Хирошима
Снимка: Asahi.com

Кой надраска мемориала в Хирошима?

А, кой надраска скалите на Бунарджика? Паметника на Хан Аспарух в Добрич, кой го надраска? Дали е същият, който надраска паметника на Съветската армия в София? Надали физическите лица, извършили тези деяния, са едни и същи. Има, обаче, едно общо между тях- българи са. И докато за неизвестните жертви в американските сериали се ползва нарицателното Джон доу, то за неизвестните вандали в България използваме традиционното- Бай Ганьо.

Бай Ганьо е жив!                                                                                                          Да, той е тук, сред нас! Вселил се е във всеки един решил да си изхвърли боклука на сантиметри от кошчето, но не и вътре. Твърде е далеч! Ще го познаете и в онзи, който се качва на градския транспорт и не си купува билет, защото “важното е да мине номера”!

Бай Ганьо не само е жив, а вирее в различни форми, „настанява” се в различни хора, с различни професии и дейности. „Разни хора-разни идеали” – ще кажете. И ще сте прави. Идеалите са различни. За някои са утопия, в която хората са възпитани, почитат чуждия труд, минало и болка. За други те са нуждата да се покажем в цялата си мрачна “светлина”, заедно с недъзите във възпитанието и големия си брой комплекси.

Докато Бай Ганьо е приет в родината си, където здравомислещите хора му се ядосват, но не се учудват на действията му, то за средностатистическия чужденец остава неразбран и неприемлив. Неприемливо е да надраскаш паметник на културата, където и да се намира той. Неприемливо, заради футболни пристрастия да оскверниш паметник, символ на особено болезнен период от миналото на един народ.

Още по-неприемливо е да го направиш, без да осъзнаеш, че така накърняваш авторитета на цял един народ. „Локомотив” София е български футболен отбор, т.е. извършителят е българин. От там на къде водят изводите? Българите са вандали. Е, не всички сме такива, но заради Бай Ганьо- фенът на „Локо” целият свят ще ни мисли за такива.

„Какво от това!”- ще си каже той и ще продължи живота си, необезпокояван от глупости като съвест и добро възпитание. Ние ще се възмущаваме, светът ще се възмущава, но полза няма да има. Животът си продължава, птичките си пеят, Земята се върти, а Бай Ганьо ще си е тук и ще ни напомня, че е жив.

Да живее Бай Ганьо!

 

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.