш ще ти е гадно. Ако имаш проблеми, ще ти тежи. Интересното при комедията е, че тя стъпва на някаква болка или трагедия, която отминава във времето. Добрият комедиант я използва, отработва и след това се шегува с нея. Няма как по цял ден един човек да се смее и шегува, най-малкото ще е малко странен и ще го приемат за луд.

Stand up comedy
Stand up comedy club България

-Как излизате на сцената и забвлявате хората, когато в ежедневието се справяте с трагедии и проблеми?

Излизаш! Нямаш избор, защото това е професията ти. Комедиантите ни имат сериозна подготовка и рутина, благодарение на които съумяват да се справят в такива ситуации. Но въпреки това публиката винаги усеща, когато не си искрен и не се забавляваш на сцената.

-Да забавляваш всяка вечер публиката е трудно. Не се ли изчерпвате в даден момент?

Разбира се, затова и шегите не са различни всяка вечер. Човек се изчерпва, от там идва и трудността на работата ни. В нашите среди се казва, че една година всеки може да е забавен, но цял живот да си забавен е друго нещо. Дълбаеш по-надълбоко, разнообразяваш себе си, а от там и шегите.

Всеки един от успешните комици в света има около час и половина материал годишно. Това е нормалното количество, което един работещ комедиант може да „роди” за година. Можеш да крадеш материал до безкрайност, но веднага си личи. В Сomedy club не толерираме плагиатсвото. Понякога може да се взаимства, но задължително се цитира източника и защо го е казал. Стендъп комедианта застава с името си зад това, което представя.

-Какво е смехът за един професионален комедиант?

Поради естеството на работата в един момент започваш да се смееш по-малко в живота, но любовта и смехът на хората са наркотик, към който всички се пристрастяват. Не съм имал случай, в който да дойде някой много забавен човек, хората да го харесат и той да каже „Аз не искам да го правя повече”.

-На какви шеги се смее българинът? Как приема българската публиката шегите, когато те са за нейна сметка?

На всякакви шеги, ако шегата е готина и разработена добре, тя може да достигне до много хора. Българинът, както другите хора по света, вече е видял много и за да го изненадаш трябва да предложиш нещо ново и разнообразно. Бих казал, че нашата публика е доста адекватна и приема шегите с нея доста добре.

-В момента тече „Фестивал на комедията” в София. Разкажете ни повече за него.

Той е петият по ред, който организираме в София. Ще продължи до 15 октомври, когато ще представим шоуто ни в зала 1 на НДК. Тазгодишното издание протича много добре, открихме няколко готини и свежи таланти. С всяка година фестивалът става по-мащабен. Имаме чуждестранни участници, които идват за втори и трети път и са очаровани от организацията. Черпим опит от тях и се опитваме да се сравняваме с най-добрите. Смея да твърдя, че българските стендъп комедианти вече са на световно ниво.Това ни радва и е награда за целия труд, който влагаме в работата си.

-Готвите ли нещо специално за предстоящата 2019-та година?

През 2019-та ще направим няколко по-големи представления. Подготвяме също такива, в които ще участват известни чуждестранни комедианти. През декември ще осъществим третия по ред фестивал на комедията в Пловдив. Надяваме се отново да се забавляваме с пловдивските таланти и публика.

Призовавам всички пловдивчани с готино чувство за хумор да дойдат и да се пробват на Open meaning. Някъде там има още много талантливи хора! Искаме да се запознаем с тях и да им дадем шанс да представят шегите си.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.