“Ако изгубите силата на смеха, вие губите силата на мисълта.”Кларънс Дароу

Стендъп комедията има много силни корени в Европа и САЩ. Всички сме гледали безброй клипчета, в които един човек застава пред публиката и използвайки единствено мисълта и въображението си успява да размее всички в залата. Радост е, че и в България този тип комедия има своето развитие и вече можем да се насладим на шеги, поднесени с много чувство за хумор и стил.

Срещнахме се със съдателя на Stand up comedy club България Иван Кирков. Той ни разказа за силата на смеха и за призванието да разсмиваш другите.

-Разкажете ни как създадохте Stand up comedy club България.

Около десетина години живеех в Австрия, занимавах се с бизнес, а комедията ми беше просто хоби. През 2012-та година нещата около мен се промениха и реших да се отдам на това, което харесвам. Бях посещавал стендъп комедии в Англия и Австрия и силно се впечатлих. Заинтересувах се как се развива стендъп комедията в България и дали би могло да се развие и тук. Постепенно започнах да се отдавам на хобито си. Запознах се и с първите ентусиасти, които практикуваха стендъп комедия в България като Васил Ножаров, с когото работим и до днес. По-късно основах сайта Comedy.bg и превърнах комедията в своя професия.

Stand up comedy

-Как се събра сегашния екип на Stand up comedy България?

Сегашният ни екип се сформира постепенно. През 2014-та организирах първия фестивал на комедията в София. Всеки един от комедиантите ни е тръгнал от т.н. Open mеaning шоу. То представлява шоу, на което се дава шанс да се изявят непрофесионални комедианти. Най-голямата награда е шансът да станеш част от комеди клуба. След това започват участия, получаваш съвети и помощ от останалите комедианти, за да изградиш свой стил и своите шеги. По този път минават всички наши комедианти. В момента имаме 12 професионални и 6-ма полупрофесионални комедианти.

-Подготвяте ли предварително шегите, които разказвате или са плод на импровизация?

Всяко нещо, което разказваме е базирано на някаква житейска история, на неща, които комедианта има в себе си и измисля. От там нататък има доста работа. Да разсмиваш хората не е лесно, а ако трябва да ги разсмиваш на всеки 10-15 минути е още по-трудно. Материала се тества, а шегите се подобряват. Случва се и да импровизират, но определено не можеш да импровизираш половин час. Можеш да добавиш импровизация към стари шеги, да се включи публиката и шегата да се развие, но по-голямата част от работата се извършва извън клуба.

Stand up comedy
Stand up comedy club България

-Случва ли се публиката да не се засмее на шегите ви? Какво е чувството, когато това се случи?

Разбира се, на всеки добър комедиант му се случва. Чувството е толкова ужасно и болезнено, че след това всеки един от нас прави всичко възможно, за да не се повтори. Публиката да не се засмее на шегите ти е най-голямото наказание за един комик, но същевремнно ни помага да вървим нагоре и да се развиваме.

-Свикнали сме да виждаме комедиантите усмихнати и позитивни. Такива ли сте постоянно в живота си?

На всеки човек животът е различен, така е и с комедианта. Ако си с приятели, ще се забавляваш, но ако си с хора, които не харесваш ще ти е гадно. Ако имаш проблеми, ще ти тежи. Интересното при комедията е, че тя стъпва на някаква болка или трагедия, която отминава във времето. Добрият комедиант я използва, отработва и след това се шегува с нея. Няма как по цял ден един човек да се смее и шегува, най-малкото ще е малко странен и ще го приемат за луд.

Stand up comedy
Stand up comedy club България

-Как излизате на сцената и забвлявате хората, когато в ежедневието се справяте с трагедии и проблеми?

Излизаш! Нямаш избор, защото това е професията ти. Комедиантите ни имат сериозна подготовка и рутина, благодарение на които съумяват да се справят в такива ситуации. Но въпреки това публиката винаги усеща, когато не си искрен и не се забавляваш на сцената.

-Да забавляваш всяка вечер публиката е трудно. Не се ли изчерпвате в даден момент?

Разбира се, затова и шегите не са различни всяка вечер. Човек се изчерпва, от там идва и трудността на работата ни. В нашите среди се казва, че една година всеки може да е забавен, но цял живот да си забавен е друго нещо. Дълбаеш по-надълбоко, разнообразяваш себе си, а от там и шегите.

Всеки един от успешните комици в света има около час и половина материал годишно. Това е нормалното количество, което един работещ комедиант може да „роди” за година. Можеш да крадеш материал до безкрайност, но веднага си личи. В Сomedy club не толерираме плагиатсвото. Понякога може да се взаимства, но задължително се цитира източника и защо го е казал. Стендъп комедианта застава с името си зад това, което представя.

-Какво е смехът за един професионален комедиант?

Поради естеството на работата в един момент започваш да се смееш по-малко в живота, но любовта и смехът на хората са наркотик, към който всички се пристрастяват. Не съм имал случай, в който да дойде някой много забавен човек, хората да го харесат и той да каже „Аз не искам да го правя повече”.

-На какви шеги се смее българинът? Как приема българската публиката шегите, когато те са за нейна сметка?

На всякакви шеги, ако шегата е готина и разработена добре, тя може да достигне до много хора. Българинът, както другите хора по света, вече е видял много и за да го изненадаш трябва да предложиш нещо ново и разнообразно. Бих казал, че нашата публика е доста адекватна и приема шегите с нея доста добре.

-В момента тече „Фестивал на комедията” в София. Разкажете ни повече за него.

Той е петият по ред, който организираме в София. Ще продължи до 15 октомври, когато ще представим шоуто ни в зала 1 на НДК. Тазгодишното издание протича много добре, открихме няколко готини и свежи таланти. С всяка година фестивалът става по-мащабен. Имаме чуждестранни участници, които идват за втори и трети път и са очаровани от организацията. Черпим опит от тях и се опитваме да се сравняваме с най-добрите. Смея да твърдя, че българските стендъп комедианти вече са на световно ниво.Това ни радва и е награда за целия труд, който влагаме в работата си.

-Готвите ли нещо специално за предстоящата 2019-та година?

През 2019-та ще направим няколко по-големи представления. Подготвяме също такива, в които ще участват известни чуждестранни комедианти. През декември ще осъществим третия по ред фестивал на комедията в Пловдив. Надяваме се отново да се забавляваме с пловдивските таланти и публика.

Призовавам всички пловдивчани с готино чувство за хумор да дойдат и да се пробват на Open meaning. Някъде там има още много талантливи хора! Искаме да се запознаем с тях и да им дадем шанс да представят шегите си.

  • Plovdiv Town- град Пловдив

ХАРЕСА ЛИ ВИ СТАТИЯТА?

Stand up comedy club България- Хората, които ще ви разплачат от смях
Оценете статията
Вашето мнение е важно за нас!