Бетон се лее отново в Стария град на Пловдив

0
573
Бетон се лее отново в Стария град на Пловдив
Снимка: chakarov.eu

Бетон се лее в имота срещу “Резиденция/ресторант Петър I” в Стария град на Пловдив. Снимките показват готова основа върху, която ще се лее бетон. Най-любопитното е липсата на информационна табела.

На 07.04.2020 г. публикувахме снимки от старта на строежа и подадохме сигнал към компетентните органи. Към момента още нямаме обратна информация от тях, но строежа продължава.

Имаме много въпроси, на които бихме желали да получим отговор. Първият е дали Общинският инспекторат, където подадохме сигнал по телефон е направил проверка. Какво ли е установила проверката и защо продължава да няма информационна табела.

За всички граждани, които не считат това за задължително, нека погледнем НАРЕДБА № 2 ОТ 22 МАРТ 2004 Г. ЗА МИНИМАЛНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ ЗА ЗДРАВОСЛОВНИ И БЕЗОПАСНИ УСЛОВИЯ НА ТРУД ПРИ ИЗВЪРШВАНЕ НА СТРОИТЕЛНИ И МОНТАЖНИ РАБОТИ.

Чл. 12. и Чл. 13 от Наредбата може да откриете нужната информация. Ако сте като нас и не сте запознати с цялостния процес, може да го прочетете в статията – Актове и протоколи в строителството.

Бетон, като начин на живот

Както виждате на снимката, служителите нямат необходимите предпазни материали, а да не говорим за тежките камиони. Как е успяла да влезне съответната тежка техника все още е загадка.

Успяхме да разберем от деловоството на Община Пловдив, че всеки може да си заплати за допускане на подобна техника. Също ни обясниха, че всички разрешителни и документи са при Главния архитект. Затова те не са наясно, дали имат право на бетон или не.

Странно изглежда липсата на информация в деловоството. Всички желаещи да получат разрешен достъп до Старинен Пловдив се входират при тях. Да кажем, че багерите, камионите са влезнали сами през Общинска охрана, което не е нещо ново. Към дружеството имаме пуснато запитване от януари месец и още нямаме отговор.

Бетон се лее отново в Стария град на Пловдив
Снимка: chakarov.eu

Да приемем, че всички документи са наред и ние сме се объркали. Любопитството ни кара да се чудим, какво ли ще се строи на този терен. Няма табела и не можем да видим никаква информация. Каква ли ще бъде новата архитектурна забележителност, която ще се появи.

След подаденият от нас сигнал, изведнъж поставената метална конструкция приличаща на контейнер беше преместена. Постави се нова ограда, която е добре уплътнена с зелен брезентен плат. Но въпреки загражденията ясно си вижда вече извършените дейности.

Остава без отговор и въпросът, дали този бетон е съгласуван с някой. Какво ще се изникне на Джамбаз тепе, зад Девическата гимназия. Ще бъде ли в тон с останалите сгради около него и кой ще ни гарантира.

Бетон се лее отново в Стария град на Пловдив
Снимка: chakarov.eu

Бетон, резерват или модернизъм

В статия свързани с масовото строителство в разгара на Европейската столица на културата Пловдив 2019 обсъждахме момента с морала. Защото винаги се случва имоти в Старинен Пловдив да преминават в частни ръце без много шум. Да се възстановяват от реститути, а след това да бъдат продавани на пловдивския “елит”, който му превръща бетон.

Темата за морала е свързана с дори да имаш правото да направиш нещо по закон, но да се съобразиш. Да надскочиш себе си и да не разваляш пейзажа, само защото някой ти го позволява. Да вдъхваш пример, затова да бъдеш част от възрожденската историята, а не да се превръщаш в топ новинарска история.

Но красотата е в това да бъдем различни в еднообразието. Може би ние не разбираме дълбокия замисъл на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН). Може би това е новата визия на Стария Пловдив, за която ние не сме разбрали още.

Каквото и да случва в Стария Пловдив винаги ще има добри примери на реставрация и лоши. Винаги ще има доволни и недоволни. Но не това е важното, а решението как да продължим напред. Дали Стария Пловдив ще бъде резерват или просто бетон.

Бетон се лее отново в Стария град на Пловдив
Снимка: chakarov.eu

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.