Young shadows или когато бяхме

Пловдив е град, който ражда много творци. Той се гордее с тях, а те на свой ред се гордеят с него и го възпяват, издигат на пиедестал, увековечават чрез изкуството си, защото осъзнават колко много им дава. Да си творец е несметно богатство, което не се измерва с блага, звън на жълтици и летящи към теб цветя. Не е нужно да имаш сигурността на държавата, „шапката“ на институцията, за да създаваш чудеса. Напротив, най-съкровеното в изкуството е, че то е свободно да бъде каквото иска, когато иска, където иска. Като полет на птица… В този ред на мисли, независимите артисти са открили онази личностна свобода, която определено е нестабилна, но също така е и неограничавана. „Young shadows или когато бяхме“ е един такъв свободен, самофинансиращ се театрален проект, дело на пловдивската актриса Мария Миради, съвместно с Борис Хаджийски и екип от ентусиазирани професионалисти, обединяващи се в една обща идея – да покажат, че театър може да се създаде и извън храма на Мелпомена.

Всичко започва от фестивал за късометражно кино, за който Мария и неин колега пишат текст, но по стечение на обстоятелствата така и не го реализират, а текстът остава заключен в чекмеджето дълго време. До преди година, когато го изважда от зандана му и му вдъхва нов живот. Живот къде измислен, къде почерпен от действителността на квартала, в който е израснала и живее. Мария обитава Военния квартал в Пловдив, където историите за падения и кривване по грешния път са много и това някак си я вдъхновява. Разкази за алкохол, наркотици и депресии са само част от ежедневието, на което е ставала свидетел.

„Винаги ме е било яд на млади хора, които имат толкова голям потенциал и могат да сбъднат всичко, което си пожелаят, но не го правят, защото се повличат надолу. Стават жертва на зависимостта.“, споделя младата актриса.

Така в съзнанието ѝ се раждат Сара и Петър и двамата прототипи на реални личности – красиви, умни, можещи, но пропилели шанса си. В пиесата те се познават от детски години, но пътищата им се разделят, защото са коренно различни. Тя има едни мечти, той други и всеки търси как да ги реализира, до момента, в който съдбата ги събира наново, за да възпламени между тях искра, която не е съществувала до тогава. Те се вкопчват един в друг като спасителни пояси, запълващи липсващите парчета в душите си. Но подтикнати от страховете, попадат в омагьосания кръг на забранени субстанции, отчаяние, несгода и истерия. Това е спектакъл за унищожителната сила на любовта, нейната красота и безвремие, но и нейното умение да „убива“ този, който ѝ се е отдал.

Young shadows или когато бяхме

В своята същност „Young shadows или когато бяхме“ е съчетание между сцена, кино, фотография, пластика, рисуване. Продуцент, драматург и главно действащо лице е Мария Миради, заедно със завършилият ѝ специалност Актьорство за драматичен театър колега, Борис Хаджийски. Фотографията и мултимедията са дело на Стойо Петков. Към снимките се включва и фотографът Мария Димитрова. Плакатът е създаден от Атанас Петков, първоначалната хореография от Николай Серафимов, а музиката от Васил Неофитов и неговата група Hypnotik ink. Друг интересен елемент в проекта е, че кино кадрите са заснети на ключови места в Пловдив като Пеещите фонтани, красивите улици, дори в бар Fabric, за което Мария благодари на собственика и персонала. Това е едно култово рок заведение под тепетата и не е чудно, че актьорите са избрали именно него като място за епизодична сцена.

„Искахме да уловим вълната за Пловдив и това, че ще е Европейска столица на културата. Не мислим да се ограничаваме само до нашите граници, а да излезем и в другите градове, дори в чужбина. Стори ни се напълно логично да покажем красотата на града ни. Да го представим на света, както заслужава.“

„Young shadows или когато бяхме“ е продуцентски дебют за Мария Миради, и една от най-сложните роли за Борис Хаджийски в младата му, за сега, кариера.

„Когато Мария ме покани да ѝ партнирам, поговорихме за сюжета и прочетох текста, малко се стреснах, защото героят е адски различен от моята същност. В историята се набляга на идеята как младите пропиляват живота си заради наркотици, а аз никога не съм изпадал в такива състояния и са ми непознати. Беше ми трудно да се поставя на тяхно място, но точно това ме грабна, защото един актьор трябва да пробва всичко. Пиесата има послание, най-вече към младите и скочих в нея.“,  допълни той.

Очаква се премиерата на „Young shadows или когато бяхме“ да се състои в края на октомври, на не типична театрална сцена, а на алтернативна, каквото се води и изкуството на екипа. Точните дата и място ще разберете другия месец, а скоро очаквайте и блиц интервю на двамата актьори, за да се запознаете отблизо с тях и творчеството им.

Очаквайте продължение…

Фотографии: AJ Petkov

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.