БАБХ иззе над 100 птици от Зоологическа градина София за евтанизация

Обществото се възбунтува, директорът на агенцията по безопасност на храните не си вдига телефона

2
1005

Миналия четвъртък срещу петък (22 февруари) от Унгария в България влизат 124 броя птици от 16 вида, които биват пропуснати на задграничния пункт Видин – Калафат, напълно законно и с нужната документация, за да бъдат настанени в Зоологическа градина София, която в случая се използва като спасителен център и то един от най-добрите у нас, утвърден от Министерството на околната среда. Те биват настанени с протокол на РИОСВ – Монтана.

Птиците са официално вписани, че идват от територия, на която не върлува птичи грип и са напълно здрави. Сред тях има черни лебеди, каролинки, нилски гъски, гълъби кинг, каквито не се отглеждат в страната ни, както и един вид защитен гъши лебед по вашингтонски образец и два вида защитени пернати по европейски регламент. Птиците са одобрени за пренасяне и търговия в Европа и всичко изглежда порядъчно, още повече, че те са с колекционерска стойност и от изключителна ценност за всеки зоопарк по света.

Тази сутрин, обаче, се случва нещо абсурдно и недопустимо. От Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) пристигат в зоокъта и поставят птиците под карантина. Без официални документи, само с нареждане за изземане, животните биват прибрани по съмнение за птичи грип и осъдени на умъртвяване. Поискали са дори да бъдат евтанизирани направо на място в зоологическата градина, но управниците му отказват. Те изискват да се вземат проби на птиците дали са заразени или не, но от БАБХ не се съгласяват и ги конфискуват.

От зоопаркът внесоха дело в Апелативен съд, че животните идват от чужбина в добро здраве и в одобрен животновъден обект.

За броени минути в страницата на Организация за защита на животните „Четири лапи“ се събра гражданско общество, което негодува срещу незаконното решение, а ние се свързахме с Ирина Сахатчиева – Експерт–връзки с обществеността в Зоологическа градина София, която ни обясни подробно написаното по-горе.

Опитахме се да се свържем и с изпълнителния директор на БАБХ д-р Дамян Илиев, но на телефонният номер или никой не отговаря, или стои постоянно заето. Следващите ни действия ще са да отправим официално запитване по e-mail към агенцията, в което да изкарат становището си, а дали ще получим отговор, времето ще покаже.

Очаквайте продължение…

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

2 КОМЕНТАРИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.